Kde jsem:

Novinky

Tiskové zprávy — Déčko pro rodiče — Česká televize

1. 9. 2014

První rok Déčka oživil v Česku původní dětskou tvorbu

Vstup prvního dětského kanálu do českého vysílacího prostoru před dvanácti měsíci se podařil. Nejen proto, že po roce vysílání u nás Déčko sleduje téměř každé čtvrté dítě, ale i proto, že v Česku nastartoval růst původní dětské tvorby. Od zahájení vysílání kanálu ČT :D totiž Česká televize vyrábí třikrát více pořadů pro děti a mládež. Toto číslo by mělo dále narůstat. (Déčku popřál k narozeninám anglicky i Hurvínek: http://www.youtube.com/watch?v=CqUpG2HW9UQ&feature=youtu.be)

Déčko slaví jeden rok, a dokonce bych řekl, že slaví celý rok, co vysílá. Jeho koncepce, založená především na kvalitní původní tvorbě pro děti, uvolnila v České televizi novou vlnu vlastní dětské produkce a za jeden rok vynesla Déčko tam, kam se jiné dětské programy snaží dostat léta. Kromě nových formátů, které pro Déčko vznikají, podporuje diváckou úspěšnost citlivý výběr z nabídky zahraniční tvorby, ale například i restaurování a modernizace klenotů dětské pohádkové školy a animace,“ řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák

V prvním roce vysílání dětského kanálu jsme odvysílali dvakrát více hodin premiérových pořadů pro děti z vlastní tvorby České televize než tomu bylo ve srovnatelném období před zahájením vysílání Déčka, což je, i vzhledem k tomu, za jak rekordní čas nový kanál vznikl, velký skok,“ říká výkonný ředitel kanálu Petr Koliha.

Ode dneška začne Déčko představovat své podzimní novinky, výuku angličtiny s Hurvínkem, nevážný pořad o vážné hudbě s Adamem Mišíkem Filharmonici na ulici, hudební formát s kapelou Chinaski Písničky doktora Notičky a další. „Žánrová kvalita, pestrost, zábava i vzdělání pro děti a bezpečí a jistota pro rodiče, to jsou hlavní atributy, které Déčko charakterizují,“ dodává Petr Dvořák.

Nejen podle svých vnoučat soudím, že o výlučnosti a potřebnosti tohoto kanálu není třeba pochybovat. Jeho předností je důraz na hodnoty, které bychom měli zachovávat i při tvrdosti až neomalenosti, se kterou se často děti setkávají na každém kroku. S nadsázkou řečeno už od okamžiku, kdy svůj první krůček udělají,“ vyzdvihuje přednosti dětského kanálu docent Karel Smyczek, režisér a člen Déčkolegia, neformálního sboru poradců, který poskytuje odborné rady, zpětnou vazbu a názory na program a obsah Déčka. V Déčkolegiu zasedají psychologové, mediální odborníci a odborníci na vzdělávání, například z Národního institutu dětí a mládeže, Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, ale také tvůrci pořadů pro děti.

Za první rok existence kanálu sklidila velký úspěch i jeho vizuální podoba. Získala dvě prestižní mezinárodní ocenění Promax, evropské i světové.

Více informací naleznete v přiloženém materiálu Jeden rok ČT :D.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Jeden rok ČT :D (450 kB)

Déčko grafika ovečky (1639 kB)

Déčko grafický styl (454 kB)

Nový pořad Kocour Mour (411 kB)

Ordinace doktora Notičky (348 kB)

Přehled roční sledovanosti ČT :D (164 kB)

Další zprávy

1. 10. 2014Děti stále více využívají vlastní televizní zpravodajství
18. 9. 2014Česká tvorba pro děti má velkou šanci uspět i ve světě
10. 9. 2014Děti Déčku
1. 9. 2014První rok Déčka oživil v Česku původní dětskou tvorbu
19. 8. 2014Česká televize dodá barvu všem příběhům o Křemílkovi a Vochomůrkovi
14. 8. 2014Tisíce dětí v České republice objevují památky a bojují proti černobílému Večerníčku
7. 8. 2014Déčko už sleduje téměř každé čtvrté dítě
30. 6. 2014Černobíl krade z Déčka barvy. O prázdninách tak uvede černobílé seriály i Večerníček.
26. 6. 2014Česká televize spouští unikátní soutěž. Propojí pirátské vysílání, web, přírodu, památky i skauty a skautky.
13. 6. 2014Ovečky z Déčka slaví světové zlato

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (11)