Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Myši patří na evropského Oscara

9. 11. 2021

Evropská filmová akademie (EFA) vyhlásila další nominace na 34. ročník Evropských filmových cen. V kategorii Nejlepší celovečerní animovaný film je jedním z nominovaných filmů i český snímek Myši patří do nebe režisérů Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka.

Film Myši patří do nebe měl českou premiéru 7. října 2021 a divákům se s velkým úspěchem představil i na řadě tuzemských i zahraničních filmových festivalů. Světová premiéra proběhla na nejvýznamnějším festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy, cenu za nejlepší animovaný film získal na mezinárodním festivalu v Šanghaji a z mnoha dalších festivalů.

Během letošního Anifilmu byla v libereckém zámku zahájena i velká výstava loutek, filmových dekorací i výtvarných návrhů, která pokračuje až do konce roku a jmenuje se "Myši patří na výstavu".

Film vyrobila společnost Fresh Films v koprodukci se společnostmi Les Films du Cygne, Animoon, Českou televizí a Studiem Barrandov.

vítězích Evropských filmových cen, které bývají označovány za evropské Oscary, rozhoduje přes 4 100 členů Evropské filmové akademie. Slavnostní vyhlášení proběhne 11. prosince v Berlíně.

Další zprávy:

  • Originální teen romance Ani ve snu zažila svou úspěšnou premiéru na prestižním Berlinale

    17. 2. 2016

    Na právě probíhajícím 66. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Berlinale se 15. února uskutečnila slavnostní světová premiéra filmu Ani ve snu! v Zoo Palast. Snímek byl vybrán do soutěžní sekce Generation 14+, která prezentuje to nejlepší ze současné světové tvorby pro děti a mládež.

  • Očekávaný film režiséra Petra Václava Nikdy nejsme sami je přirovnáván ke slavnému filmu Babel, režiséra Alejandra Inárritu

    11. 2. 2016

    Světová premiéra nového českého filmu režiséra Petra Václava Nikdy nejsme sami, proběhne již tento víkend na festivalu Berlinale. Film se bude promítat v neděli 14. 2. od 20 hod v kině Colosseum.

  • Souboj kin o premiéru Trabantem do posledního dechu vyhrálo kino Centrum v Havířově

    11. 2. 2016

    Už od půlky prosince soutěžilo 61 českých kin o premiéru filmu cestovatele Dana Přibáně Trabantem do posledního dechu. V internetovém hlasování, ukončeném 10. února, zvítězilo s bezmála dva a půl tisíci hlasy kino Centrum v Havířově.

  • FILMOVÁ NADACE: čas na odevzdání soutěžních scénářů se krátí

    28. 1. 2016

    Praha, 28. ledna 2016 – Už jen měsíc mají zájemci z řad renomovaných i začínajících autorů původních scénářů, aby přihlásili svá díla do soutěže FILMOVÉ NADACE v kategorii literární příprava celovečerních hraných filmů – dosud nerealizovaný scénář.

  • Ceny filmové kritiky rozdány

    25. 1. 2016

    Každoroční štafeta rozdávání filmařských cen postoupila v sobotu 23. ledna do dalšího kola Cenami filmové kritiky. V druhém kole hlasovalo 41 filmových publicistů. Z přehledné tabulky zveřejněné na webu (filmovakritika.cz) lze přesně zjistit, kdo jak hlasoval.

  • Přesilovka koprodukcí ČT v nominacích na České lvy

    21. 1. 2016

    Česká filmová a televizní akademie vybírala ze 27 hraných a animovaných filmů a 15 celovečerních dokumentů nominace na České lvy za rok 2015. Z titulů, které se utkají o o ceny pro nejlepší snímky loňského roku, může mít Česká televize oprávněnou radost.

  • Další filmová koprodukce ČT na Berlinale!

    21. 1. 2016

    Nový film Petra Václava Nikdy nejsme sami s Karlem Rodenem a Lenkou Vlasákovou v hlavních rolích bude mít světovou premiéru na festivalu Berlinale, který proběhne 11. – 21. února 2016. Film bude uveden v sekci Forum, zaměřené na počiny s výrazným autorským rukopisem.

  • Ocenění FITESu pro koprodukční filmy ČT

    18. 1. 2016

    V sobotu 16. 1. 2016 byly předány výroční ceny Filmového a televizního svazu Trilobit, které jsou každoročně udělovány nejhodnotnějším počinům v oblasti audiovizuální tvorby za uplynulé období.

  • Alena Mihulová - Nejlepší herečku v Palm Springs!

    11. 1. 2016

    I když by se to možná někomu mohlo zdát málo pravděpodobné, film, který se odehrává na Jižní Moravě, sbírá na zahraničních filmových festivalech jednu cenu za druhou. V sobotu 9. ledna, jen pár dní po vyhlášení ocenění 10 Directors to Watch, které získal režisér filmu Domácí péče Slávek Horák, dostala na filmovém festivalu v Palm Springs herečka Alena Mihulová za roli Vlasty v tomto snímku cenu Nejlepší herečka.

  • Slávek Horák s cenou pro vycházející režisérské hvězdy

    8. 1. 2016

    Kromě pěti nominací na Ceny české filmové kritiky si režisér filmu Domácí péče Slávek Horák v posledních dnech připsal další úspěch v podobě ocenění 10 Directors to Watch, které získal v Americe. Tento žebříček vycházejících režisérských hvězd na mezinárodní scéně sestavuje už dvacet let uznávaný filmový magazín Variety. V minulosti se do něj z českých jmen probojovali zatím jen Bohdan Sláma a David Ondříček.

 [ 101 - 110 ]  [ 111 - 120 ]  [ 121 - 130 ]  [ 131 - 140 ]  [ 141 - 150 ]