Nebezpečný fenomén Německa: doping pro lepší pracovní výkon

Berlín - Němečtí lékaři varují před novým trendem mezi pracovně vytíženými spoluobčany. Více jak dva miliony Němců se totiž snaží stresu a přetížení čelit pomocí léků proti demenci nebo depresím, prostřednictvím medikamentů rovněž usilují o navýšení svého pracovního výkonu. Osm set tisíc Němců své pracovní tempo léky stimuluje pravidelně. Zdravotníci upozorňují, že takovýto způsob dopingu s sebou nese vážná rizika.

Studie pojišťovny DAK se zaměřila na tři tisícovky lidí ve věku od dvaceti do padesáti let. Výsledky ukázaly, že doping na pracovišti láká každého pátého Němce. „Muži si s oblibou zvyšují výkon, ženy se zase snaží utlumit psychické problémy - většinou berou uklidňující prostředky,“ informoval o stále častější situaci na německých pracovištích mluvčí zdravotní pojišťovny DAK Martin Plass.

To dokládá i výrazně vzrůstající zájem o léky na chytrost, na zvýšení výkonu, na soustředění i léčení Alzheimerovy choroby. Velký zájem je o metylfenidat Ritalin, lék určený pro hyperaktivní děti, či modafinil. Látka na podporu bdělosti je v Německu od loňska k dostání na obyčejný recept. Ve Spojených státech má dokonce vlastní přezdívku - „podnikatelská droga“.

První vlna dopadu dopování: manažeři i studenti na psychiatrii

„Rizikem je hlavně trvalé užívání. Když jste vzhůru 69 hodin v kuse, hrozí nervové zhroucení, křeče nebo - paradoxně - nespavost,“ varoval Plass. První dopady podnikatelských drog hlásí německé psychiatrické léčebny, které stále častěji pomáhají špičkovým manažerům, makléřům, politikům či studentům. „Souvisí to se zátěží. Lidé dnes za stále kratší dobu musí zvládnout stále více práce,“ řekla berlínská psychiatrička Isabella Heuserová.

Zatímco sportovní doping je zakázaný a opovrhovaný, doping na pracovišti zatím není žádným způsobem ošetřen.

Vydáno pod