TÉMA

Pivo

Závodníci s kolečky prosvištěli severním Londýnem a oslavili tak svátek svatého Jiří

Už po jednašedesáté tlačili závodníci ulicemi severního Londýna stavební kolečka. Dvoučlenné týmy se střídají v rolích „pasažéra“ a „řidiče“. K tradici neodmyslitelně patří i konzumace piva, kroje, tanec a zpěv. Událost se koná u příležitosti svátku svatého Jiří, který je patronem Anglie.
22. 4. 2024|

Evropa bude mít kvůli změně klimatu problém s chmelem. Česko na tom bude relativně nejlépe

Chmelařské oblasti, které nebudou podle vědeckých perspektiv natolik zasažené klimatickou změnou, získávají konkurenční výhodu. Česká chmelařská oblast by mohla patřit mezi vítěze v celosvětovém měřítku. Tuzemští chmelaři by tak mohli vydělat, řekl Martin Možný z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.
2. 4. 2024|

Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili

Pivo by mohlo být ještě lepší než v současnosti, věří belgičtí vědci. A vymysleli plán, jak to udělat – umělá inteligence vyhodnotila statisíce recenzí piv a dokázala z nich zjistit, jaké chemické látky lidé vnímají jako nejchutnější. Nápoj, který na základě tohoto modelu vznikl, pak lidem skutečně chutnal.
27. 3. 2024|

Britská vláda odložila plánované zvýšení daně u alkoholu v restauracích. Chce zabránit zavírání podniků

Británie řeší drahé pivo v hospodách. S rostoucími cenami tam ubývá zákazníků a stovky podniků tak musí zavřít. Aby provozovatelům pomohla, rozhodla se vláda odložit plánované zvýšení spotřební daně u alkoholu v restauracích.
13. 3. 2024|

Potraviny zlevňují, statistiky však zkreslují slevové akce

Ceny většiny potravin v Česku dál klesají, ukázaly únorové kontrolní nákupy statistiků v obchodech. Levnější než dříve při nich bylo zejména máslo, mléko nebo cukr. Co se ovšem nemění, je, že se zboží nejčastěji prodává ve slevových akcích a základní ceníkové částky zůstávají podle analytiků často docela vysoké.
28. 2. 2024|

V restauracích se mění chování hostů. Ty vesnické řeší existenční problémy

Restaurace hlásí úbytek poledních strávníků. Lidé totiž navzdory pomalejší inflaci stále váhají s útratami. Zároveň se mění chování stálých hostů restaurací. Ti omezují frekvenci večerních návštěv, nebo konzumují méně než v minulosti. Záleží ale na konkrétním místě. Prakticky všechny hospody ale zdražily. Kvůli rostoucím nákladům i kvůli zvýšení DPH u točeného piva.
4. 2. 2024|

Cena točeného piva dál roste, půllitr dvanáctky už v Praze vyjde průměrně na 70 korun

Cena točeného dvanáctistupňového piva v českých podnicích je v polovině ledna o deset procent meziročně vyšší. Zákazníci za půllitr průměrně zaplatí 57,80 koruny. Mezi loňským prosincem a letošním lednem se v průměru cena zvedla o více než dvě koruny, před rokem se mezi prosincem a lednem měnily ceny v řádu desítek haléřů, řekl ve čtvrtek Vladimír Sirotek ze společnosti Dotykačka, která sleduje data z pokladních systémů.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 15:29|

Na podzimní zdražování piva nejspíše naváže růst DPH. Podle pivovarů to ohrozí hlavně venkovské hospody

Říjen, listopad a prosinec jsou letos měsíce zdražování piva. Počátkem října začali v Plzni, v listopadu se přidají v Humpolci, na listopad a prosinec rozdělí zdražování i v Českých Budějovicích. A podobné plány mají i menší pivovary. V lednu na zdražení, které iniciují samotné pivovary, nejspíše naváže zvýšení DPH na čepované pivo, které se v parlamentu snaží prosadit vláda. Podle zástupců pivovarů nelze očekávat, že by růst DPH dokázaly absorbovat hospody do svých marží, takže patrně znovu stoupnou ceny i pro zákazníky. Zdražování piva bylo tématem Byznysu ČT24.
5. 10. 2023|

Pivo zdražuje a štamgasti mají čím dál hlouběji do kapes. Tak z hospod mizejí

Velké pivovary chystají podzimní zdražování. Vesměs zvednou ceny o korunu za půl litru. Obratem počítají se zdražením piva i restaurace. Těm ale podle pivovarů zvedání cen škodí víc – a přitom se blíží ještě další, součástí vládního balíčku je zvýšení DPH na čepované pivo, které zřejmě zákazníci rovněž pocítí. V hospodách a restauracích se přitom již dnes pije výrazná menšina vyrobeného piva. Za poslední desetiletí se poměr dramaticky změnil, v roce 2010 byl poměr piva vypitého v hospodách a doma zhruba stejný.
2. 10. 2023|

Potravinářská inspekce nařídila zavřít samovýčep, prý porušoval zákon. Provozovatelé se bouří

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v polovině měsíce zakázala provoz samovýčepu v Rakové u Konice na Prostějovsku. Vysvětlila to tím, že zákon nedovoluje prodej alkoholu z automatu. Čtečka občanských průkazů, která brání tomu, aby si pivo načepovali mladiství, inspekci nestačila. Problém proto mohou mít i další podobná zařízení.
27. 8. 2023|

Majitelé pivovarů a restaurací se obávají, že se zvýšením DPH přijdou o další hosty

Pivovary i majitelé restaurací se obávají dopadů vládního konsolidačního balíčku. Od ledna příštího roku by se podle něj měla DPH u čepovaného piva zvednout na 21 procent. Odrazí se to i na jeho ceně. Po covidové pandemii mají restaurace hostů o dvacet procent méně a jejich zájem se může ještě snížit. Například v Plasích, které byly dalším místem zpravodajského seriálu Sečteno, se provozní rok restaurace zkracuje na šest měsíců. Hosty jsou tam většinou turisté, kteří navštěvují klášter a letos nově opravenou opatskou rezidenci.
22. 8. 2023|

Letní počasí pomáhá restauracím k větším tržbám, chybí ale zahraniční turisté

Léto zvedá tržby restauracím, hosté mají větší zájem hlavně o podniky, které nabízejí i venkovní posezení. Podle provozovatelů stravovacích zařízení je ovšem oproti předchozím rokům znát, že se v plné míře nevrátili zahraniční turisté a že domácí klientela šetří jak na pokrmech, tak na nápojích.
24. 7. 2023|

Američanům záleží na postojích značek. Prodeje ovlivňují kulturní spory

S blížícími se prezidentskými volbami se ve Spojených státech rychle zvyšuje společenská teplota. Vášně kolem výrazných veřejných témat, jako jsou sexuální menšiny nebo třeba rasismus, se stále častěji promítají i do reklamy. Některé výrazné značky kvůli vyhlašovaným bojkotům finančně ztrácejí, jiné naopak komerčně posilují.
22. 6. 2023|

Obce na balíčku kritizují rozdělení výnosů z daní, podnikatelé konec zvýhodnění benefitů

Výhrady proti požadavku na seškrtání platů o dvě procenta, změnám v rozdělování výnosů z daní mezi stát, kraje a obce nebo požadavek na zachování daňového zvýhodnění benefitů a další dostalo zatím ministerstvo financí v rámci připomínkového řízení k daňovému balíčku. Řízení vláda zkrátila na pět dní a v pondělí končí. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připustil, že konečná podoba balíčku bude jiná, než jak ho jeho úřad připravil.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 23:02|

Českou pivní kulturu chce svaz dostat na seznam UNESCO

Výrobci piva usilují o zápis české pivní kultury na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Svaz výrobců už se záměrem uspěl v Jihočeském kraji. Spotřeba piva v Česku roste navzdory zvyšujícím se cenám, víc ho ale lidé vypijí doma než v hospodách.
23. 5. 2023|

Hamplovi i Kalouskovi se úsporný balíček zamlouvá. Obávají se ale, aby se ve sněmovně nerozmělnil

Vládní úsporný balíček je z pohledu ekonoma Mojmíra Hampla, bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) i předsedy sněmovního rozpočtového výboru Josefa Bernarda (STAN) maximem možného a je to krok správným směrem. Navzdory výhradám, které znějí od opozičních politiků, odborů i dalších skupin, jichž se úspory také dotknou, považují za důležité, že se v koalici podařilo dohodnout zrušení alespoň části daňových výjimek. Člen NERVu Hampl věří, že díky balíčku bude možné vybrat pomyslný ekonomický pád ještě nad korunami stromů. Hampl, Kalousek a Bernard diskutovali o konsolidačním balíčku v Událostech, komentářích.
19. 5. 2023|

S alkoholem se v Česku ročně pojí až sedm tisíc úmrtí. Dopady pití vyjdou na 55 miliard

Téměř desetina dospělých v Česku denně pije alkohol. Je to kolem devíti set tisíc lidí. Asi 1,5 milionu žen a mužů popíjí rizikově. Zatímco závislí muži častěji pijí lihoviny a pivo, ženy víno. Síť pomoci a služeb je nedostatečná, přičemž se léčí asi třicet tisíc lidí. V souvislosti s alkoholem ročně zemře asi šest až sedm tisíc lidí. Ztráty a dopady závislosti na alkoholu experti vyčíslili až na 55 miliard korun ročně. Vyplývá to z výroční zprávy o závislostech. Výsledky v pondělí představila šéfka Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 20:40|

Zdanění vína v koalici narazilo, v chystaném balíčku návrh zřejmě chybí

Vláda ve čtvrtek ozřejmí, jakým způsobem chce snížit strukturální schodek, včetně změn, které se dotknou daní. Podle webů Seznam Zprávy a Novinky mezi nimi nebude diskutované zavedení spotřební daně na tiché víno. To byl jeden ze sporných bodů, o nichž jednali v noci na středu koaliční lídři, a hlasitě se k této eventualitě vyjadřovala řada politiků. Proti zdanění vína se hlasitě ohradili i někteří členové vlády včetně ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) a vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Možnost kritizoval také jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).
10. 5. 2023|

Pád prodeje jednoho z nejprodávanějších piv v USA odstartovala kampaň s trans ženou

Značka amerického piva Bud Light zacílila v dubnu na mladé zákazníky spotem, jehož hlavní tváří se stala transgender herečka a influencerka. Konzervativní zákazníci to ale neuvítali a začali šířit výzvy k bojkotu. Prodej značky klesl víc než o čtvrtinu, i když jeho makretingové kampaně již dřív cílily na LGBT+ komunitu.
4. 5. 2023|

Je třeba srazit schodek, zní z koalice. Jedná o sjednocení daně na pivo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl České televizi, že hodlá sjednotit sazbu DPH na pivo. Dle různých kritérií může v současnosti spadat do tří daňových pásem, podle Stanjury však k tomu není důvod. Z vládních stran se mezitím ozývají hlasy o potřebě většího snížení státního deficitu. TOP 09 mluví o hranici sto miliard korun, Starostové o 150 miliardách korun.
19. 3. 2023|

Restauratéry znejišťuje zdražování. Někteří budou muset zavřít

Hospodám a restauracím se daří hlavně ve velkých městech, zatímco v menších obcích mívají často potíže. Celkově jsou teď tržby gastronomických podniků podle čísel z pokladních systémů o jedenáct procent vyšší než před covidem. Data ale nezahrnují inflaci.
27. 1. 2023|

Pardubický pivovar přestane vařit pivo, část výroby přesune jinam

Pardubický pivovar ukončí výrobu piva k 31. březnu 2023. Její část patrně přesune do pivovaru Ostravar. Rozhodla o tom valná hromada. Majoritním vlastníkem je od roku 2019 skupina Pivovary Staropramen. O ukončení výroby rozhodla proto, že v důsledku pandemie a vypuknutí války na Ukrajině nemohla uskutečnit své plány na rozšíření nabídky regionálních značek i navýšení produkce skupiny.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 13:43|

Potraviny budou zdražovat i v příštím roce. Táhnout vzhůru je budou nejen drahé energie

Ceny potravin budou růst i v příštím roce,  k jejich pozvolnému snižování by snad mohlo dojít v jeho závěru. Shodli se na tom hosté pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Shodu našli také v tom, že pokud nedojde k zastropování cen energií i pro velké firmy (obchodní řetězce či potravináře), ať už na evropské, či národní úrovni, také se to výrazně promítne do cen potravin.
27. 11. 2022|

Pivo už levné nebude. V centru Prahy letos přesáhne cena za půllitr 70 korun

Listopad přinesl další zdražení piva. K výrobcům, kteří navyšovali ceny, se přidal Budějovický Budvar. U půllitru to může znamenat i dvě koruny navíc. Výroba piva je totiž náročná na spotřebu energií.
6. 11. 2022|