Čínskou volební reformu Hongkong odmítl

Prodemokratičtí poslanci hongkongského regionálního parlamentu v hlasování zamítli kontroverzní volební reformu navrženou ústřední čínskou vládou v Pekingu. Pro schválení by vláda potřebovala 47 hlasů z celkového počtu 70 poslanců, ale proti se postavilo 28 zákonodárců.

Nečekané odmítnutí volební reformy v Hongkongu (zdroj: ČT24)

Chvíli před hlasováním většina propekingských poslanců opustila sněmovnu a nehlasovala. Později uvedli, že se jednalo o nedorozumění a špatnou komunikaci. Čekali prý venku na kolegu poslance, kterému nebylo dobře, až se vrátí na hlasování. Už předem ale bylo jasné, že bez podpory demokratů návrh neprojde. K přijetí by totiž byla potřeba dvoutřetinová podpora, kterou by propekingští poslanci neměli, ani kdyby byli při hlasování přítomni všichni. Ze sedmdesáti poslanců bylo totiž proti 28 zákonodárců.

Reforma měla umožnit přímé volby správce Hongkongu v roce 2017, voliči by ale podle ní mohli vybírat jen z kandidátů, které předem schválí nominační výbor ovládaný přívrženci čínské vlády. Podle kritiků tak reformní balíček nezajišťoval tomuto autonomnímu čínskému území plně demokratické hlasování. Proti návrhu reformy se již loni konaly masové demonstrace za účasti desítek tisíc lidí a protesty se v Hongkongu odehrály i tento týden. Před budovou parlamentu demonstrovaly i při hlasování desítky až stovky lidí, jak odpůrci, tak stoupenci volební reformy.

Zpravodaj ČRo Mikoláš: Zůstane status quo (zdroj: ČT24)

Podle navrhované reformy měl při volbách nejprve o osudu kandidátů na nejvyššího představitele Hongkongu rozhodovat 1200 členů propekingského nominačního výboru. Aby uchazeč o místo správce Hongkongu uspěl, musel by získat nejméně 120 hlasů. Takto by vznikl užší seznam pěti až deseti kandidátů. O těchto kandidátech pak měli členové nominačního výboru hlasovat v druhém kole. Každý člen by musel podpořit aspoň dva kandidáty. Až dva nebo tři kandidáti, kteří by získali více než 600 hlasů, by poté šli do veřejných voleb. Bez reformy bude dvousetčlenný sbor o kandidátech rozhodovat i nadále bez hlasu veřejnosti. Peking ale uvedl, že neustoupí a nebude jednat o kompromisním návrhu