Za sex peníze a mobily: Modré přilby zneužily stovky žen

Členové mírových jednotek podle předběžné zprávy OSN zneužívají chudoby v krizových oblastech. Ženám často nabízejí peníze a zboží za sex. Zpráva mluví o stovkách případů z Haiti a Libérie v období od roku 2008 do 2013. Asi třetina případů se týkala nezletilých. Vyšetřovatelé navíc popsali i případy znásilnění.

Ve zprávě se hovoří o 480 případech sexuálního vykořisťování a zneužívání mezi lety 2008 až 2013. Podle Úřadu OSN pro vnitřní dohled (OIOS) dohnal ženy k zoufalému činu prodávat své tělo hlad a chudoba. Za sex dostávaly od takzvaných „modrých přileb“ hotovost, šperky nebo třeba mobily.

„Důkazy ze dvou zemí mírové mise ukazují, že tento výměnný obchod je docela běžný, ale málo se o něm informuje,“ citovala agentura Reuters ze zprávy, která bude na webu OIOS ke stažení od 15. června. 

Modré přilby
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Mohammad Zaatari

Na Haiti prý loni 231 lidí vypovědělo, že mělo sex s příslušníky mírových sil výměnou za peníze či zboží, napsala agentura AP. „Některé ženy jim vzaly odznaky, a když nedostaly zaplaceno, vyhrožovaly, že je ukážou na sociálních sítích,“ uvedla AP. V roce 2014 padlo podobných obvinění 51 oproti 66 o rok dříve. 

Také oddělení OSN pro mírové operace a podporu v terénu zdůrazňuje, že za poslední dekádu došlo k výraznému rozšíření mírových sil a počet obvinění ze sexuálního zneužívání naopak klesá. V současné době má OSN ve světě 125 tisíc příslušníků „modrých přileb“.

Vydáno pod