Děti na popravišti - příběhy dětí, které byly v Íránu odsouzeny k smrti

Praha - Irán je jednou z mála zemí, kde je možné odsoudit k smrti děti mladší osmnácti let. V současné době tam čeká na vykonání rozsudku na sto dětí. Právník Mohammad Mostafají odsouzené obhajuje, statečně se staví proti stávajícím zákonům a usiluje o jejich změnu. Jeho práci sleduje dokument Děti na popravišti, který za svého pobytu v Íránu natočili Milan Šíma a Štěpán Kačírek.

Doktor Mohammad Mostafají zastupuje v Íránu okolo 40 mladistvých, kteří byli v této zemi odsouzeni k trestu smrti. Podle neoficiálních údajů zde bylo od roku 1990 popraveno 80 až 100 mladistvých. V žádné jiné zemi nebylo popraveno více dětí. Mostafajímu se už podařilo zachránit 14 klientů odsouzených k smrti oběšením. Čtyři mladí klienti byli popraveni a osm jich teď čeká na popravu.

Situace, v níž se Mostafají pohybuje, je velmi složitá. Dokazuje to i závěr dokumentu, kde se divák dozví, že letos 23. července byl na íránského právníka vydán zatykač. Kvůli obavám o svůj život se proto doktor Mostafají rozhodl ze země uprchnout - 24. července ilegálně překročil íránsko-turecké hranice a požádal o azyl. V tuto chvíli žije v Norsku a dělá vše pro to, aby za ním mohli vycestovat i jeho nejbližší. Místo něj byla zatčena jeho manželka, tchán i švagr. Ani v jednom případě íránské orgány nesdělily důvod.

Děti na popravišti (zdroj: ČT24)

Írán je země, která popraví po Číně nejvíce lidí na světě. Jen minulý rok zde bylo popraveno téměř 200 lidí. Nedávno vzbudil velkou pozornost světové veřejnosti případ Sakíne Aštíaníové, která zde byla za nevěru odsouzená k trestu smrti ukamenováním. Tento rozsudek se ale podařilo - díky aktivitě právě Mostafajího - změnit. Ukamenování už Aštíaníové nehrozí, ale stále může být popravena.

Mstí se íránský režim ?

Snaží se íránský režim pomstít právníkovi, který se zabývá případy porušování lidských práv v Íránu a obhajuje desítky lidí, kteří jsou zde odsuzováni k trestu smrti? Milan Šíma měl možnost s Mohammadem Mostafajím v Teheránu hovořit. Sám Milan Šíma také poznal, v jak složité situaci se Írán nachází. S fotografem Janem Šibíkem je při práci na dokumentu v Teheránu dokonce zatkla místní policie. Sebrali jim pasy, kameru a tři dny je vyslýchali.

Děti na popravišti - dokumentární film o íránském právníkovi a jeho dětských klientech, které íránské soudy odsoudily k trestu smrti.