Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Báječná léta pod psa ve 20 filmových sezónách v České televizi – na ČT1 a v HD

21. 2. 2011

Libuše Šafránková a Ondřej Vetchý ve filmové komedii podle známého románu Michala Viewegha (1997). Režie Petr Nikolaev. Filmový večer zahájí 22. února ve 20:00 na Jedničce dokument z cyklu Rozmarná léta českého filmu o hlavních událostech roku 1997.

20 filmových sezón v České televizi – historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci. Jádrem projektu je cyklus dvaceti padesátiminutových dokumentů s názvem Rozmarná léta českého filmu, které pro ČT připravuje v produkci Vachler Art Company režisér Petr Vachler. Jde o jakousi filmovou kroniku, která mapuje nejzásadnější události, historické milníky a tvůrčí počiny v domácím filmovém světě posledního dvacetiletí. Úterý 22. února odhalí tajemství roku 1997: Proč renomovaní režiséři tvrdili Petru Zelenkovi, že neumí psát scénáře? Který životní okamžik udělal z herečky Deany Jakubiskové producentku? Ke kterému filmu zkoušel napsat scénář i Josef Abrhám? Kvůli čemu vyhrožovali režisérovi Hynku Bočanovi smrtí? Kdo vymyslel hlášku: „Nežereš maso, nepoznáš vtip?" Proč Jiří Menzel odmítl natočit Lotranda a Zubejdu? Jakou těžkou životní zkouškou prošel Ondřej Vetchý pouhé dva dny před začátkem natáčení Báječných let pod psa?

Na dokument naváže na ČT1 od 20:55 film Báječná léta pod psa, natočený podle úspěšné novely Michala Viewegha. Komedie s humornou nadsázkou zachycuje osudy jedné obyčejné rodiny za komunistického „bezčasí", v době, kdy bylo Československo okupováno sovětskými vojsky. Život se tehdy podobal spíše frašce než tragédii, ale hranice mezi oběma extrémy byla tenká a lehce překročitelná. Hrdinové filmu se nejednou ocitají v existenčním a politickém tlaku, ale konečné řešení příběhu je smírné a podle zákona žánru ironické. „Nešlo nám o to, abychom kvůli větší legraci vyretušovali všechno nepříjemné a negativní, co se událo v letech 1962–1990, ale na druhé straně jsme nehodlali zdůrazňovat šeď a ošklivost téhle doby. To nám totiž připadalo tak samozřejmé, že s tím nechceme nikoho unavovat. Daleko důležitější pro nás byly lidské vztahy, touhy a vášně,“ říká režisér Petr Nikolaev. Ten do hlavních rolí obsadil Libuši Šafránkovou a Ondřeje Vetchého, dále hrají: V. Javorský, J. Wehrenberg, J. Ježková, V. Cibulková, V. Dlouhý, V. Preiss, A. Veselá, K. Fialová, M. Kantorková, J. Zahálka, S. Zindulka a další. Scénář Jan Novák, kamera Martin Duba. Film získal Cenu čtenářů časopisu Cinema 1997, cenu za režisérský debut na MFF v Alexandrii a cenu na Prix Europa Berlín.

Snímek mohou diváci sledovat na ČT1 ve standardním rozlišení a ve stejnou dobu (úterý 22. 2. od 20:55) také na ČT HD ve vysokém rozlišení.

Webový speciál www.ceskatelevize.cz/20filmovychsezon je průběžně aktualizován. Každé úterý se zde rozjíždí nová soutěž o atraktivní ceny. Zájemci tu naleznou přehled filmů včetně anotací, rozhovory s tvůrci, dobové recenze, upoutávky, odvysílané díly cyklu dokumentů Rozmarná léta českého filmu, nepoužité části rozhovorů a další zajímavosti týkající se projektu.

Tiskový útvar ČT

Přílohy:

Další zprávy:

 [ 301 - 310 ]  [ 311 - 320 ]  [ 321 - 330 ]  [ 331 - 340 ]  [ 341 - 350 ]