Obří skládka v Kampánii odkrývá jedy i italské podsvětí

Italská Kampánie odkrývá možná největší ilegální skládku v Evropě. Pod zemí v oblasti Calvi Risorta se zatím našlo víc než půl milionu kubických metrů odpadu na ploše zhruba 30 fotbalových hřišť. Místu se přezdívá „italský Černobyl“, vedle odpadu ale místní trápí také zamoření zločinem. Černé skládky se totiž staly výnosným byznysem pro tamní mafii.

Okolí malého městečka Calvi Risorta leží doslova na tunách odpadu. V jeho okolí už několik týdnů bloudí výzkumníci v ochranných oblecích s měřidly a zkoumají možnou toxicitu. Na místě se našly třeba nádoby s hořlavými rozpouštědly, co vše se ukrývá pod zemí, ale nikdo zatím s jistotou nemůže říct. Podle italského ministerstva životního prostředí bude trvat více než měsíc, než se provede prvotní vyčištění a měření na přítomnost radioaktivity.

Otázku kam s odpadem místní úřady dlouho ignorovaly. Příležitosti se chopila mafie a z černých skládek udělala výnosný byznys. Bývalý člen zdejší zločinecké sítě Casalesi policistům kdysi prozradil, že mafie má své plány se zdejší skládkou minimálně od osmdesátých let.

Tehdy začala Casilesi pronikat do místních hygienických oddělení, kde dokáže účinně bránit legální likvidaci odpadu. Mnohým tak nezbyde než se uchýlit k nabízené pomoci – a zaplatit za svoz na nelegální skládku. „Kampánie je jedinou oblastí na světě, kde se zdá být naprosto nemožné nějak zorganizovat ukládání odpadu,“ říká půdní expert Andrea Buondonno.

Pod italským odpadem klíčí jedy i zločin (zdroj: ČT24)

Místní navíc upozorňují na rostoucí počet těch, které skládky prý nepozorovaně zabíjejí. Případů rakoviny je v okolí skládek o 50 procent víc než ve zbytku Itálie. „Tři a půl milionu lidí z tohoto regionu, kterému se přezdívá ohňová země, zaplatilo neuvěřitelně vysokou cenu,“ říká kněz Maurizio Patriciello.

Na vině ale podle všeho není jen samotný organizovaný zločin. Některé továrny z bohatého průmyslového severu totiž čas od času samy vyhledají mafii, ale jim zajistila levnou „likvidaci“ odpadu. Podle expertů mohou firmy dokonce samy podobnou praxi vykonávat. „Tato činnost je tak lukrativní, že přitahuje i lidi, kteří se jinak pohybují v oblasti legálního podnikání,“ řekla ViceNews odbornice na organizovaný zločin Anna Sergiová.

Kvůli hojnosti zločinného nakládání s odpadem už kritizují Itálii i mezinárodní instituce. Mezinárodní soudní dvůr udělil zemi pokutu 40 milionů eur za dlouhodobé porušování evropských směrnic pro nakládání s odpadem.