Středozemní moře pohřbilo až 400 uprchlíků

Řím - Ve Středozemním moři zřejmě utonulo 400 uprchlíků z lodi mířící z Libye do Evropy. Italská hlídka z velkého plavidla zachránila 144 osob, po zbytku pátrá, oznámila humanitární organizace Save the Children, která hovořila se zachráněnými.

Pracovníci Save the Children odhadují, že na lodi muselo být více než 500 lidí. Loď se prý převrátila den po vyplutí z Libye. OSN považuje údaj o možném utonutí 400 osob za pravděpodobný vzhledem ke kapacitě lodi.

Pátrací operace trvá od pondělka, ale zatím se podařilo najít jenom devět těl. Italská pobřežní hlídka v neděli a v pondělí pomáhala 42 plavidlům, na nichž bylo 6500 běženců. Ohlásila nehodu jedné z lodí, z níž se podařilo dostat do bezpečí 144 osob.

Pokud se potvrdí smrt 400 lidí, bude to znamenat, že letos při pokusu dostat se do Evropy zahynulo přes 900 běženců. Období migrace teprve začíná a ve srovnání s loňským údajem v této době je to skokový nárůst. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) loni v této době registrovala pouze 47 mrtvých.

Loni na moři zahynulo 3027 uprchlíků, předloni jich bylo 700. Podle statistiky IOM přišlo od roku 2000 ve Středozemním moři o život při pokusu dostat se do Evropy 22 000 lidí. Loni do Evropské unie dorazilo nelegálně 280 000 lidí. Většina z nich byla ze Sýrie, Eritreje a Somálska.

Prudký nárůst počtu lodí s uprchlíky v minulých dnech začal Unii znepokojovat a komisař pro migraci Dimitris Avramopulos v úterý prohlásil, že Unie bude muset na tento příliv migrantů reagovat patřičnými kroky.

Imigranti u Lampedusy
Zdroj: ČTK/AP/Daniele La Monaca

Itálie příval uprchlíků nezvládá, opakovaně žádá o pomoc

Ve Středozemním moři operují od loňského podzimu plavidla evropské mise Triton, kterou řídí agentura EU pro kontrolu hranic Frontex. Mise nahradila dřívější italskou operaci Mare Nostrum, která měla mnohem větší dosah. Podle OSN, organizací na ochranu lidských práv i některých politiků je nasazení plavidel pod hlavičkou evropské agentury Frontex nedostatečné a vede k tomu, že ve vlnách umírá čím dál více lidí.

Italská pobřežní stráž zachraňuje prakticky každý den stovky lidí a agresivita převaděčů stále roste. Řím příval uprchlíků dlouhodobě nezvládá a ostře kritizuje Evropskou unii za nečinnost. „Říkáme to EU jasně: buď nám pomohou hlídat středozemní hranici, nebo pošleme ty, co požádají o azyl, tam, kam chtějí,“ oznámil italský ministr vnitra Angelino Alfano. Itálie dokonce kvůli přílivu imigrantů navrhovala úpravy ve smlouvě o schengenském prostoru, což ale Evropská unie zásadně odmítá.