Opylovači mají namále. Zachrání situaci africká supervčela?

Keňa - Včel dlouhodobě ubývá. V Evropě je v přímém ohrožení až 60 procent divokých druhů. Zabíjí je pesticidy i nemoci. Lidstvo přitom včely potřebuje stejně jako vodu nebo vzduch. Opylují totiž až 70 procent plodin, díky nimž světová populace přežívá. Záchrana by mohla přijít díky vědě a populacím v Africe.

V Americe a Evropě už vymřela třetina včel. Podle expertů za to může necitlivé zacházení s půdou, masivní kácení stromů či nadměrné používání pesticidů. Mezinárodní skupina vědců určila před rokem za hlavního pachatele takzvané neonikotinoidy, druh systémových prostředků proti škodlivému hmyzu. Ten se používá na světovém trhu zemědělských pesticidů. V květnu 2013 Evropská unie používání některých neonikotinoidů omezila.

Na vině ale mohou být i nemoci přivlečené z opačného konce planety, kterým se včely neumí bránit. „To samé se stalo, když Evropané přijeli do Ameriky, a přivlekli tam neštovice, jež vyhubily většinu indiánů. Kvůli čínským produktům tady máme spousty chorob z Asie, které naše včely zabíjí,“ konstatoval včelař Julien Perrin.

Dalibor Titěra, Výzkumný ústav včelařský

„Na světě žije několik tisíc druhů včel, které se ve své úloze doplňují. Kdyby byla příroda tak poškozená, že by uhynuly všechny včely – domácí i samotářské – znamenalo by to ohrožení člověka. Zatím se nepodařilo prokázat, že by problémy byly svázány přesně s použitím neonikotinoidů, ale je dobrá předběžná opatrnost. V České republice máme dostatečný počet včelstev – více než 500 tisíc, ale nemůžeme být spokojeni s jejich rozmístěním.“

Supervčely s ideálním genetickým kódem

V Africe se podobnému scénáři chtějí vyhnout. Vědci v Keni proto míchají geny jednotlivých včel pomocí umělého oplodnění. Potřebují k tomu pečlivě vybranou královnu a sedm trubců. Experti chtějí vyšlechtit africkou supervčelu. Ta by se měla ubránit všemožným nemocem a parazitům díky ideálnímu genetickému kódu. Už teď jsou u nich pozorovány mnohem agresivnější sklony.

Po oplodnění královnu umístí do srdce její nové kolonie. Až se vzpamatuje, naklade každý den na dva tisíce vajíček. Na trůnu zůstane, dokud ji nevystřídá jiná paní domu, s jiným genofondem.

V Africe vytvářejí odolnou supervčelu (zdroj: ČT24)