Všechny hlasy sečteny: Polsko je rozdělené skoro půl na půl

Varšava – Polsko dosčítalo, oznámila státní volební komise. Andrzej Duda získal v boji o prezidentské křeslo 51,55 procenta hlasů. Bronislawu Komorowskému, dosavadní hlavě státu, tak odevzdalo svůj lístek 48,45 procenta voličů. Komorowski uznal porážku už v neděli večer. Tyto prezidentské volby ukázaly, jak hluboce je Polsko názorově rozpůlené a polarizované.

Na východě země jednoznačně zvítězil Andrzej Duda, a to v sedmi vojvodstvích – nejvíc v Podkarpatském, kde svého rivala převálcoval výsledkem 71 ku 29 procentům. Podobné to bylo i v dalších dvou regionech, Lublinském a Podleském vojvodství, které jsou u hranic s Ukrajinou a Běloruskem. Převahu měl také v Malopolském, Svatokřížském, Mazovském a Lodžském vojvodství, ačkoliv v samotné Lodži byl úspěšnější Komorowski.

Odstupující prezident zabodoval v dalších velkých městech – ve Varšavě, Poznani, Gdaňsku nebo v Katovicích - a více voličů získal na svou stranu v západní polovině Polska. K celkovému vítězství mu to však nestačilo.

  • Duda naopak jasně dominoval na venkově, kde získal 63 procent hlasů. To ho spolu s více jak šedesátiprocentní podporou mladých voličů ve věku do 29 let vyneslo do prezidentského paláce.
  • Lépe zvládnul i kampaň. Týdny neúnavně objížděl Polsko, obědval, besedoval. Přitahoval voliče, nespokojené s koalicí, vládnoucí Polsku dlouhých osm let. „Dudova kampaň byla velmi dobře provedená. Výborně v ní vsadil na osobní kontakt. Na začátku se bránil kontroverzním tématům a pak se vrátil ke svému elektorátu,“ potvrdil mediální expert Olgierd Annusewicz.

Pro Komorowského má porážka velmi hořký nádech. Ještě v lednu měl totiž podporu více než tří pětin Poláků. „Něco důležitého se v Polsku změnilo. Potřebujeme pár dní, abychom to zanalyzovali a připravili se na zářijové parlamentní volby, které jsou nejdůležitější. Potvrdí a ukáží, kterým směrem se Polsko vydá,“ reagoval na prohru kandidáta Občanské platformy polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna.

„Poláci dali červenou kartu dobrému prezidentovi, který byl symbolem polského úspěchu,“ okomentoval volby šéfredaktor vlivné Gazety Wyborcza, Adam Michnik. Podle jeho mínění se současná vládní elita vzdálila občanské společnosti. A také mladým lidem. „Jsou tady mladí Poláci, kteří celkově odmítají existující systém. Říkají, chceme něco jiného, přičemž nedodávají, co konkrétně. Je to taková trochu kulturní vzpoura, která trochu připomíná rok 1968 v Paříži,“ dodal Michnik.

Generační změna v polské politice

Andrzej Duda je v pořadí šestým prezidentem Polska od pádu železné opony; ovšem prvním, který se v 80. letech v barvách Solidarity aktivně nepodílel na demontáži komunismu. A to kvůli svému nízkému věku. Britský deník The Guardian neváhal tuto skutečnost označit za „generační změnu v polské politice“. List si zároveň všimnul, že některé z Dudových plánovaných kroků, jako např. vyšší zdanění zahraničních bank a obchodních řetězců, dávají tušit, že by mohl částečně jít ve šlépějích maďarského premiéra Viktora Orbána.

Josef Pazderka, zpravodaj ČT: „Andrzej Duda teď může silně zatopit vládní Občanské platformě. Problémy ale bude mít i on. V kampani hodně nasliboval mladým i důchodcům. Polákům slíbil změnu a zároveň jednotu. To všechno teď bude muset začít plnit.“

Co se týče směřování zahraniční politiky (zejména ve vztahu k EU), zde bude podle analytiků záležet do značné míry na tom, zda si Duda udrží po nástupu do úřadu umírněné postoje, jimiž se prezentoval v předvolební kampani. „Anebo zvolí více konfrontační styl zahraniční politiky svého stranického šéfa (Jarosława Kaczyńského),“ poznamenal Jacek Kucharczyk, prezident varšavského think-thanku „Institute of Public Affairs“.

Právě Právu a spravedlnosti (PiS) může Dudův triumf pomoci k prvenství v parlamentních volbách, které by se měly odehrát v září či říjnu. „Pokud Andrzej Duda ukáže, že se PiS poučila, může přispět k jejímu vítězství. Ale jestli zahájí boj ve stylu Kaczyńského, prohraje,“ řekl televizní stanici TVN 24 bývalý prezident Lech Walesa.

Komorowski a Duda během poslední debaty
Zdroj: Jacek Turczyk/ČTK/PAP

Komentátoři se také shodli, že Komorowski doplatil na znechucení voličů současnou vládou a přehmaty vládnoucí Občanské platformy. „Budila dojem, že je stranou, která svému voličstvu dává pouze políčky. Cenu za to zaplatil právě prezident. Na podzim za to zaplatí Platforma,“ napsal vlivný novinář Tomasz Lis. Volby podle něj přinesly paradoxní výsledek, když v zemi, které se ekonomicky daří, prohrál prezident, který se v úřadu těšil velké podpoře.

Český premiér Bohuslav Sobotka se neobává, že by se po prezidentských volbách změnila proevropská politika Polska. V totéž věří ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. „Zaregistrovali jsme, že byl (Andrzej Duda) zvolen s tématem změny. Přesto doufám, že zahraniční politika Polska se tak mnoho nezmění, protože byla v posledních letech v Evropské unii hodně silná, hlavně díky své konzistentnosti,“ podotknul Zaorálek.