Kde jsem:

Novinky

Tiskové zprávy — Déčko pro rodiče — Česká televize

1. 9. 2014

První rok Déčka oživil v Česku původní dětskou tvorbu

Vstup prvního dětského kanálu do českého vysílacího prostoru před dvanácti měsíci se podařil. Nejen proto, že po roce vysílání u nás Déčko sleduje téměř každé čtvrté dítě, ale i proto, že v Česku nastartoval růst původní dětské tvorby. Od zahájení vysílání kanálu ČT :D totiž Česká televize vyrábí třikrát více pořadů pro děti a mládež. Toto číslo by mělo dále narůstat. (Déčku popřál k narozeninám anglicky i Hurvínek: http://www.youtube.com/watch?v=CqUpG2HW9UQ&feature=youtu.be)

Déčko slaví jeden rok, a dokonce bych řekl, že slaví celý rok, co vysílá. Jeho koncepce, založená především na kvalitní původní tvorbě pro děti, uvolnila v České televizi novou vlnu vlastní dětské produkce a za jeden rok vynesla Déčko tam, kam se jiné dětské programy snaží dostat léta. Kromě nových formátů, které pro Déčko vznikají, podporuje diváckou úspěšnost citlivý výběr z nabídky zahraniční tvorby, ale například i restaurování a modernizace klenotů dětské pohádkové školy a animace,“ řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák

V prvním roce vysílání dětského kanálu jsme odvysílali dvakrát více hodin premiérových pořadů pro děti z vlastní tvorby České televize než tomu bylo ve srovnatelném období před zahájením vysílání Déčka, což je, i vzhledem k tomu, za jak rekordní čas nový kanál vznikl, velký skok,“ říká výkonný ředitel kanálu Petr Koliha.

Ode dneška začne Déčko představovat své podzimní novinky, výuku angličtiny s Hurvínkem, nevážný pořad o vážné hudbě s Adamem Mišíkem Filharmonici na ulici, hudební formát s kapelou Chinaski Písničky doktora Notičky a další. „Žánrová kvalita, pestrost, zábava i vzdělání pro děti a bezpečí a jistota pro rodiče, to jsou hlavní atributy, které Déčko charakterizují,“ dodává Petr Dvořák.

Nejen podle svých vnoučat soudím, že o výlučnosti a potřebnosti tohoto kanálu není třeba pochybovat. Jeho předností je důraz na hodnoty, které bychom měli zachovávat i při tvrdosti až neomalenosti, se kterou se často děti setkávají na každém kroku. S nadsázkou řečeno už od okamžiku, kdy svůj první krůček udělají,“ vyzdvihuje přednosti dětského kanálu docent Karel Smyczek, režisér a člen Déčkolegia, neformálního sboru poradců, který poskytuje odborné rady, zpětnou vazbu a názory na program a obsah Déčka. V Déčkolegiu zasedají psychologové, mediální odborníci a odborníci na vzdělávání, například z Národního institutu dětí a mládeže, Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, ale také tvůrci pořadů pro děti.

Za první rok existence kanálu sklidila velký úspěch i jeho vizuální podoba. Získala dvě prestižní mezinárodní ocenění Promax, evropské i světové.

Více informací naleznete v přiloženém materiálu Jeden rok ČT :D.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Jeden rok ČT :D (450 kB)

Déčko grafika ovečky (1639 kB)

Déčko grafický styl (454 kB)

Nový pořad Kocour Mour (411 kB)

Ordinace doktora Notičky (348 kB)

Přehled roční sledovanosti ČT :D (164 kB)

Další zprávy

23. 5. 2019Déčko zazáří na festivalu ve Zlíně, šanci má i v mezinárodní soutěži
2. 5. 2019Shání si špaček dříve hnízdo, nebo samičku? Prozradí Ptačí rodinky
11. 4. 2019Jiří Lábus namluvil nový večerníček. Kokoškovi na cestách vezmou děti kolem světa
9. 4. 2019Pablo a jeho svět fantazie: první dětský seriál, ve kterém hlavní roli ztvární autistický chlapec
26. 3. 2019Čtení do ouška představí sedmdesát nových dílů. Vypravěčem byl i Stanislav Zindulka
19. 3. 2019Kdo bude nový Ámos sympaťák? Na webu Déčka končí hlasování již za devět dnů
4. 10. 2018400 knihoven se zapojí do interaktivní hry Déčka s Pavlem Zedníčkem
7. 9. 2018176 078 oveček našly děti během letní hry Déčka
17. 7. 2018Česká televize nabídne více vzdělávacích pořadů pro děti. Na Déčku se objeví na podzim
16. 6. 2018Ovečky zmizely z Déčka. Česká televize spustila letní hru

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (11)