V Doněcku se demonstrovalo za mír, povstalecká policie byla bezradná

Doněck - Povstalci v ukrajinském Doněcku krátce zadrželi ruského opozičního novináře, který informoval o pondělní spontánní demonstraci na území separatistů. Na 500 protestujících před sídlem povstalecké vlády na ní požadovalo, aby rebelové neostřelovali ukrajinskou armádu z rezidenčních oblastí, protože pak kvůli odvetné palbě umírají civilisté. Naposledy jich zahynulo deset v neděli.

Lidé žijící poblíž bojové linie protestovali nejen proti tomu, že se útočící povstalci schovávají v obytných čtvrtích, ale požadovali také opravy vodovodů a penze, které jim nové proruské vedení slíbilo. Začínají litovat, že mu v loňském referendu dali podporu. Když stovky demonstrantů - hlavně žen - zablokovaly centrální ulici východoukrajinského Doněcku, šlo o velmi vzácnou podívanou, k níž policie samozvané republiky neměla instrukce.

Demonstrovali obyvatelé sídliště a čtvrtí v sousedství doněckého letiště, které nejčastěji čelí palbě ukrajinských zbraní. „Ukončete válku!“, „Vraťte nám domovy, máme rozbité domy!“, „Všichni zmizte!“, „Schováváte se za našimi zády!“, „Jsme váš živý štít!“ a „Hanba!“, volali obyvatelé okrajových čtvrtí. „Přestaňte zabíjet! Je to nesmyslná válka. Nemám na nikoho zlost. Je mi jedno, jestli to je Ukrajinec, Tatar nebo Rus – je to lidská bytost!“ prohlásila například jedna z demonstrantek Jelena Nikolajevna.

Několik stovek lidí v Doněcku demonstrovalo za mír
Zdroj: ČT24

Neočekávanou bouři přišel uklidnit samozvaný lídr doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko, protestujícím ale nabídl jen vizi dalších bojů. „Ať už se v Minsku mluví a deklaruje cokoli, Doněcká lidová republika je samostatný stát a Ukrajina se sem nevrátí,“ prohlásil. Nespokojence se pokoušel uklidnit sliby, že vláda začne vyplácet penze pravidelně anebo že zatelefonuje ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi. Ale nakonec Zacharčenkovi došla trpělivost a s odvoláním na své zranění odjel v dlouhé koloně terénních vozidel a limuzín.

Jiná skupina demonstrantů naopak vyzývala povstalecké velení, aby zaútočilo na ukrajinské pozice u letiště, v obcích Pisky a Avdijivka, odkud bývají ostřelovány jejich domy.

Boje o doněcké letiště vypukly už loni v dubnu. Po měsících tvrdých střetů povstalci letiště ovládli letos v lednu. Celý konflikt na Ukrajině si už vyžádal přes 6450 obětí na životech. Ačkoliv od půlky února platí nové příměří, obě strany se prakticky každý den obviňují z porušování klidu zbraní.

Dva ukrajinští vojáci zabili dvě ženy za sympatie k rebelům

Dva ukrajinští vojáci byli obviněni, že v pondělí na východě Ukrajiny zavraždili dvě ženy, které podezřívali z podpory proruských separatistů. Oběťmi jsou 77letá matka a její 45letá dcera, které byly nalezeny s prostřelenou hlavou ve vesnici Luhanske na území kontrolovaném vládními silami v Doněcké oblasti.

„Bylo zjištěno, že tito vojáci 15. června vstoupili do domu, kde žily oběti, které podezřívali ze separatismu, a zabili je,“ uvádí se v zprávě, kterou prokuratura vydala. Dodává se v ní, že oba vojáci ve věku 23 a 25 let vinu přiznali.

Obyvatelé oblastí kontrolovaných vládními silami na východě Ukrajiny sužovaném ozbrojeným konfliktem si často stěžují na špatné zacházení ze strany vojáků. Úřady ujišťují, že tyto stížnosti vyšetřují. Mezinárodní organizace Amnesty International ve své květnové zprávě uvedla, že jak proruští separatisté, tak armáda nezřídka mučí nebo jinak týrají zajatce, ale také civilisty.

V Doněcku se demonstrovalo za mír (zdroj: ČT24)