Nová naděje? Jižní Korea poprvé po 16 dnech nehlásí novou nákazu MERS

Soul - Poprvé po 16 dnech nezaznamenala Jižní Korea nový případ nákazy virem MERS, kterému již v této asijské zemi podlehlo 24 lidí. Už v pátek ministerstvo zdravotnictví ohlásilo jen jeden nový případ nákazy a uvedlo, že se zdá, že epidemie začíná opadat. První případ nákazy MERS byl v Jižní Koreji zaznamenán 20. května.

Počet potvrzených případů nákazy virem MERS zůstal za posledních 24 hodin nezměněný - 166, informovalo ministerstvo. Šest nemocných se zotavilo a mohlo být propuštěno z nemocnice. Celkem se stále léčí 106 osob; úřady dnes také zrušily karanténu pro 700 sledovaných lidí, zatímco dalších 5200 nadále musí karanténní opatření dodržovat.

Symptomy koronaviru MERS se srovnávají s onemocněním SARS, které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Na rozdíl od SARS patří k symptomům MERS kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Jižní Korea má největší počet případů blízkovýchodního respiračního syndromu (MERS) mimo oblast Blízkého východu, kde se choroba v roce 2012 objevila poprvé. Do asijského státu nákazu zavlekl jeden z místních podnikatelů po návštěvě blízkovýchodních zemí. Mezi mrtvými jsou převážně starší lidé nebo ti, kteří již před nákazou měli jiné vážné zdravotní problémy. Téměř 80 procent obětí MERS v Jižní Koreji byli lidé nad 60 let. Celosvětově se virem MERS infikovalo přes 1200 lidí a zemřelo jich více než 450. Nejvíce obětí zaznamenala Saúdská Arábie.