Čechoslováci v Gulagu 2

Jan Dvořák, Jaroslav Formánek, Adam Hradilek

 

„Otce požádali, že by si s ním chtěl jejich velitel promluvit, že se zdrží tak hodinku dvě. Odešel s nimi a vrátil se za deset let.“

Ze vzpomínek Ivana Zoce

 

Druhý díl knihy Čechoslováci v Gulagu je volným pokračováním publikace odvozené od stejnojmenného televizního dokumentu a přibližuje osudy dalších dvanácti krajanů postižených politickými represemi v Sovětském svazu ve 20. až 50. letech minulého století. Vedle osob nespravedlivě odsouzených k mnoha letům pobytu v pracovních táborech Gulagu představuje i tragické životní příběhy Čechoslováků popravených během stalinských čistek ve 30. letech. Kniha vznikla na základě výzkumu v bývalých sovětských archivech, dostupné literatury a spolupráce s příbuznými obětí.

Osudy „buržoazní tanečnice a zasloužilého bolševika“, manželů Gertrudy a Alexandra Arosevových; českého polárního letce a účastníka výpravy na severní pól Jan Březiny; bojovníka proti nacistické a komunistické totalitě, držitele Řádu Bílého lva (2000), plukovníka Pravomila Raichla; malíře a grafika Vladimíra Levory, trestaného za vzpomínky na sovětský pracovní tábor; či příběh Karla Goliatha, zakládajícího člena KSČ, nejdéle vězněného Čechoslováka v Gulagu; a dalších…

Společná publikace České televize a Ústavu pro studium totalitních režimů k 100. výročí vzniku Československa.

 

Dostupnost: skladem

249,- Kč s DPH

ksDo košíku

Podrobný popis

Vázaná, formát: 145 x 205 mm, počet stran: 224

 

Aktuality

Provoněné Kavčí hory na křtu knihy Když hvězdy vaří…

Když vaří Jiřina Bohdalová, je to záruka dobrého jídla. A když své recepty navíc křtí v nové knize, je to i záruka dobré společnosti. Nejinak tomu bylo 12. prosince 2018 v odpoledních hodinách na Kavčích horách. Jiřina Bohdalová vydala před několika dny v Edici České televize kuchařku Když hvězdy vaří. Kniha vychází z pořadu Hobby naší doby, kam si paní Jiřina zve kolegy a různé osobnosti, které ji a diváky seznámí se svým oblíbeným receptem. Z nich herečka vybrala více než osmdesát postupů na dobrá jídla od bezmála padesáti kolegů z umělecké branže.

Doporučujeme