PODÍVEJTE SE: Tornádo udeřilo v Německu – desítky zraněných

Hamburk - Přes sever Německa se včera přehnaly prudké bouřky. Nejpostiženější je město Bützow, kde udeřilo tornádo. Živel zničil střechy domů a převracel auta. Stovky stromů vytrhal i s kořeny. V Hamburku kvůli silnému větru zemřel jeden člověk. Meteorologové přitom Němce varují před dalšími bouřkami.

Tornádo řádilo v osmitisícovém německém městečku jen asi deset minut, škody ale dosáhly milionů eur (desítek milionů korun). „Živel převracel auta, ulicemi létaly střešní tašky i cihly. Velmi poškozená je například radnice. Záchranáři museli evakuovat místní nemocnici,“ konstatoval zpravodaj ČT Martin Jonáš. Zranění utrpěly tři desítky lidí. Je mezi nimi i starosta, kterého zasáhly střepy rozbitého okna.

Tornádo skoro úplně zničilo střechu slavného bützowského kostela. Bez střechy nad hlavou zůstalo i několik místních rodin. „Šest lidí jsme nouzově ubytovali. Skutečný počet těch, kteří nemohou zpátky do svých domovů, je zřejmě mnohem vyšší,“ prohlásil Kay-Uwe Neumann, mluvčí okresu Güstrow. Trosky z ulic do noci odklízelo přes 150 hasičů. Město zrušilo vyučování ve dvou školách.  

Obyvatel Bützowa: „Nikdo si nedovede představit, jak to jde rychle. Bylo to jako výstřely, jak vzduchem létalo kamení. Skrz auta, skrz okna."

Ve střední Evropě je tornádo poměrně neobvyklý úkaz. „Ale je to skutečně tak. Mnoho lidí ho zaznamenalo na své mobilní telefony, fotoaparáty,“ konstatoval meteorolog ČT Janek Doležal s tím, že právě na severu Německa se tornáda objevují častěji než jinde v Evropě. Svědci prý zachytili celkem čtyři tornáda. „Označeno bylo jako F2, což je tornádo způsobující značné škody, vítr o rychlosti přes 180 kilometrů za hodinu,“ podotkl meteorolog. 

Podmínky pro vznik tornáda byly ideální

Tornáda se tvoří hlavně v létě, kdy je vzduch hodně teplý a vlhký. „Tyto podmínky byly splněny už během včerejšího dne, kdy byl do střední Evropy nasán velmi teplý vzduch ze Středomoří, který byl následně vytlačen chladnějším vzduchem ze západu, z Atlantského oceánu. To byly ideální podmínky pro to, aby se teplý vzduch zvedl do výšky, vytvořily se silné bouřky,“ vysvětlil proces Doležal. 

Tornádo za sebou zanechalo hromady trosek…

Pohled shora na poničené město Bützow…

Nepříznivé počasí dorazilo i do Hamburku. Hamburští tam zasahovali od úterý 500krát. Vítr v nárazech dosahoval rychlosti až 100 kilometrů v hodině. Spolu se prudkými lijáky vyvracel stromy a lámal větve. Zničil také přístřešek na hamburském rybím trhu, v jehož troskách zahynul 26letý muž. V nákladním přístavu se kvůli bouři utrhlo pět kontejnerových lodí. Zpět k molu je musely odtlačit remorkéry.   

V Brémách musel kvůli přerušenému trolejovému vedení neplánovaně skončit svou jízdu vlak se 300 pasažéry. V centru města pak až do pozdního večera platil stav nouze. Pernou noc měli také hasiči ve Šlesvicku-Holštýnsku, kde odstraňovali popadané stromy a pumpovali vodu ze zatopených sklepů.

Vydáno pod