Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Fimfárum, do třetice všeho dobrého - nový koprodukční film ČT

9. 2. 2011

V kinech od čtvrtka 10. února 2011. První český loutkový animovaný film promítaný ve 3D. Výpravná filmová podívaná, kombinující tradiční loutkovou animaci s počítačovou animací. Poslední část adaptací pohádek Jana Wericha.

Stejně jako u předchozích pohádek tvůrci pracují nejen s klasickým pohádkovým prostředím, ale plně využívají také originalitu, jedinečnost a nadčasovost Werichových pohádek.

Fimfárum, do třetice všeho dobrého vzniklo v koprodukci MAUR film (Martin Vandas), Česká televize (Magdalena Sedláková, Kateřina Krejčí), Felix International (Felix Nevřela), Krátký film Praha

Pohádky realizovali jak známí tvůrci: Vlasta Pospíšilová a Petr PošO kloboučku s pérkem sojčím aneb Král měl tři syny – tak mladí, začínající umělci. Nejkratší pohádku Jak obři na Šumavě vyhynuli natočily Kristina Dufková a Denisa Grimmová Abrhámová. Na nejdelší pohádce spolupracoval režisér David Súkup se španělskou výtvarnicí Patricií Ortiz Martinéz. Vedle Jana Wericha filmaři přizvali ke spolupráci např. Otu Jiráka, Jiřího Macháčka, Miroslava Krobota, Romana Říčaře nebo Miroslava Vladyku. Hudba Karel Holas, Vladimír Merta, ústřední píseň Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák.

Jak obři na Šumavě vyhynuli

scénář: Martin Vandas, K. Dufková, režie: Kristina Dufková, výtvarnice: D. Grimmová Abrhámová

Pohádka se odehrává ve světě lidí a ve světě obrů. Štáb filmového týdeníku vypraví do šumavských hvozdů odhalit pravdu o tom, zda tam opravdu žijí nebo nežijí obři, hrající pradávnou hru „na většího“. Celý film je ve výtvarné i kostýmové stylizaci 50 – 60. let, vesničtí obyvatelé i obři jsou spíše typy z let dřívějších, cca třicátých i možná starších. „Svět lidí je natáčen klasickou loutkovou technologií a svět obrů, aby byla zachována jejich velikost, je vytvořen animací hlíny v kombinaci s 3D animací. To umožňuje snadné odlišení lidského a nadlidského rozměru, ale také mnohem pozoruhodnější proměny a deformace obrů,“ říká K. Dufková.

O kloboučku s pérkem sojčím aneb Král měl syny

scénář: Jiří Kubíček, režie: Vlasta Pospíšilová, výtvarník: Petr Poš.

Král si vysoko v horách zapomněl klobouček se sojčím pérkem a teď se mu po něm ve stáří zastesklo. Cesty do hor jsou však složité a je otázkou, zda dojede Rychlomilův Bugasseratti nebo Bull-Bagr Speciál královského syna Siloslava. Nebo že by přeci jen moped třetího syna Honzy? „V každém dalším našem filmu se snažíme o něco nového. V Kloboučku je to použití dobových dokumentárních záběrů z motocyklových a automobilových závodů. Postava Honzy byla vytvořena v počítači výměnou reálné hlavy závodníka za hlavu loutky Honzy. Byl to nápad Martina Vandase – film to osvěžilo a pamětníky to určitě potěší,“ říká V. Pospíšilová.

Rozum a Štěstí

scénář: Jiří Kubíček, režie: David Súkup, výtvarnice: Patricie Ortiz Martínez (Španělsko)

Dá se žít bez rozumu, nebo bez štěstí? Když spolu páni Rozum a Štěstí uzavřou sázku, rozhodnutí o jejich nepostradatelnosti má potvrdit hloupý pasák vepřů Ludvík. „Pro mě jako výtvarnici byl namluvený komentář pana Wericha obrovským zdrojem inspirace. Pomáhal mi pochopit psychologii postav, což mi velmi pomohlo při navrhování a modelování loutek,“ říká Patricie Ortiz Martínez.

www.ceskatelevize.cz/specialy/fimfarum/

Ladislav Šticha

Tiskový mluvčí ČT

Přílohy:

Další zprávy:

  • Animace na Dvojce: Šílení v pátek 2. září

    1. 9. 2011

    Festivalovými vavříny ověnčená alegorie současného světa ve fantaskním obraze režiséra Jana Švankmajera na motivy povídek E. A. Poea. Film Šílení v pátek 2. 9. od 21:55 hodin na ČT2.

  • Letní úspěchy koprodukčních filmů ČT na zahraničních festivalech

    30. 8. 2011

    Koprodukční filmy České televize se rozletěly do světa a jsou v něm úspěšné: tuto neděli získal hraný dokument Nickyho rodina diváckou cenu v Montrealu, filmové drama Lidice bylo nominováno na Evropské filmové ceny, novátorský Alois Nebel bude promítán na prestižním filmovém festivalu v Benátkách a míří do Toronta.

  • Cinematerapie, jedinečná a objevná – 17. 8. na ČT2

    16. 8. 2011

    Když se kamera promění ve zpovědnici a casting v terapii. Cinematerapii na pomezí hraného filmu, dokumentu a reality show v režii Ivana Vojnára – koprodukční distribuční dokument České televize – uvede v premiéře Dvojka 17. 8. od 22:20 hod.

  • Nový koprodukční film ČT Alois Nebel na MFF Benátky 2011

    28. 7. 2011

    Koprodukční film České televize Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka triumfuje na prestižním filmovém festivalu v Benátkách ještě před premiérou v našich kinech. Snímek jako první v české kinematografii využívá rotoskopii.

  • Zahraniční ocenění koprodukčního dokumentu ČT Nickyho rodina

    18. 7. 2011

    Cenu Fóra pro uchování audiovizuální paměti získal snímek režiséra Mateje Mináče Nickyho rodina na 28. ročníku Jeruzalémského filmového festivalu v Izraeli.

  • ČT2: český dokument desetiletí Auto*Mat – 14. 7.

    12. 7. 2011

    Ovládáme město, nebo město ovládá nás? Stáváme se automaty? Je pražský primátor spíše cyklista nebo populista? Inspirující, emotivní a vtipný dokument režiséra Martina Marečka hledá hravým způsobem odpovědi na otázky související s životem ve městě, civilizací v pohybu a dobrodružnou cestou ke změně. Premiéra na Dvojce ve čtvrtek 14. 7. ve 20:00 hodin.

  • Ocenění koprodukčních filmů České televize na MFF Karlovy Vary

    11. 7. 2011

    Na letošním 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který proběhl ve dnech 1. až 9. července 2011, byly oceněny celovečerní koprodukční filmy České televize Cigán a Nickyho rodina a získaly následující ceny:

  • Česká televize – hlavní mediální partner 46. ročníku MFF Karlovy Vary

    29. 6. 2011

    Česká televize je i letos hlavním mediálním partnerem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, jehož 46. ročník proběhne od 1. do 9. července 2011.

  • ČT2: Katka – strhující dokument o zápasu s drogovou závislostí

    28. 6. 2011

    Ojedinělý snímek Heleny Třeštíkové Katka je nejsledovanějším dokumentem českých kin a získal mnoho domácích a zahraničních ocenění. Přináší šokující i dojemnou výpověď o třinácti letech narkomanky Katky, jejích vzestupech, zápasech s drogou, se životem, se sebou. Sleduje boj mladé ženy o znovuzískání sebeúcty a uplatnění v každodenním životě. Televizní premiéra koprodukčního filmu ČT uvede Dvojka ve čtvrtek 30. června od 20:05 hodin.

  • Výrazné ocenění původní televizní a koprodukční filmové tvorby ČT

    20. 6. 2011

    Zlatý prim (hlavní cena festivalu), Mladý prim (hlavní cena sekce Studentský smích), Cena FITES za nejlepší scénář, Cena za nejlepší ženský herecký výkon a Cena za nejlepší režii pro původní televizní povídkový film Setkání s hvězdou: Vilma Cibulková, Zlatý prim pro koprodukční film ČT Fimfárum do třetice všeho dobrého, Mladý prim a Cena Zdeňka Podskalského pro koprodukční film ČT Občanský průkaz na 33. ročníku Festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu v Novém Městě nad Metují (11. – 18. června 2011).

 [ 251 - 260 ]  [ 261 - 270 ]  [ 271 - 280 ]  [ 281 - 290 ]  [ 291 - 300 ]