TÉMA

Sokol

V Moravském krasu se mění turistická trasa u Jáchymky. Hnízdí tam sokol a potřebuje klid

Ochránci přírody museli kvůli hnízdění sokola stěhovavého změnit turistickou trasu v Moravském krasu. Pár sokolů se totiž nově uhnízdil na jeskyni Jáchymka, zatímco v minulosti se zdržoval na Býčí skále. Samice teď potřebuje klid, aby hnízdo předčasně neopustila, a mláďata se tak mohla na konci dubna vylíhnout a v polovině června vylétnout z hnízda.
včeraAktualizovánopřed 21 h hodinami|

Hana Moučková skončila v čele Sokola. Organizace vypíše externí audit financí

Dosavadní starostka České obce sokolské Hana Moučková v sobotu odstoupila. Stalo se to hned na začátku mimořádného jednání Výboru České obce sokolské. Rezignoval i člen předsednictva Boris Uhlíř. Zbytek předsednictva pak získal důvěru výboru. Sokol se nyní potýká s odhaleným bankovním a úvěrovým podvodem. Toho se podle policie dopustila bývalá asistentka Moučkové. Sokoly nyní necelé dva měsíce povede první místostarosta Martin Chlumský, 27. dubna si obec zvolí nové vedení.
9. 3. 2024Aktualizováno9. 3. 2024, 18:53|

„Zakládáme si na čestnosti, tohle je totální průšvih.“ Část sokolů chce, aby starostka po skandálu odstoupila

Kvůli skandálu v České obci sokolské by mohla ve funkci skončit její starostka Hana Moučková. Velká část představitelů jednotlivých sokolských žup si myslí, že by měla nést osobní zodpovědnost kvůli případu údajné zpronevěry peněz. Podle policie finanční podvody způsobila spolupracovnice Moučkové, která si pak vzala život.
1. 3. 2024|

Reportéři ČT: Miliony ze Sokola mizely delší dobu. Podezřelá měla blízko ke starostce

Česká obec sokolská přišla o desítky milionů korun. Z bankovních účtů je podle dosavadního vyšetřování policie podvodem vyvedla asistentka nejvyšší představitelky sokolů, starostky Hany Moučkové. Poté, kdy se případem začali zabývat kriminalisté, spáchala asistentka v centrále sokolů sebevraždu. Reportéři ČT nyní zjistili, že peníze mizely léta a podezřelá asistentka měla ke starostce osobně blízko. Natáčel Dalibor Bártek.
26. 2. 2024|

Zaměstnankyně Sokola měla organizaci podvodem připravit o nejméně 40 milionů. Pak si prý vzala život

Zaměstnankyně České obce sokolské (ČOS) podvedla tuto tělovýchovnou organizaci i banku a neoprávněně získala miliony korun, oznámil ve čtvrtek tiskový mluvčí Sokola Radek Smekal. Doplnil, že financování běžné činnosti spolku tento trestný čin neohrozí, stejně tak se záležitost nijak nedotkne příprav letošního všesokolského sletu. Mluvčí pražských policistů Jan Daněk doplnil, že výše škody je nejméně 40 milionů korun.
8. 2. 2024|

Československo reprezentoval na olympiádě a bránil v odboji. Před 80 lety Němci zavraždili Františka Pecháčka

Sokol a olympionik František Pecháček zahynul v Mauthausenu před rovnými 80 lety. Nacisté se i jeho smrtí mstili za smrt Reinharda Heydricha. Pecháček se jako vedoucí sokolské odbojové organizace podílel na pomoci vojákům, kteří Heydricha zlikvidovali, pomáhala jim také jeho manželka. Tu nacisté zavraždili již v roce 1943.
3. 2. 2024|

Unikátní barevný film z desátého všesokolského sletu historici objevili díky digitalizaci materiálu

Sokolové našli v archivu unikátní barevný film, který zachycuje řadu osobností včetně Františka Pecháčka. Před týdnem získal in memoriam Řád bílého lva. Záběry vznikly během desátého všesokolského sletu v roce 1938, který se stal manifestem proti nastupujícímu nacismu. V odboji pak padlo mnoho hrdinů.
6. 11. 2023|

Veverské Knínice opravily chátrající sokolovnu, k 90. výročí vzniku

Novou podobu dostala k 90. výročí svého vzniku sokolovna ve Veverských Knínicích na Brněnsku. Budova, která sloužila jako sportovní a kulturní sál, byla ve velmi špatném stavu. V neděli zástupci obce kompletně opravenou a přestavěnou budovu slavnostně otevřou.
6. 10. 2023|

Sportovec zachránil život svému spoluhráči, který zkolaboval. Doma se ani nepochlubil

Cenu Fair Play při vyhlašování Sokola roku získal Ondřej Škultety, který při volejbalovém zápase v prostějovské sokolovně pohotově zachránil život svému spoluhráči. K události, při které by řada lidí zaváhala, došlo loni. Škultetymu při záchraně kolegy pomohl i výcvik v elitní armádní jednotce.
8. 4. 2023|

Sokol František Pecháček cvičil na olympiádě i na lodi, zemřel za pomoc atentátníkům na Heydricha

Česká obec sokolská si v únoru připomíná narození i úmrtí gymnasty a olympionika Františka Pecháčka. Za protektorátu byl zapojen do pomoci parašutistům, kteří měli provést atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Nacisté ho zatkli a zemřel v koncentračním táboře. Sokol, s nímž byl Pecháček spojen jako cvičitel i odbojář, nechal kamery České televize nahlédnout do Pecháčkova soukromého fotoalba.
19. 2. 2023|

Sportovce netrápí jen drahé energie. Problémem je i nárůst byrokracie, míní Ertl

Vysoké ceny energií tvrdě dopadají nejen na domácnosti, ale také například na sportovní spolky a svazy. Starostka České obce sokolské Hana Moučková v úterních Událostech, komentářích řekla, že čtvrtina zástupců tělocvičných jednot vnímá současnou situaci jako ohrožující. Předseda Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl doplnil, že problémem je i přebujelá byrokracie.
9. 11. 2022|

Pomáhali Gabčíkovi a Kubišovi. Hrdinství rodiny Pechmanových připomíná v Praze nová ulice

V říjnu to bude osmdesát let od smrti odbojáře Jaroslava Pechmana, který aktivně podporoval parašutisty Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Při zatýkání gestapem spáchal sebevraždu, zavražděna ale byla jeho manželka i syn. Jako jediná z rodiny přežila dcera. Nyní byla po celé rodině pojmenována nová ulice v Praze 9.
19. 9. 2022|

Před 80 lety vybuchla pod mercedesem v horní Libni bomba. Hrdinové splnili úkol, Heydrich po týdnu zemřel

Za nejvýznamnější odbojový čin v Evropě je považována likvidace Reinharda Heydricha. Smrtelné zranění mu způsobili českoslovenští vojáci Josef Gabčík a Jan Kubiš před rovnými 80 lety. Zranění, které mu způsobila výbušnina, podlehl Heydrich o osm dní později. Coby šéf Hlavního říšského bezpečnostního úřadu, tedy fakticky nejvyšší policejní velitel, a zastupující říšský protektor, tedy úřadující hlava okupační německé administrativy v českých zemích, byl nejvýše postaveným nacistou, kterého se odboji v Evropě podařilo za druhé světové války zlikvidovat.
27. 5. 2022|

Nacisté zavraždili odbojáře Piskáčka s celou rodinou. Teď jejich jméno nese pražská ulice

Na konci října to bude devětasedmdesát let, co nacisté v Mauthausenu zavraždili rodinu odbojáře Jaroslava Piskáčka. Gestapo je zadrželo, protože pomáhali parašutistům Gabčíkovi s Kubišem. Teď po rodině Piskáčkových byla pojmenovaná ulice v pražských Vysočanech.
17. 10. 2021|

Pietní akce ke dni sokolstva připomněly odbojáře

Lidé si připomněli Památný den sokolstva. Odkazuje na tragickou noc ze 7. na 8. října 1941, kdy gestapo v rámci „Akce Sokol“ zatklo na patnáct stovek sokolských činovníků. Po celém Česku se v pátek uskutečnily pietní akce k připomínce obětí nacismu z řad sokolů – v Praze se jí zúčastnil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).
8. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 17:19|

Sokolům scházejí peníze na opravy tělocvičen. Některé chátrají, jiné přebírají noví majitelé

Sokolovny, které byly za první republiky prakticky v každém městě a obci, jsou nyní v průměru sto let staré. Odpovídá tomu také jejich technický stav. Na opravu budov se ale peníze hledají velmi obtížně. Například sokolovna ve Valašském Meziříčí se tak dočkala jenom částečné rekonstrukce, naopak z luhačovické sokolovny bude po převodu na město škola.
29. 9. 2021|

30 let zpět: Poslední rozloučení se sokolskou náčelnicí Marií Provazníkovou

Marie Provazníková působila již od roku 1918 jako členka náčelnictva Československé obce sokolské. Po únoru 1948 se coby odpůrkyně komunistického převratu rozhodla emigrovat. Usídlila se ve Spojených státech, kde pracovala jako učitelka tělesné výchovy, a v roce 1950 se stala náčelnicí Ústředí československého Sokolstva v zahraničí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
2. 5. 2021|

Před 79 lety byli v Mauthausenu zavražděni čeští odbojáři. Mezi nimi i spisovatel Otakar Batlička

Před 79 lety – 13. února 1942 – proběhla v koncentračním táboře Mauthausen první hromadná exekuce českých politických vězňů. Jedenáct spolupracovníků odboje nacisté zavraždili velmi krutým způsobem: benzenovou injekcí do srdce.
13. 2. 2021|

„Ty víš, co to znamená.“ Sokolové si připomněli oběti z druhé světové války a komunismu

Sokolové ve čtvrtek slaví tradiční Památný den sokolstva, který je od loňského roku oficiálním významným dnem. Lidé si tak připomínají tisíce obětí sokolů za druhé světové války i v období komunismu. V Praze vystoupila například poslední žijící pamětnice Akce Sokol Dagmar Evaldová. Kvůli epidemickým opatřením mají letošní oslavy omezenější rozsah.
8. 10. 2020|
Události komentáře

Restart rychle. Sportovní organizace vidí v pandemii příležitost k modernizaci, potřebují ale peníze

Rozpočet sportu má příští rok stoupnout bezmála na 12 miliard korun, o 4,5 miliardy více. Podle Martina Zvonaře, vedoucího koncepce a metodiky v Národní sportovní agentuře, mají peníze putovat hlavně do sportovních zařízení, staveb malých klubů v obcích a na obecné znovunastartování sportu po koronavirové krizi. Řekl to v pořadu Události, komentáře.
14. 8. 2020|

30 let zpět: Návštěva u krajanů v USA

Z návštěvy československých krajanů v USA se vrátil předseda české vlády Petr Pithart. Podívejte se na rozhovor o jeho zkušenostech z této cesty i o tom, co všechno je potřeba v Československu ještě udělat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
7. 8. 2020|

30 let zpět: Věrni zůstaneme

Komunistický režim v 50. letech Sokol zrušil. Po více než 30 letech tato organizace zahájila znovu činnost. Ustavující sjezd se konal 7. ledna.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
7. 1. 2020|

Sokolové si připomínají nacistické zatýkání. Poprvé jako oficiální významný den

Poprvé jako významný den si v úterý Česko připomíná Památný den sokolstva. Je vzpomínkou na noc ze 7. na 8. října 1941, kdy nacisté na rozkaz zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha zatkli přes patnáct set představitelů sokolské organizace a deportovali je do koncentračních táborů. O několik dní později Sokol zakázali.
8. 10. 2019Aktualizováno8. 10. 2019, 18:19|

Senát schválil 8. října za den sokolstva, 17. listopad má znovu připomínat i studenty

Senát schválil 8. říjen za Památný den sokolstva. Podpořil i návrh, aby se 17. listopad kromě Dne boje za svobodu a demokracii připomínal i jako Mezinárodní den studentstva. Novelu o státních svátcích nyní dostane k podpisu prezident.
31. 1. 2019Aktualizováno31. 1. 2019, 12:57|