Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Učitel tance ve 20 filmových sezónách v České televizi

7. 2. 2011

Martin Dejdar v hlavní roli filmu o lásce, tanci a neumírání (1994). Snímek režiséra J. Jireše a scenáristy J. Hubače v projektu 20 filmových sezón v České televizi. Filmový večer zahájí 8. února ve 20:00 na Jedničce dokument z cyklu Rozmarná léta českého filmu o hlavních událostech roku 1995.

20 filmových sezón v České televizi – historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci. Jádrem projektu je cyklus dvaceti padesátiminutových dokumentů s názvem Rozmarná léta českého filmu, které pro ČT připravuje v produkci Vachler Art Company režisér Petr Vachler. Jde o jakousi filmovou kroniku, která mapuje nejzásadnější události, historické milníky a tvůrčí počiny v domácím filmovém světě posledního dvacetiletí. Úterý 8. února odhalí tajemství roku 1995: Proč Klára Issová strávila tři dny ve vaně plné jablek? Který český politik chtěl sedřít kůži z Toma Cruise a jak na to hollywoodská hvězda zareagovala? Co vedlo Jiřinu Bohdalovou k tomu, že si pořídila předkus? Proč točil Vít Olmer dva filmy z erotického klubu najednou? Kdo rozpoutal festivalovou válku mezi Karlovými Vary a Prahou a proč ji ministr kultury odmítal řešit?

Na dokument naváže film Učitel tance scenáristy Jiřího Hubače a režiséra Jaromila Jireše. Zvláštní příběh o lásce, tanci a neumírání se odehrává koncem čtyřicátých let. Do plicního sanatoria přichází mladý muž, taneční mistr Mayer. Jeho diagnóza je vážná – tuberkulóza. Své nemoci se však nepodává a začne proti ní aktivně bojovat tancem i optimismem. Postupně získává další pacienty, kteří se dosud trpně poddávali svému údělu. Zanedlouho však jeho nemoc propukne v plné síle a záludnosti. Tváří tvář smrti je zosobněním lidské odvahy a pozitivního přístupu. „Smích, byť šibeniční, je autorským východiskem filmu a ryzí, obdivuhodnou obranou v prostředí, kde je smrt běžnou součástí života. Ale i zákonitý zánik může člověk očekávat s poslušným odevzdáním, anebo mu do poslední chvíle hrdě a drze vzdorovat,“ napsala Mirka Spáčilová v MF Dnes. Autor scénáře Jiří Hubač po válce také prodělal tuberkulózu a zachránil se jen díky antibiotikům – tehdy na trh teprve zaváděnému streptomycinu. Film získal ceny Český lev 1995 za hlavní herecký výkon Martina Dejdara a za nejlepší zvuk: Ivo Špalj, Václav Hála. Dále hrají: J. Hlaváčová, B. Kodetová, K. Halbich, Z. Bydžovská, R. Holub, G. Wilhelmová a další. Kamera J. Malíř.  „Učitel tance byl pro Dejdara další příležitostí, aby šel sám proti sobě, přesněji řečeno proti části své osobnosti, kterou nadužíval v televizním bavičství. Myslím, že Martin Dejdar vyhrál sám nad sebou, v tom nejlepším slova smyslu,“ ocenil hercův výkon Jaromil Jireš.

Webový speciál www.ceskatelevize.cz/20filmovychsezon je průběžně aktualizován. Každé úterý se zde rozjíždí nová soutěž o atraktivní ceny. Zájemci tu naleznou přehled filmů včetně anotací, rozhovory s tvůrci, dobové recenze, upoutávky, odvysílané díly cyklu dokumentů Rozmarná léta českého filmu, nepoužité části rozhovorů a další zajímavosti týkající se projektu.

Ladislav Šticha

Tiskový mluvčí ČT

Přílohy:

Další zprávy:

 [ 301 - 310 ]  [ 311 - 320 ]  [ 321 - 330 ]  [ 331 - 340 ]  [ 341 - 350 ]