TÉMA

Lávka v Troji

Lávka, která spojovala Císařský ostrov a Troju, se zřítila v sobotu 3. prosince. Zranili se přitom čtyři lidé, z toho dva vážně. Praha v reakci na neštěstí prohlásila, že prověří mosty a lávky pro pěší, některé problémové stavby uzavřela.

Všichni čtyři zranění po pádu Trojské lávky už dostali odškodnění, jde o statisíce korun

Další dva lidé dostali odškodnění po pádu Trojské lávky, České televizi to potvrdila pražská radní Hana Kordová Marvanová. Při předloňském incidentu byli zraněni celkem čtyři lidé, předchozí dvojice získala peníze už letos v lednu. Podle zjištění ČT se částka pohybuje v řádu statisíců korun.
16. 4. 2019|

Za pád Trojské lávky policie obvinila autora stavby a exšéfa správy mostů

Policie kvůli předloňskému pádu pražské Trojské lávky obvinila dva muže z obecného ohrožení z nedbalosti. České televizi to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Za to jim hrozí až osm let vězení nebo peněžitý trest. Podle serveru Seznam Zprávy jde o autora lávky a bývalého vedoucího oddělení mostů Technické správy komunikací.
20. 3. 2019Aktualizováno20. 3. 2019, 15:37|

Praha vyjednává s pojišťovnou, aby lidé za pád Trojské lávky dostali odškodnění dřív

Lidé postižení pádem Trojské lávky by se měli dočkat slibovaného odškodnění dříve. Hlavní město uzavře s Kooperativa pojišťovnou dohodu o spolupráci na odškodnění, jejímž cílem je poskytnout zraněným peníze dříve, než skončí policejní vyšetřování a bude znám viník. Dohodu města s pojišťovnou musí ještě schválit zastupitelé.
14. 1. 2019|

Pražský magistrát zažádal o stavební povolení na Trojskou lávku. Chce co nejdříve novou

Praha už požádala o stavební povolení na konstrukci provizorní lávky mezi Císařským ostrovem a Trojou. Oproti původnímu plánu to město udělalo už na konci minulého roku. České televizi to potvrdil mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník. Se stavbou by chtělo město začít v dubnu. Pokud tedy rozhodnutí o vydání povolení padne později, posune se i stavba dočasné lávky.
8. 1. 2019|

Rok od zřícení Trojské lávky: Zranění stále čekají na odškodnění, lidé na most

Ani rok po zřícení lávky přes Vltavu v pražské Troji se čtyři zranění nedočkali odškodnění. Dva z nich mají přitom trvalé následky. Policisté totiž stále nevyšetřili příčinu pádu. Místo mostu zatím spojuje břehy přívoz. Provizorní lávku chce město postavit příští rok, stavba nové je zatím v nedohlednu.
2. 12. 2018|

Hlásná Třebaň dostane novou oblou lávku. Navrhli ji stejní autoři jako lávku v Troji a Nymburku

Architektonickou soutěž na novou lávku přes Berounku v Hlásné Třebani vyhrála oblá lávka od kanceláře Stráský, Hustý a partneři. Nová stavba nahradí předchozí lávku z 60. let, která je ve velmi špatném stavu od posledních povodní. Technickým ředitelem vítězné kanceláře je přitom Jiří Stráský, který byl projektantem zřícené lávky v Troji. Vedení obce však věří, že nová stavba bude spolehlivá a vydrží až 100 let.
28. 11. 2018|

Lávku v brněnské Bystrci čeká do tří let demolice. Hrozí havárie jako v pražské Troji

Lávka v brněnské Bystrci půjde k zemi. Do dvou až tří let ji nahradí nová konstrukce, aby se zabránilo podobné havárii jako loni v prosinci v Praze-Troji, která odstartovala mimořádné kontroly lávek po celém Česku. Pěším a cyklistům zatím díky nedávné diagnostice a opravám za více než dva miliony korun žádné nebezpečí nehrozí.
6. 11. 2018|

„Měla by vydržet sto let.“ Novou lávku v Nymburce navrhl autor stržené předchůdkyně

Novou lávku přes Labe v Nymburce vyprojektuje firma autora předešlé lávky, která byla stržena kvůli havarijnímu stavu. Město vítěze vybralo ze šesti anonymních návrhů. Nová lávka by měla sloužit minimálně sto let, předpokládá autor projektu Jiří Stráský, který byl hostem ČT24.
17. 9. 2018|

V Bystrci uzavřeli lávku přes Svratku. Průzkum odhalil dutiny a prosakování vody

Až do prosince bude zavřená Letenská lávka v Brně-Bystrci. Její opravy mají zabránit podobné havárii, která se stala loni v prosinci v pražské Troji, kde se zřítil most pro pěší a pro cyklisty.
15. 8. 2018|

Trosky nymburské lávky už jsou na břehu. Vytahování konstrukce z Labe skončilo o den dříve

Pěší lávka, která vedla přes Labe v Nymburce, je definitivně minulostí. Celou její konstrukci vytáhly v úterý odpoledne tanky z řeky. Podařilo se to o den dříve oproti plánu. Celá demolice začala už v pátek přestřižením nosných lan. Lávka byla stejné konstrukce jako ta, která loni v prosinci spadla v pražské Troji. Nymburská radnice pak nechala svoji lávku strhnout, protože hrozilo i její zřícení. Od června pak kvůli nebezpečí zřícení nemohly pod lávkou proplouvat lodě, což komplikovalo dopravu na Labi.
7. 8. 2018Aktualizováno7. 8. 2018, 19:19|

Lávka v Nymburku šla k zemi. Speciální nůžky přestřihly nosná lana

Demoliční četa se pustila do lávky v Nymburku. Za pomoci speciální techniky přerušila její konstrukci a lávka se zřítila do Labe. Stalo se to dřív, než se čekalo, protože nosná lana byla silně zkorodovaná. Demoliční firma teď bude přes týden odklízet trosky. Lávka je stejné konstrukce a od stejného projektanta jako zřícená lávka v Praze-Troji. Kvůli špatnému stavu ji město uzavřelo již v prosinci, od června také nesmí pod lávkou proplouvat lodě a uzavřené je i prostranství na obou březích.
3. 8. 2018Aktualizováno3. 8. 2018, 09:47|

V Česku jsou tisíce problematických mostů, na opravy chybějí peníze i lidé

Málokoho při usednutí do auta napadne, že mezi nebezpečími, která na něj na cestě číhají, patří i mosty. Na rozdíl od rozespalých řidičů přejíždějících do protisměru nebo stromořadí vyrůstajícího hned vedle vozovky nelze řadu mostů při jízdě ani postřehnout, ale ve špatném, nebo dokonce havarijním stavu jsou jich tisíce. Oprava všech by dohromady stála zhruba sedmadvacet miliard korun.
26. 4. 2018|

Místo padacích budou skládací. Správa hmotných rezerv pořídí provizorní lávky

Správa státních hmotných rezerv nakoupí za 20 milionů korun provizorní lávky pro pěší, které pak bude možné dočasně postavit tam, kde je nutné přemostění uzavřít kvůli špatnému stavu – nebo dokonce spadne. Správa hmotných rezerv na něco takového, co nastalo zejména po loňském 2. prosinci, kdy se zřítila Trojská lávka v Praze, nebyla připravena. Poptávka po náhradních lávkách je velká, ale ve skladech jsou pouze konstrukce silniční a železniční.
24. 2. 2018|

V Chebu kvůli špatnému stavu uzavřou lávku. Nejprve ji opraví, pak ji zbourají

Ocelovou lávku v Chebu, sloužící jako nadchod nad kolejemi, nechá tamní radnice kvůli havarijnímu stavu  uzavřít. Ke kontrole město přistoupilo po zřícení mostu pro pěší v pražské Troji. Lávka v Chebu by však měla být opravena a zprůchodněna do roku 2019, kdy ji nahradí zcela nový most pro pěší. Stavu lávek a mostů v Česku se bude v úterý od 20. hodiny věnovat i pořad 90´ČT24 s reakcemi odborníků na dotazy diváků.
22. 1. 2018|

V Praze je ve velmi špatném stavu 23 mostů, včetně Palackého a Karlova

Třiadvacet mostů v Praze je ve velmi špatném stavu. Vyplynulo to ze zprávy, kterou pro dopravní výbor pražského magistrátu zpracovala Technická správa komunikací (TSK). Technická kondice těchto silničních a pěších mostů odpovídá šesté kategorii na sedmistupňové škále. Kromě menších a méně frekventovaných po celém městě zařadili technici do této kategorie i Palackého, Karlův a Libeňský most.
16. 1. 2018|

V sobotu se místo zřícené lávky v Troji poprvé rozjede přívoz

Přívoz, který nahradí zřícenou lávku v pražské Troji, poprvé vyjede v sobotu 23. prosince ráno. Provoz zajistí společnost Pražská paroplavba a lidi bude vozit zdarma. Přívoz nahradí lávku spojující Císařský ostrov s Trojou, která se ze zatím neznámých příčin zřítila počátkem prosince. Při nehodě utrpěli zranění čtyři lidé. Kromě přívozu plánuje Praha také stavbu provizorní lávky.
22. 12. 2017|

Písek uzavřel most pro pěší přes Otavu. Je stejné konstrukce jako zřícená lávka v Troji

Lávku pro pěší přes řeku Otavu mezi sídlištěm Portyč a nábřežím 1. máje v Písku radnice uzavřela. Je stejné konstrukce jako zřícená lávka v pražské Troji, proto ji písecká radnice raději nechá prověřit.
18. 12. 2017|
Lávka v Troji

Hasiči vyprošťovacími tanky vytáhli z Vltavy zřícenou trojskou lávku

Dvěma vyprošťovacími tanky hasiči večer vytáhli z Vltavy zřícenou trojskou lávku. Na místo dorazili kolem poledne a zahájili přípravu, samotné vytahování trosek trvalo necelé dvě hodiny. Lávku se podařilo vytáhnout v celku, což má usnadnit práci odborníkům a policii při zkoumání příčin neštěstí. Zhroucením lávky se ve čtvrtek zabývalo také pražské zastupitelstvo, návrh na odvolání primátorky Krnáčové, náměstka Dolínka ani šéfa TSK ale neprošel.
14. 12. 2017Aktualizováno14. 12. 2017, 19:13|
Lávka v Troji

Nymburk uzavřel lávku stejného typu, jako byla v Troji. Podle starosty může mít konstrukční vadu

Město Nymburk odpoledne uzavřelo lávku přes Labe, která je totožné konstrukce a od stejného projektanta jako zřícená lávka v Praze-Troji. Podle prvotního zjištění policie má lávka pravděpodobně systémovou konstrukční chybu, při které dochází ke korozi předpínacích lan, řekl starosta Nymburku.
13. 12. 2017Aktualizováno13. 12. 2017, 16:30|
Lávka v Troji

Pražská radnice chce co nejdřív opravit Libeňský most. A najít viníka zřícení lávky

Kdo může za pád lávky v pražské Troji? Odpověď na tuto otázku chce znát pražská radnice. Magistrát proto podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Radnice v hlavním městě také chce co nejdříve zahájit opravu Libeňského mostu, který je v havarijním stavu. Jeho oprava vázne kvůli čekání, zda bude uznán kulturní památkou.
12. 12. 2017|

Přívoz místo spadlé lávky chce mít Praha do Vánoc, dostala již dvě nabídky

Přívoz, který by měl nahradit zřícenou lávku z pražské Troje na Císařský ostrov, by měl začít jezdit do Vánoc. Chce to primátorka Adriana Krnáčová (ANO), ačkoli přiznala, že se ještě mohou vyskytnout technické komplikace. Magistrátu se již ozvali dva provozovatelé pražských přívozů s nabídkou, že spojení na Císařský ostrov zajistí.
11. 12. 2017|
Lávka v Troji

Kontrola Hlávkova mostu skončila, provoz na něm je obnoven

Hlávkův most v Praze je od nedělního odpoledne opět průjezdný. Provoz na něm omezovala od sobotního rána kontrola statiky. K ní Technická správa komunikací přistoupila poté, co se minulý týden zřítila lávka v Troji. Most je sice ve špatném stavu, ale měření neprokázalo, že by se musel okamžitě uzavřít.
10. 12. 2017|
Lávka v Troji

Technici kontrolují pražský Hlávkův most, tramvaje přes něj nejezdí

Od sobotního rána je částečně uzavřený Hlávkův most v Praze. Pracují na něm technici, kteří kontrolují statiku stavby, jež je ve špatném technickém stavu. Podle posledního měření intenzity dopravy přes most v pracovní dny projede kolem 46 tisíc aut. O tomto víkendu ale auta projedou jen v jednom pruhu v každém pruhu, tramvaje se na most nedostanou vůbec. Opatření souvisí se zřícením lávky v Troji minulý týden. Práce by měly pokračovat až do nedělních 15 hodin. Preventivní měření a uzavírky čekají i další mosty.
9. 12. 2017|

Dozvuk pádu lávky: Hlávkův most čeká víkend bez tramvají a s kolonami

Kontroly, které začaly po zřícení Trojské lávky, přinesou o víkendu výraznou komplikaci na pražskou magistrálu. Od sobotního rána do nedělního odpoledne bude částečně uzavřen Hlávkův most a vůbec přes něj nebudou jezdit tramvaje. Měření a kontroly mostů probíhají po celé zemi, na pražském Císařském ostrově zatím pokračuje demontáž trosek spadlé lávky. Necelý týden po neštěstí, při kterém utrpěli zranění čtyři lidé, začali dělníci odstraňovat nosnou konstrukci z řeky.
8. 12. 2017|
Lávka, která spojovala Císařský ostrov a Troju, se zřítila v sobotu 3. prosince. Zranili se přitom čtyři lidé, z toho dva vážně. Praha v reakci na neštěstí prohlásila, že prověří mosty a lávky pro pěší, některé problémové stavby uzavřela.