Češi pomáhají zničenému Nepálu: Všude vládne organizovaný chaos

Káthmándú – Dvaadvacet zemí světa přispěchalo na pomoc Nepálu, který v dubnu drtivě zasáhlo zemětřesení. Oficiálně si katastrofa vyžádala 8600 životů, ve skutečnosti ale může být obětí mnohem víc. V zemi pomáhají i Češi - vedle týmu českých zdravotníků poskytují pomoc i humanitární organizace. Distribuce materiálu probíhá v těžce zkoušené zemi pod taktovkou organizovaného chaosu.

Nepál po zemětřesení: Všude vládne organizovaný chaos (zdroj: ČT24)

V Nepálu už několik týdnů působí český traumatým 36 lékařů, zdravotních sester a hasičů. Stovky zraněných už ošetřili v polní nemocnici. Za těmi, kteří nejsou schopni se k ošetření sami dopravit, vyjíždějí do odlehlých oblastí.

Čtyři tuny zdravotnického materiálu přivezl do Nepálu i Český červený kříž. Koordinátor Richard Smejkal popisuje situaci na místě jako organizovaný chaos. „Přiletěli jsme a bylo potřeba rychle vyložit náklad, protože vrtulníky se rychle střídají. Asi jako jezdí pražské metro. Jeden vrtulník přistává, vyloží se náklad, mezitím druhý krouží nad ním,“ říká Smejkal.

Náklad léků, obvazů a dalšího materiálu byl distribuován do 11 zdravotnických zařízení. Část skončila v Káthmándú, které má kvůli neustálým následným otřesům problémy. „Všechny nemocnice se staly polními, včetně JIP, operačních sálů, všechno funguje na parkovišti, ve stanech,“ popisuje Smejkal.

Zdravotnický materiál Českého červeného kříže
Zdroj: ČT24

Člověk v tísni přivezl lana a plachty pro zajištění provizorního přístřeší stovkám rodin v odlehlých horských oblastech Lho a Chekampar na hranicích Nepálu s Tibetem. Ve vesnicích poblíž osmého nejvyššího vrcholu světa Manaslu zemětřesení zcela zničilo 70 procent domů, které jsou často postavené jen z hlíny, dřeva a kamení. V příštích dnech sem proto vrtulníky Světového potravinového programu (WFP) zamíří s dalšími stovkami plachet, nářadí nebo dek.

„Dalších 500 rodin dostalo balíčky s potravinovou pomocí, ve kterých byla rýže, luštěniny, olej nebo sůl. Lidé dostanou také deky nebo matrace,“ vypočítává pomoc koordinátorka v Nepálu Denisa Bultasová. Na kontě SOS Nepál se už sešlo 25,8 milionu korun.

Člověk v tísni rozváží pomoc do odlehlých částí Nepálu (zdroj: ČT24)

Do mnoha oblastí se záchranáři ještě vůbec nedostali. Monitorovací mise nepálské armády například u čínských hranic vyhodnocuje, kam je potřeba upřít síly. Země se pořád chvěje pod nohama. Trhají se svahy a hrozí, že půda zasype i to, co bylo dosud ušetřeno.