Ukrajinská armáda je pod tlakem, začíná opouštět svoje pozice

Kyjev – Ukrajinské síly opouštějí dobyté pozice na východě země. Stáhly se z Luhansku a podle některých zpráv i z Doněcku. První ukrajinští vojáci také vyšli z obklíčení u Ilovajska. Ruská armáda mezitím podle Kyjeva posílá do oblastí bojů další vojáky i těžkou vojenskou techniku. Agentura ITAR-TASS informovala, že separatisté postoupili těsně k důležitému přístavu Mariupol.

Separatisté hlásí, že pod jejich tlakem se ukrajinské jednotky stahují od Doněcku, prý i s těžkou technikou. Samotný Doněck se pak ocitl pod palbou. „V centru došlo k tvrdému ostřelování. Nejsem si teď vědom, jaký druh palby to byl, ale rozhodně to bylo uprostřed oblasti, kde byli civilisté. Nemůžu odpovědět na to, kdo za tím stojí. Můžu jen říct, že centrum Doněcku někdo ostřeloval, a to velmi tvrdě,“ vylíčil pozorovatel OBSE Kai Vittrup. Ve městě navíc došlo k atentátu na premiéra samozvané Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka. Podle povstaleckého výboru vyvázl bez zranění, postřelen byl ale jeho řidič.

Armáda údajně zahájila stahování taky z oblastí, které jsou východně od povstalecké bašty Luhansku. „Přímá vojenská agrese proti východní Ukrajině pokračuje,“ tvrdí ukrajinská bezpečnostní rada. Ruské tanky prý „doslova zničily všechny domy“ ve městečku Novosvitlivka. „Podle expertů jde o čečenský styl, kdy ruská armáda bourá všechny domy, pokud má podezření, že patří nepřátelům,“ sdělil mluvčí rady Andrij Lysenko.

„Rusové pokračují v přísunu vojenské techniky a žoldnéřů do Donbasu,“ dodal Lysenko. Jako důkaz předvedl videozáběry zachycující kolonu tahačů s tanky a transportéry na návěsech. Podle prezidenta Porošenka jsou na ukrajinském území tisíce cizích vojáků a stovky tanků.

Smyčka se začíná stahovat taky kolem Mariupolu u Azovského moře. „Na jižní frontě povstalecké milice postoupily těsně ke strategicky důležitému přístavu Mariupol. Útok ještě nezačal, ale na okraji města už působí skupiny průzkumníků,“ uvedla agentura ITAR-TASS, podle které separatisté Mariupol obklíčili. Armáda už proto začala posilovat jeho obranu.

Mapa území ovládaných separatisty
Zdroj: ČT24

Zajatí vojáci budou vyměněni za ruské výsadkáře

První vojáci mezitím začali opouštět obklíčení u Ilovajska. Jejich dřívější pokus probít se ztroskotal, údajně v palbě ruských děl a za značných ztrát. Část vojáků se poté vzdala, jiní výzvy ke kapitulaci odmítli a zůstali v obklíčení. Teď dostali možnost vrátit se k hlavním jednotkám.

„Do opěrného stanoviště brigády Národní gardy ve městě Komsomolske vyšli z obklíčení první vojáci ilovajského uskupení. 28 osob z praporů ministerstva vnitra a s nimi několik mužů z praporů ministerstva obrany. Nikoliv nadarmo střežili celou noc státní hranici! Čekáme další chlapce,“ citovala ministra vnitra Arsena Avakova agentura Interfax.

Ještě před ním o odchodu obklíčených vojáků z bojiště informoval velitel jednoho z vládních dobrovolnických praporů Semen Semenčenko. „Všichni vojáci, kteří se nevzdali, budou moci odejít se zbraněmi a prapory speciálním koridorem k místu dislokace základních sil,“ upřesnil Semenčenko s tím, že vojáci už vyhodili bojovou techniku do povětří. „Během několika dnů všichni bojovníci, kteří se vzdali do zajetí, jakož i ranění zajatci, budou vyměněni za ruské výsadkáře v Charkově,“ dodal velitel.

Kolik ukrajinských vojáků je vlastně obklíčeno, není podle serveru newsru.com dosud jasné. Bude nicméně nezbytné evakuovat více než stovku raněných. Ruský prezident Vladimir Putin už v noci na pátek vyzval proruské rebely, aby vytvořili humanitární koridor, kterým budou moci obklíčené jednotky opustit bitevní pole. Povstalci údajně žádosti vyhověli, Kyjev ovšem podle Putina nabídku odmítl (čtěte víc).

NATO tvrdí, že na východní Ukrajině operuje více než tisícovka ruských vojáků, kteří s tanky a obrněnci dobytím Novoazovska otevřeli novou frontu bojů na jihu Doněcké oblasti. Moskva nadále popírá jak nasazení svých vojáků, tak dodávky výzbroje separatistům (více zde).