TÉMA

Čejkovice

Smůla i zrada, přesto úspěšná mise. Od výsadku Calcium a Barium uplynulo 80 let

Uplynulo osmdesát let od výsadku dvou paraskupin – Calcium a Barium. Jednalo se o první výsadek do protektorátu po více než roční odmlce a také o obnovení rádiového kontaktu s exilovou vládou v Londýně. Obě skupiny provázela smůla a potýkaly se se zradou konfidentů. Přesto je jejich činnost za okupace považována za velmi úspěšnou.
5. 4. 2024|

Silné bouřky budou až do pátku, déšť rozvodní řeky na jihozápadě Čech

Silné bouřky s přívalovým deštěm, případně i krupobitím se budou v Česku ojediněle objevovat do pátku. Vzhledem k dosavadním i očekávaným srážkám stoupnou hladiny v jihozápadní polovině Čech. V povodí Radbuzy, Úhlavy, Úslavy, Klabavy a Litavky mohu dosáhnout i druhého povodňového stupně a některé menší toky přechodně i třetího stupně, tedy ohrožení. Hasiči v Jihomoravském kraji měli během středy kvůli bouřkám kolem třiceti výjezdů, převážně na Vyškovsku a Brněnsku, situace se ale již uklidňuje. Klienti pojišťoven také již nahlásili po bouřkách téměř tisíc škod za desítky milionů korun.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 16:58|

Špačci nám kradou nejlepší hrozny, stěžují si vinaři. Ornitologové ptáky hájí: Jsou zkrátka chytří

Vinaři na jižní Moravě mají problémy s velkými hejny špačků, kteří ožírají poslední úrodu hroznů sloužících pro nejlepší vína. Škody podle nich budou v tunách a půjdou do milionů korun. Podle ornitologů není letošní rok, co se týče počtu špačků, nijak výjimečný. Jsou ale chytří a na metody plašení si rychle zvyknou.
8. 10. 2019|

Velikonoční košty vín a otevřené sklepy. Vinaře čeká náročný víkend

Vinaři lákají na velikonoční koštování vín i otevřené sklepy. Během víkendu pořádají takové akce ve více než třiceti jihomoravských vesnicích a městech. Lidé mohou za ochutnávkou vín například do Uherčic, Rakvic, Dubňan nebo Čejkovic. Podle Petra Marka z vinařské asociace se produkce hroznového vína v Česku zvýšila za posledních pět let asi o 40 procent.
20. 4. 2019|

Ocenění Vinařství roku převzali bratři. Vítězné víno pěstují Škrobákovi na čejkovických kopcích

Vinařstvím roku je Víno Škrobák z Čejkovic. V devátém ročníku soutěže vyhlašované Vinařským svazem se stal rodinný podnik absolutním vítězem a vyhrál i v kategorii malé vinařství. Za velké producenty získala trofej Šlechtitelská stanice vinařská, ze středních podniků vyhrál Sonberk.
25. 1. 2019|