Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

O Oscara bude bojovat Šarlatán

13. 10. 2020

Česká filmová a televizní akademie, udílející každoročně České lvy, vybrala kandidáta na Oscara za Českou republiku. O nejprestižnější filmovou cenu bude v mezinárodní konkurenci usilovat koprodukční film ČT Šarlatán.

Film, inspirovaný skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, natočila režisérka Agnieszka Holland. Do titulní role obsadila Ivana Trojana a jeho syna Josefa Trojana. Film byl uveden v premiéře na letošním 70. ročníku Berlínského mezinárodního filmového festivalu – Berlinale, v českých kinech byl od 20. srpna. Akademici v letošním roce vybírali z 10 českých hraných a dokumentárních filmů.

Film Šarlatán vznikl v česko-irsko-polsko-slovenské koprodukci. Scénář napsal dlouholetý spolupracovník Filmového centra ČT Marek Epstein. Dramaturgem a kreativním producentem ČT byl Jaroslav Sedláček. „Bylo mi potěšením a ctí po Hořícím keři točit opět v Česku, které je mému srdci nejbližší," říká režisérka Agnieszka Holland, absolventka pražské FAMU.

Výsledky Oscarů budou zveřejněny na slavnostním ceremoniálu 93. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd 25. dubna 2021 v Los Angeles.

Další zprávy:

  • Oscarové filmy i Arnošt Lustig připomenou výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim

    19. 1. 2015

    Colette, Kateřina Horovitzová nebo pianista Wladyslaw Szpilman - to jsou jen někteří hrdinové dramatických příběhů, prostřednictvím nichž připomene Česká televize 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Mezi hranými a dokumentárními snímky mají diváci možnost zhlédnout hned dvě oscarová dramata a ve své televizní premiéře se představí i koprodukční film České televize Colette, oceněný hlavní cenou na největším filmovém festivalu s válečnou tematikou v Sevastopolu.

  • Na Berlinale zamíří i road movie Koza

    16. 1. 2015

    Na letošním ročníku prestižního Berlínského mezinárodního filmového festivalu budou tvorbu České televize reprezentovat hned dva zástupci. Po kontroverzním dokumentu Danielův svět byla do soutěžní sekce vybrána i road movie Ivana Ostrochovského s názvem Koza.

  • Nejvíce nominací na Ceny české filmové kritiky má film Cesta ven

    7. 1. 2015

    Pátý ročník Cen české filmové kritiky se prostřednictvím nominací představuje jako snad nejvyrovnanější klání v pětileté historii. Na slavnostním večeru, který proběhne 24. ledna 2015 v divadle Archa a divákům jej zprostředkuje v přímém přenosu ČT 2, se utká o vítězství v osmi kategoriích celkem čtrnáct snímků z produkce loňského roku. O nejlepším filmu roku 2014 a ocenění za nejlepší scénář a režii se pak rozhodne mezi tituly Cesta ven, Fair play a Pojedeme k moři.

  • Dokument Danielův svět byl vybrán do prestižní soutěžní sekce Panorama na festivalu Berlinale 2015

    17. 12. 2014

    Po ceně diváků z posledního ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava je to již druhý úspěch tohoto filmu. Zařazení do soutěžní sekce berlínského festivalu je už samo o sobě velké vítězství naposledy měl český film v sekci Panorama na Berlinale zastoupení v roce 2010.

  • Vánoční premiérové filmové zážitky

    11. 11. 2014

    Hynek Čermák v hlavní roli filmu Americké Dopisy o klíčové epizodě ze života skladatele Antonína Dvořáka. Bolek Polívka jako baskytarista z Moravy, který se snaží o hudební návrat ve filmu Revival, a Jakub Prachař, který v kostýmu ušáka rozdává balonky v příběhu Křídla Vánoc. To jsou hrdinové tří premiérových filmů, které o Vánocích uvede Česká televize.

  • Magický hlas sametové revoluce přinese unikátní premiéry

    4. 11. 2014

    Magický hlas rebelky, České století i hodiny záznamů nikdy nevysílaného koncertu z roku 1989. Česká televize připomene vedle zpravodajství výročí sametové revoluce i premiérami unikátních filmových i dokumentárních děl.

  • Dlouhodobý projekt RWE – energie českého filmu získal prestižní mezinárodní ocenění

    31. 10. 2014

    Evropským kulturním investorem roku 2014 je společnost RWE Česká republika. Její projekt RWE – energie českého filmu zvítězil v mezinárodní soutěži Evropské ceny kulturních značek, která včera večer vyvrcholila v Berlíně předáním cen. Porota 31 odborníků složená ze zástupců vysokých škol, neziskového sektoru a firem ocenila energetickou skupinu RWE za dlouhodobou a koncepční podporu české kinematografie.

  • Česká radost patří České televizi. Její dokumenty bodovaly na festivalu v Jihlavě.

    29. 10. 2014

    Česká televize potvrdila na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava pozici nejsilnějšího koproducenta dokumentárních snímků v Česku. Hned čtyři její projekty na něm získaly ocenění. Film Martina Duška K oblakům vzhlížíme, který strohým a přitom kinematografickým stylem vystihuje životní pocit vyřazené generace mladých lidí nejen na severu Čech, získal hlavní cenu v soutěžní sekci Česká radost. Dokumenty, na kterých se podílela Česká televize, bodovaly i v Ceně diváků, Celovečerní film a Ceně Respektu.

  • Film z prostředí českého tuningu je dokumentem roku

    27. 10. 2014

    Nejlepším českým dokumentárním filmem se na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava 2014 stal film Martina Duška K oblakům vzhlížíme. Odváží si hlavní cenu v kategorii Česká radost. Prozaický film s poetickým názvem vystihující životní pocity současné vyřazené mladé generace vznikl v brněnském studiu České televize v Tvůrčí producentské skupině Kamily Zlatuškové.

  • Česká televize otevře vlastní dokumentární kino

    20. 10. 2014

    Česká televize otevře na tři dny své vlastní dokumentární kino. V rámci mezinárodního festivalu v Jihlavě promítne v Horáckém divadle přes pětadvacet nejzajímavějších snímků. Patnáct původních či koprodukčních dokumentů České televize budou moci návštěvníci festivalu navíc zhlédnout v rámci oficiálního programu. Devět z těchto filmů je zařazeno i do soutěžních sekcí. Dokumenty České televize slaví v posledních měsících i mezinárodní úspěchy. Bodovaly například na přehlídkách v americkém Hamptonu či v nominacích Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Amsterodamu.

 [ 151 - 160 ]  [ 161 - 170 ]  [ 171 - 180 ]  [ 181 - 190 ]  [ 191 - 200 ]