Vědci: Koktavosti se dá zbavit inhalací léku pro astmatiky

Praha - Vědci z olomoucké univerzity přišli na to, proč lidé koktají a jak tuto vadu řeči léčit. Zadrhávání je podle nich způsobeno překážkou na plicích a předejít se mu dá uvolněním dýchacích cest. O velký objev jde proto, že příčinu koktavosti hledají odborníci neúspěšně už po staletí. Patlavost, ráčkování či šlapání na jazyk – vady řeči nepostihují jen děti, ale i dospělé. U logopedů se s podobnými problémy léčí kolem 150 000 Čechů. Jen takzvanou koktavostí trpí hned 60 milionů lidí po celém světě – mezi známými je to třeba Bruce Willis nebo Marylin Monroe.

Lidem s podobnými problémy by nyní měla pomoci nová metoda. Experti z Lékařské fakulty Univerzity Palackého totiž zjistili, že koktání by se pacienti mohli zbavit inhalací léku, který uvolňuje plíce.

Vědec z Lékařské fakulty UP Olomouc Josef Pešák se problematikou zabývá už 40 let. Protože je původně fyzik, zvolil nekonvenční metodu. Čtyři roky putoval jeho patent po světě, aby odborníci zjistili, že jeho objev je unikát. Překvapivě totiž našel lék v přípravku běžně užívaném astmatiky. „Ten lék je používán v pediatrii, víme, na co si dát pozor, ale doufám, že v dalším ověření obstojí,“ řekl Vladimír Mihál, přednosta Dětské kliniky FN Olomouc.

Reportáž Moniky Brzuchové (zdroj: ČT24)

Koktavost je podle logopedů i psychologů závažná nemoc. Staví lidem překážky při běžných činnostech, jako je telefonování nebo cestování. Postihuje hlavně děti kolem 4 let věku a způsobená je nejčastěji stresem. Proto je důležitý citlivý přístup.

„Existuje doporučení pro rodiče, aby věděli, jak se chovat, a dali jim prostor vyjádřit se,“ prohlásila Lenka Vacková, klinická psycholožka. Uplatnění pro svou metodu do budoucna vidí její autor na dětských klinikách, jako na místech, kam zamíří maminky s problémy svých dětí jako první.

Vydáno pod