Já, Mattoni

Legenda o prodavači vody

 Petr Zikmund

Kniha k připravovanému historickému seriálu České televize o Heinrichu Mattonim, zakladateli světově proslulé stáčírny minerálních vod.

Heinrich Mattoni dokázal ve své době nepředstavitelné – díky až pošetilé touze po úspěchu, vášnivé dravosti a geniálnímu, byť spíše intuitivnímu obchodnímu duchu to dotáhl z malého chudého úředníka na velkopodnikatele, jehož jméno dodnes vyslovuje přinejmenším polovina Evropy.

 

Kniha ovšem není popisem podnikání v druhé polovině 19. století. Není ani biografií raného kapitalisty a charismatického bouřliváka v jedné osobě, i když obsahuje reálné prvky ze života skutečných postav. Je to sága o dramatických rodinných zvratech v dramatické době soumraku rakousko-uherské říše a nástupu nového řádu. Je to legenda o vnitřní síle a až bezbřehé odvaze, ale také o náhodě a štěstí, a zejména o vztazích, v nichž často platí, že od lásky může být jen krůček k nenávisti.

 

Heinrich Mattoni se v životě střetl s mnoha podvodníky, překážkami a konkurenty. Jeho největším životním protivníkem a zároveň partnerem mu však byla manželka Mína, na svou dobu velmi hrdá a progresivní žena. Stačil jeden impulzivní a neuvážený čin, aby se manželství proměnilo v celoživotní boj – o úctu, uznání a paradoxně i o rodinné štěstí. Dilema vztahu, v němž dva nedokážou žít spolu a zároveň jeden bez druhého, je aktuální dnes, stejně jako před 150 lety.

 

Dostupnost: skladem

349,- Kč s DPH

ksDo košíku

Podrobný popis

Vázaná s přebalem, 145 x 205 mm, 456 stran

Aktuality

Provoněné Kavčí hory na křtu knihy Když hvězdy vaří…

Když vaří Jiřina Bohdalová, je to záruka dobrého jídla. A když své recepty navíc křtí v nové knize, je to i záruka dobré společnosti. Nejinak tomu bylo 12. prosince 2018 v odpoledních hodinách na Kavčích horách. Jiřina Bohdalová vydala před několika dny v Edici České televize kuchařku Když hvězdy vaří. Kniha vychází z pořadu Hobby naší doby, kam si paní Jiřina zve kolegy a různé osobnosti, které ji a diváky seznámí se svým oblíbeným receptem. Z nich herečka vybrala více než osmdesát postupů na dobrá jídla od bezmála padesáti kolegů z umělecké branže.

Doporučujeme