Číňané jezdí pro „závadné“ čtivo do Hongkongu

Hongkong - Regály Lidového knihkupectví v Hongkongu jsou plné politicky citlivých a v Číně zakázaných knih. Nechybí ani básně a eseje vězněného disidenta a nositele Nobelovy ceny Liou Siao-poa nebo bestsellery o intrikách v komunistické straně a korupčních skandálech. Vyhlášené knihkupectví je cílem cest mnoha Číňanů z pevniny, kde je prodej podobných knih nepředstavitelný.

Obchod s ironickým názvem „Lidové knihkupectví“ otevřel Paul Tang v centru Hongkongu před třinácti lety. Ne kvůli osvětě, ale jako dobrý byznys. Zákazníky jsou Číňané z pevniny. Mnozí se tu zásobují pravidelně.

„Byznysmeni přicházejí, když mají jednání v Hongkongu. Další skupinou jsou politici a vládní úředníci. Přijdou, utratí poměrně dost peněz a snaží se být nenápadní (…) Nejlépe se prodávají velcí vůdci jako Si Ťin-pching a Ťiang Ce-min,“ říká Tang.

Chodí sem i mladí, vzdělaní Číňané prahnoucí po informacích. Nebo starší lidé hledající pravdu o tom, co zažili. „Tahle kniha je o (bývalém generálním tajemníkovi) Čao C’-jangovi a demokracii. Na pevnině je demokracie méně, chci se o ní něco dozvědět. Občas vezmu pár knih domů, ale půjčuji je jen nejbližším přátelům. V Číně si musíte dávat pozor,“ říká jeden ze zákazníků z Číny.

Biografie Liou Siao-poa
Zdroj: ČT24

Ani zahraniční tituly v Číně cenzorovi neujdou

Čína patří mezi největší knižní trhy na světě s obratem přes dvacet miliard dolarů. Nejpopulárnější je americká a britská literatura. Ani zahraniční autoři ale neujdou cenzuře. Tabu je Tibet a jiná choulostivá témata, ale taky sexuální narážky. Hongkong je sice svobodnější, přesto by ruka čínského cenzora ráda dosáhla i sem.

Na povrchu cenzura v Hongkongu není. Internet je svobodný, západní noviny dostupné, televize pokrývá demonstrace a k publikování není třeba svolení. Přesto pomalé ale vytrvalé počínšťování, které loni přivedlo do ulic desetitisíce protestujících, nenápadně mění tvář i zdejšího vydavatelského průmyslu.

V Hongkongu začíná fungovat autocenzura (zdroj: ČT24)

Kvůli rostoucímu ekonomickému vlivu Číny i autocenzuře mění velká vydavatelství politiku a ožehavým tématům se vyhýbají. Spolehlivým dodavatelem zakázaných knih tak zůstává Tchajwan.