Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Uspěje drama nebo pohádka? FILMOVÁ NADACE se znovu chystá oceňovat scenáristy

6. 4. 2016

Praha, 6. dubna 2016 – Celkem 109 filmových scénářů od 120 žadatelů se letos uchází o podporu FILMOVÉ NADACE v kategorii literární příprava celovečerních filmů – dosud nerealizovaný scénář. Mezi přijatými pracemi jsou v největší míře zastoupena dramata (51), následovaná komediemi (25) a pohádkami společně s rodinnými filmy (23). Scenáristé, jejichž díla v soutěži uspějí, si mezi sebou rozdělí částku 800 tisíc korun.

„Těší nás, že snímky natočené podle scénářů oceněných nadací se dokážou prosadit v silné konkurenci ostatních filmů. To jednoznačně dokládá loňské drama Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského, které bodovalo na karlovarském filmovém festivalu, na Trilobitu Beroun nebo na Cenách české filmové kritiky,“ zdůraznil Petr Tichý, předseda správní rady FILMOVÉ NADACE a generální ředitel Barrandov Studia, a dodal: „Je skvělou vizitkou, že při vyhlašování 23. výročních cen Český lev uspěly Kobry a užovky hned šestkrát a zvítězily i v kategorii nejlepší film.“

Přihlášené práce bude nyní čtyři měsíce anonymně studovat a hodnotit pětičlenný výbor nadace ve složení Ivo Mathé, Tomáš Baldýnský, Lubomír Dohnal, Jaroslav Sedláček a Ivo Trajkov. Výsledky soutěže budou vyhlášeny počátkem července v době konání 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

„Nové podmínky soutěže, které platí od roku 2013, přilákaly stejně jako loni či předloni více zkušených autorů-profesionálů. Scenáristé, dramaturgové, režiséři či spisovatelé letos tvořili 64 procent z celkového počtu zúčastněných,“ uvedl Martin Chalupský, člen správní rady FILMOVÉ NADACE a ředitel komunikace RWE Česká republika.

Podle nadací oceněných scénářů bylo dosud natočeno sedm celovečerních filmů, které uspěly na české i mezinárodní scéně. Nejnovější z nich – Nikdy nejsme sami režiséra Petra Václava – se již představil na letošním filmovém festivalu Berlinale, kde obdržel diváckou cenu čtenářů deníku Tagesspiegel. Tuzemská premiéra se uskuteční 7. dubna.

V loňském roce měli diváci možnost zhlédnout v kinech dva snímky natočené podle scénářů ohodnocených nadací. Kromě filmu Kobry a užovky se představil ještě snímek Domácí péče v režii Slávka Horáka. „Film Kobry a užovky ovládl České lvy, snímek Domácí péče se představil na festivalech doslova po celém světě a jeho režisér Slávek Horák se dokonce dostal do prestižního výběru časopisu Variety ,10 Directors to Watch‘. I z tohoto hlediska bych řekl, že to byl zatím nejúspěšnější rok ve fungování nadace,“ připomněl Petr Dvořák, generální ředitel České televize.

Další zprávy:

 [ 101 - 110 ]  [ 111 - 120 ]  [ 121 - 130 ]  [ 131 - 140 ]  [ 141 - 150 ]