Kde jsem:

Novinky

Tiskové zprávy — Déčko pro rodiče — Česká televize

22. 7. 2013

Déčko: První program s vlastní orchestrální hudbou

Nově vznikající dětská televize ČT :D je prvním kanálem v novodobé historii České televize, který bude mít svou vlastní orchestrální hudbu. „Jde o projekt, který je u nás zatím neobvyklý a přibližuje nás vysokému evropskému standardu,“ říká vedoucí selfpromotion a grafiky Denisa Kollárová.

Hravé a pestré, takové budou melodie nové dětské televize Déčko, které pro ni nahrává právě dnes v České televizi padesátičlenný orchestr. Autorem hudby, již děti uslyší v podobě upoutávek, předělů a znělek, je skladatel Tadeáš Věrčák. Z originálních nahrávek skladeb vzejde kompletní hudební výbava pro ČT :D, a to včetně aranží pro pozdější práci.

„Díky vzniku orchestrální nahrávky bude Déčko dětem znít opravdověji, plněji a bude je rovněž zábavně vzdělávat. I tímto, v našich končinách velmi ojedinělým způsobem, chceme zdůraznit význam uvedení nové televize zaměřené jen na děti,“ říká vedoucí selfpromotion a grafiky Denisa Kollárová. Jedinečnost postupu potvrzuje i šéfproducent ze stejného útvaru David Cynk: „Nahrávat hudební výbavu televizního kanálu s pomocí mnohačlenného orchestrálního tělesa je pro televizní kanál dnes neobvyklé. Hudební složky pro zvukový obal televizních stanic se zpravidla komponují a nahrávají jednodušším studiovým nebo jen elektronickým způsobem.“

Autorem hudby pro dětskou televizi je skladatel Tadeáš Verčák. „Věrčákova tvorba dokáže podtrhnout hravost a pestrost duhového světa Déčka. Je zábavná i silná, má obrovský potenciál pro další rozvoj a užívání ve všech podobách zvukového obalu ČT :D,“ říká vedoucí selfpromotion a grafiky Denisa Kollárová.

„Program ČT :D připravujeme s maximální péčí a do nejmenších detailů. Soustředíme se proto nejen na program či jednotlivé pořady, ale i na propracovanou grafickou a hudební stránku kanálu. Naše děti a nová dětská televize si takovou pozornost zasluhují,“ shrnuje výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí ČT

Přílohy

Dirigent Jan Kučera (225 kB)

Orchestr pro ČT :D 1 (364 kB)

Orchestr pro ČT :D 2 (351 kB)

Orchestr pro ČT :D 3 (341 kB)

Další zprávy

12. 6. 2015Déčko sbírá Oscary. Multimediální soutěž Zachraňte duhu získala zlato na světovém Promaxu.
27. 5. 2015Večerníček ve Zlíně otevře své kino. Výběr festivalových animáků bude i na webu Déčka.
13. 5. 2015Déčko obhajuje světového „Oscara“ za televizní kampaň. Zlato z evropských cen již má.
14. 4. 2015Velká výstava, Krakonoš v HD, nové večerníčky i projekce po celé republice. Večerníček je na obrazovce 50 let.
5. 3. 2015Večerníček má novou galerii. Provází v ní Miroslav Táborský.
3. 3. 2015Ostravský víkend ve znamení knih
22. 1. 2015Na obrazovku se vrací AZ-kvíz Junior. Děti mohou prokázat své znalosti každou neděli na Déčku.
17. 12. 2014Česká televize odvysílá unikátní historické večerníčky. V digitalizované podobě.
1. 12. 2014Adventní kalendář pro celou rodinu. I spolužáky.
21. 11. 2014Studentské animace Ezopových bajek v podání Tomáše Töpfera ozdobí advent na Déčku

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (11)