Noční můra milionů nevěrníků – Hackeři chtějí zveřejnit údaje ze seznamky

Ottawa - Skupina hackerů napadla web kanadské erotické seznamky Ashley Madison a dostala se tak k adresám milionů záletnic a nevěrníků z celého světa. Pokud služba neskončí, hrozí piráti zveřejněním nahých fotek a jiných citlivých dat. Na Ashley Madison mají účty hlavně lidé žijící v manželství, kteří touží po milostné aféře. Miliony uživatelů proto nyní prožívají svou noční můru.

Erotickou seznamku napadli hackeři. Zveřejní údaje? (zdroj: ČT24)

Skupina hackerů nazývající se Impact Team se dostala k nahým fotkám, sexuálním úchylkám i nejodvážnějším fantaziím uživatelů. Zároveň má i jejich adresy. „Je to ukázka toho, jaká naivita existuje ohledně osobních dat na internetu. Je tu možnost vydírání, veřejného zostuzení, noční můra pro váš obraz na veřejnosti,“ podotkl zakladatel a ředitel CyberSponse Joe Loomis.  

Bezpečnostní výzkumník Brian Krebs prohlásil, že piráti už malé procento dat uveřejnili. Pokud služba nepřestane existovat, hrozí, že pustí do světa další šťavnaté detaily. Hackeři slibují, že špatný den budou mít všichni - i bohatí a mocní. Právníci po celém světě by pak asi měli plné ruce práce s rozvody. 

Ashley Madison
Zdroj: ČT24/ČTK/LEHTIKUVA/Martti Kainulainen

Ashley Madison působí ve více než 50 zemích a má zhruba 37 milionů uživatelů. Seznamku propaguje slogany typu „Život je krátký, mějte románek“ nebo "Vaše manželka je přitažlivá – ale to ty naše taky". Společnost plánuje vstoupit na burzu a plánuje další růst, útok hackerů proto představuje vážný problém. 

Údaje z databáze nezmizí na po zaplacení, upozorňují hackeři

Provozovatel erotické seznamky si nechává platit za smazání profilu a veškeré komunikace. Účtuje si za to v přepočtu asi 500 korun. Jen loni tak vydělal přes 40 milionů korun. 

Hackeři ale tvrdí, že i po zaplacení údaje v databázi zůstanou. „Informace nejsou smazány, jak Ashley Madison slibuje. Obsahují skutečná jména a adresy, což je samozřejmě ten nejdůležitější údaj, který chtějí uživatelé nechat smazat,“ uvedli piráti v prohlášení. „Byl to někdo, kdo si na tu společnost brousil sekyru. Nejspíš bývalý zaměstnanec,“ míní blogger  Brian Krebs. 

Ashley Madison
Zdroj: ČT24/ČTK/LEHTIKUVA/Martti Kainulainen

Webovou stránku vlastní kanadská společnost Avid Media Life. Za únik informací se už zákazníkům omluvila. Údaje jsou podle ní v současné době znovu v bezpečí. „Všichni, kdo stáli za tímto činem kybernetického terorismu, budou hnáni k odpovědnosti,“ slíbila společnost.

Letos v květnu hackeři napadli webové stránky běžné seznamky Adult Friend Finder. Na internet unikly tisíce záznamů o zákaznících.