TÉMA

Lesy ČR

Žalobce Solar pil v pracovní době alkohol, rok bude pobírat nižší plat

Pražský státní zástupce Marek Solar pil v pracovní době alkohol a bude rok pobírat plat snížený o patnáct procent. Kárný senát Nejvyššího správního soudu schválil dohodu, kterou Solar uzavřel se svou nadřízenou, pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Solar požití alkoholu nepopřel. Jinak prohřešek u soudu nekomentoval.
13. 3. 2024|

Cena palivového dřeva prudce klesla, Češi díky zásobám nenakupují

Prodejci hlásí před zimou menší zájem o palivové dříví do domácností než loni. U některých letos klesly prodeje o desítky procent. Uvedly dřevařské společnosti z většiny krajů. Podle nich za situaci může především loňská energetická nejistota, během které se lidé dřívím ve velkém předzásobili. To potvrzuje i státní podnik Lesy ČR. V souvislostí s tím letos klesá prodejní cena, ve většině případů až o stovky korun za kubík. Podle oslovených prodejců i Lesů ČR ale před zimou surovina už dál zlevňovat nebude.
10. 10. 2023|

Lesy ČR mohou kvůli smlouvě na dodání dřeva tratit stamiliony, zjistili Reportéři ČT

Státnímu podniku Lesy České republiky hrozí, že přijde o stamiliony korun. Důvodem je smlouva na dodání velkého množství dřeva. Podle zjištění Reportérů ČT ji státní podnik podepsal před čtyřmi roky se slovenskou firmou Drevoindustria Smolenice, která nyní žádá za nesplnění kontraktu odškodnění.
4. 9. 2023|

Unipetrol znečišťuje zvlášť nebezpečně, rozhodl Nejvyšší soud. O odškodnění se rozhodne znovu

Nejvyšší soud vyhověl dovolání Lesů ČR ve sporu o odškodné za poničení půdy a lesů emisemi vypouštěnými společností Orlen Unipetrol. Dal za pravdu Okresnímu soudu v Mostě a označil látky vypouštěné v závodech Unipetrolu za zvlášť nebezpečné. Prvoinstanční soud v Mostě, který původně přiznal Lesům ČR odškodné přes čtyři miliony korun, tak bude o případu po čtyřech letech rozhodovat znovu. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího soudu, který má ČT k dispozici.
27. 6. 2023|

Reportéři ČT získali miliardovou smlouvu, kterou Lesy ČR na nebývale dlouho slíbily dodávky klestí

Štěpka vyráběná z klestí je výnosnou surovinou pro elektrárny a teplárny, její cena jen v loňském roce na českém trhu dvojnásobně stoupla. Hlavním tuzemským dodavatelem jsou Lesy ČR patřící pod ministerstvo zemědělství. V roce 2021, kdy byl ministrem Miroslav Toman (ČSSD) a Lesy ČR vedl Josef Vojáček, uzavřel podnik bez soutěže miliardovou smlouvu na její prodej s firmou CB-EKO. Smlouva má nebývale dlouhou platnost a současné vedení podniku by ji kvůli údajné nevýhodnosti rádo vypovědělo, což nemůže. Neobvyklé je také množství utajených informací v dokumentu.
30. 5. 2023|

Nová aplikace předpovídá aktivitu klíšťat i riziko boreliózy

Nová mobilní aplikace Klíšťapka, kterou vyvinuli čeští vědci spolu s lesnickými organizacemi, chce pomoct lidem předpovídat aktivitu klíšťat a riziko nákazy lymskou boreliózou. Kromě interaktivní mapy aplikace nabízí i návody na prevenci a správné odstranění přisátého klíštěte, stejně jako informace o druzích klíšťat a vysvětlení mýtů, které se s nimi pojí.
20. 5. 2023|

Lesy ČR loni zvýšily zisk o osmdesát procent, hlavně díky prodeji dřeva

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) loni podle auditovaných výsledků zvýšil čistý zisk o 83 procent na 5,03 miliardy korun z 2,74 miliardy korun v roce 2021. Šlo o třetí nejvyšší zisk v historii podniku. Hlavním důvodem růstu bylo meziroční zvýšení cen dříví, a to až o 70 procent. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v Česku.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 10:57|

Lesy ČR se vrátily k myšlence na své hlavní sídlo ze dřeva. Proti původním plánům se ale prodraží

Lesy České republiky se vracejí k ambicióznímu projektu svého nového sídla v Hradci Králové. Projekt na masivní dřevostavbu nechá však státní podnik přepracovat. Samotné myšlenky dřevostavby se ale dál drží. Považuje ji za vhodnou propagaci dřeva jako obnovitelného zdroje. Připouští ovšem, že se oproti dřívějším plánům nejspíše prodraží.
12. 3. 2023|

Ekonomickým šéfem Lesů ČR bude bývalý generální ředitel Szórád

Ekonomickým ředitelem státního podniku Lesy České republiky bude od 1. ledna 2023 Daniel Szórád, který byl v letech 2014 až 2018 generálním ředitelem podniku. Od února 2019 je Szórád ředitelem divize Morava lesnické společnosti LST z Trhanova na Domažlicku. V nedávném výběrovém řízení se ucházel o místo generálního ředitele. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi.
29. 12. 2022|

Soud zprostil bývalého ředitele Lesů ČR Szóráda obžaloby z podvodu

Krajský soud v Hradci Králové ve středu pravomocně zprostil bývalého generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) Daniela Szóráda obžaloby z podvodu. Podle státního zástupce Szórád po odvolání z funkce v roce 2018 nedodržel konkurenční doložku a začal pracovat pro lesnickou společnost LST z Trhanova na Domažlicku dřív, než směl. Szórád vinu od počátku odmítal.
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 13:06|

Novým šéfem Lesů ČR bude dosavadní ekonomický ředitel Dalibor Šafařík

Novým generálním ředitelem Lesů ČR bude dosavadní ekonomický ředitel firmy Dalibor Šafařík. Na tiskové konferenci to oznámil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Šéf státního podniku, který spravuje téměř polovinu lesů v zemi, vzešel z výběrového řízení. Šafařík by se měl funkce ujmout v nejbližších dnech.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 11:11|

30 let zpět: Změny v obhospodařování lesního majetku ČR

Podle představ z roku 1992 mělo zhruba 45 procent lesů na území ČR zůstat v rukou státu, 18 procent přejít pod správu obcí a 37 procent měli získat nazpět soukromí vlastníci. Počátkem roku založený státní podnik Lesy ČR měl nadále vykonávat pouze hospodářsko-správní funkci a těžbu svěřit soukromým firmám.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
1. 11. 2022|

Krádeží dřeva přibývá, lesníci zloděje stopují i pomocí GPS

Správci lesů upozorňují na častější krádeže dřeva. Kvůli obavám lidí z energetické krize výrazně zdražilo a mnozí prodejci už zastavili jeho objednávky na zimu. Státní podnik Lesy České republiky zaznamenal nejvíc krádeží v severních Čechách. Případy se ale množí napříč republikou.
30. 8. 2022|

Žádost o zlomení souší u jezírka v Boubíně neprošla. Pro turisty by nakonec mohla vzniknout jiná trasa

Lesníci neuspěli s žádostí o zlomení více než deseti souší u jezírka v Boubínském pralese. Zásah by umožnil pustit turisty alespoň do části této rezervace, do které se teď vstupovat vůbec nesmí, protože kolem stezek hrozí pád suchých stromů. Někteří lidé ale zákaz přesto porušují.
22. 8. 2022|

Lesníci na Šumavě potřebují těžit kůrovcové dřevo, žádají o částečné uzavření oblíbených tras

Lesníci žádají o částečné uzavření turistických stezek k ledovcovým jezerům u Železné Rudy na Šumavě. Potřebují kolem nich bezpečně odtěžit stromy, které devastuje kůrovec. Omezení má platit do konce září. Úřady by ho měly povolit během pátku. K jezerům ročně míří kolem 100 tisíc lidí.
5. 8. 2022|

Kvůli suchým stromům nemohou turisté do Boubínského pralesa. Mnozí zákaz porušují

Lesníci žádají o seříznutí stromů v Boubínském pralese, do kterého na jaře zakázali vstup. Podle nich na trase hrozí pád souší. Pokud by se je podařilo zkrátit, mohli by se turisté podívat k pralesnímu jezírku. Doposud platný zákaz mnozí z nich stejně nedodržují.
31. 7. 2022|

Soud zprostil bývalého generálního ředitele Lesů ČR obžaloby z podvodu

Okresní soud v Hradci Králové nepravomocně zprostil bývalého generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) Daniela Szóráda obžaloby z podvodu. Podle státního zástupce po odvolání z funkce v roce 2018 nedodržel konkurenční doložku a začal pracovat pro lesnickou společnost LST z Trhanova na Domažlicku dřív, než mohl. Vinu Szórád stále odmítá.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 12:03|

Klučku vyhodila Černochová z ministerstva, stal se náměstkem v Ústřední vojenské nemocnici

Konec náměstka Lukáše Klučky byl jedním z prvních rozhodnutí, které udělala Jana Černochová (ODS) po svém nástupu na ministerstvo obrany. Tvrdila, že prý způsobil škody. Klučka se však podle zjištění Reportérů ČT po necelých třech měsících v resortu znovu objevil – tentokrát jako náměstek v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN).
7. 4. 2022|

Jablonečtí zastupitelé se postavili proti průzkumu a těžbě kamene v Rádle. Bojí se o životní prostředí

Zastupitelé v Jablonci nad Nisou se postavili proti ložiskovému průzkumu nedaleko Rádla a nesouhlasí ani s případnou těžbou kamene v této oblasti. Lom v lokalitě Hradešín by podle nich ohrozil zdroje pitné vody a těžba by měla negativní dopad na životní prostředí, život tamních obyvatel i návštěvníků.
17. 3. 2022|

Ministerstvo zemědělství ředitele Lesů ČR nevybralo, vypíše nové řízení

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nevybral generálního ředitele státního podniku Lesy ČR. Resort vyhlásí do několika týdnů nové výběrové řízení. Podnik zatím dál povede Jiří Groda z Lesní správy Vítkov na Opavsku. Ministerstvo zemědělství to píše v tiskové zprávě. Groda byl vedením pověřen loni v prosinci poté, co Marian Jurečka (KDU-ČSL), který dočasně ministerstvo spravoval, odvolal posledního šéfa firmy Josefa Vojáčka.
28. 2. 2022|

S ústupem kůrovce snížily Lesy ČR loni těžbu o dvacet procent

Státní podnik Lesy České republiky loni s ústupem kůrovcové kalamity snížil těžbu dřeva o dvacet procent na 11,41 milionu metrů krychlových. Předloni těžba ve státních lesích v době vrcholící kalamity dosáhla rekordních 14,4 milionu metrů krychlových. Letos podnik plánuje další snížení těžby, a to o desetinu na 10,2 milionu metrů krychlových. Spravuje téměř polovinu lesů v zemi.
15. 2. 2022|

Ministr Jurečka odvolal šéfa Lesů ČR Vojáčka. Další vrcholní manažeři podniku rezignovali

Vicepremiér a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) odvolal generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) Josefa Vojáčka. Zdůvodnil to manažerskými pochybeními a neefektivní reorganizací firmy, Vojáček však své kroky hájí. Po jeho odvolání rezignovali i čtyři zbývající vrcholní manažeři státních LČR, skončí k 3. lednu. Lesy ČR dočasně povede Jiří Groda z Lesní správy Vítkov.
22. 12. 2021Aktualizováno22. 12. 2021, 19:52|

Odhadem šest stovek domů ve dvou obcích musí k zemi, řekl Grolich. Extrémní bouře nepřežilo pět lidí

Následkem čtvrtečních silných bouřek a vzniklého tornáda, které poničilo některé obce na jižní Moravě, zemřelo dle policie pět lidí. Probíhají záchranné práce, po kterých bude následovat rekonstrukce. Úřady naléhají na lidi, aby do postižených oblastí nejezdili, komplikují tím záchranné práce. Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní na pomoc obcím s obnovou majetku 420 milionů korun, prostředky pošlou i další kraje.
25. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 22:34|

Kůrovec vyhnal děti z táborů. Organizátoři museli některé pobyty přesunout i desítky kilometrů

Roky jezdily skautské a pionýrské skupiny na stejná místa, nyní kvůli kůrovci musí některé z nich své stany přesunout i na druhý konec republiky. Stromy napadené kůrovcem potřebují lesníci vykácet, okolí táborů by tak pro děti nebylo bezpečné. Na místech, kde už jsou kůrovcem poškozené stromy odklizeny, organizátoři řeší škody – rozježděné cesty nebo nedostatek stínu.
21. 6. 2021|