Dilema kvůli odposlechům: NSA možná bude muset přestat „špehovat“

Washington - Americké vládě hrozí, že nebude moci využívat informace v boji proti terorismu a špionáži, které získává sporným hromadným sledováním elektronické komunikace. V neděli totiž vyprší lhůta platnosti několika částí tzv. vlasteneckého zákona. Sněmovna reprezentantů úpravu schválila, v Senátu ale záměr neprošel. Komora se proto sejde znovu v neděli, jen několik hodin předtím, než zákon přestane platit.

Bezpečnost versus osobní svoboda. Tentokrát se nejedná jen o bitvu o základní hodnoty, ale také o každou sekundu. Agentura NSA tvrdí, že v neděli těsně před čtvrtou hodinou odpolední bude muset začít vypínat své servery, pokud Senát nerozhodne jinak. Ten se ale sejde jen chvíli před tím a na odvrácení nových pořádků bude mít pár hodin.

„Tyto programy poskytly v minulosti cenné informace. Jsou to klíčové nástroje pro bezpečnost Američanů,“ apeluje na senátory mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Senát podle Bílého domu hraje ve věci americké bezpečnosti ruskou ruletu. Vláda do boje nasadila všechny své páky a do neděle chce přesvědčit zákonodárce, aby jí toto kladivo na teroristy nebrali.

Návrh masový sběr dat nezastaví, pouze připraví NSA o monopol

Podle nového návrhu mají být metadata o hovorech (telefonní čísla volajících, délka hovorů) ve velkém shromažďována i nadále, ovšem ne přímo pod patronací NSA. Ta by musela o přístup k nim žádat speciální soud, a to pouze v případě podezření na závažnou trestnou činnost.

Horizont: Konec odposlechů v USA? (zdroj: ČT24)

Tzv. vlastenecký zákon se zrodil po 11. září. Spojené státy měl chránit před opakováním podobné tragédie. Po skandálu s hromadným sledováním ale visí život některých jeho částí na vlásku. 

„Nejspornější část, která se týkala shromažďování informací o telefonické výměně v rámci jedné vládní databáze, už reformoval. tzv. zákon o svobodě,“ připomněl americký prezident Obama úpravy kritizovaných částí zákona.

Některé senátory ale ani tyto dílčí změny nepřesvědčily a plošné sbírání dat odmítají. Spory navíc panují i mezi samotnými republikány.

Není to poprvé, co se ve Washingtonu rozhoduje o zásadních věcech pro fungování země za pět minut dvanáct. Nezvyklé je ale to, že o tomto blížícím se okamžiku věděli všichni několik let dopředu.