Carnajev je podle poroty vinen, hrozí mu trest smrti

Boston - Porota v americkém Bostonu se shodla na vině Džochara Carnajeva, který podle obžaloby spolu s bratrem předloni v dubnu provedl bombový útok na tamní maraton. Zemřeli tři lidé a 264 utrpělo zranění. O trestu bude porota rozhodovat později. Carnajevovi hrozí trest smrti.

Řezníček k Carnajevovi: Verdikt "vinen" se čekal (zdroj: ČT24)

Útok na Bostonský maraton byl největším teroristickým atentátem na území Spojených států od 11. září 2001. Že porota shledá Carnajeva vinným, se tak očekávalo. Přesto jednala přes 11 hodin, než oznámila verdikt. Carnajev je podle ní vinen ve všech 30 bodech obžaloby. Sedmnáct z těchto bodů přitom umožňuje uložit trest smrti.

  • Když bylo před mnoha měsíci Carnajevovi sděleno obvinění, prohlásil, že se necítí být vinen, a dodal, že útok byl pomstou za americkou invazi do Afghánistánu a Iráku. Spolu s bratrem prý plánoval také útok na newyorské Time Square.

Obžalovaný je podle porotců vinen například ze spiknutí za účelem využití zbraně hromadného ničení a z jejího použití. Při útoku bylo využito tlakového hrnce napěchovaného velkým množstvím kuličkových ložisek, která měla zasáhnout co nejvíce lidí.

Džochar Carnajev
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Podobu trestu ale oznámí soud až později. Zatímco žalobci požadují trest smrti, Carnajevova obhajoba se pokouší docílit mírnějšího rozsudku. Mimo jiné tvrdí, že mozkem atentátu byl Džocharův starší bratr Tamerlan, který při zatýkání zemřel. „Obhajobě se ale podařilo předvolat jen čtyři svědky na podporu svého tvrzení, že je Džochar tím méně důležitým. Obžaloba naopak povolala devadesát svědků,“ konstatoval zpravodaj ČT Martin Řezníček.

  • Carnajev se během zdlouhavého čtení verdiktu díval do země a občas se zachvěl. Soudní síň byla plná lidí, kteří útok přežili. Přítomni byli i rodiče osmiletého Martina Richarda, nejmladší oběti útoku, informovala americká média.

Soud se koná v Bostonu ve státě Massachusetts. Ten sice trest smrti zrušil před 30 lety, čečenský mladík byl ale obviněn na základě federálního zákona o trestu smrti. Právě federální proces umožňuje u obzvláště závažných případů přesahujících rámec jednotlivých států vynést nejvyšší trest.

Trest smrti nemá ve spíše liberálním a katolickém Bostonu podporu, nicméně členové porot v případech jako je tento musejí dát najevo, že jsou ochotni ho udělit, píše Reuters. Najít dvanáct porotců a šest náhradníků, kteří by splnili tuto podmínku, trvalo soudu přes tři týdny. 

FAKTA O ATENTÁTU:

- 15. dubna 2013 ve 14:45 explodovaly v cíli mezinárodního maratonu v americkém Bostonu dvě amatérsky vyrobené bomby ukryté v černých pytlích zhruba sto metrů od sebe. Stalo se tak zhruba dvě hodiny poté, co cílovou páskou proběhl vítěz. Nálože tvořily tlakové hrnce obsahující velké množství kuličkových ložisek, která měla zasáhnout co nejvíce lidí.

- Po explozi zemřeli tři lidé včetně osmiletého chlapce a 264 osob bylo zraněno, z toho 17 lidí bylo v kritickém stavu. Maratonu se zúčastnilo na 27 000 lidí a dalšího půl milionu běhu přihlíželo. Nikdo z 13 českých běžců nebyl zraněn.

- Kvůli možnému riziku bylo evakuováno několik budov, nad místem úřady vyhlásily dočasný zákaz letů. Radnice zrušila některé plánované zábavní či sportovní akce. Neuskutečnilo se například utkání severoamerické NHL mezi týmy Boston Bruins a Ottawa Senators, svůj koncert zrušil bostonský symfonický orchestr.

- Americký prezident Barack Obama označil útok za teroristický čin a americká FBI pár dní po tragédii zveřejnila fotografie dvou mužů podezřelých z atentátu a požádala veřejnost o pomoc s jejich identifikací.

- Při honičce na bostonském předměstí 19. dubna 2013 zastřelili policisté jednoho z údajných pachatelů útoku, druhý byl na útěku. Šlo o bratry čečenského původu Džochara a Tamerlana Carnajevovy, kteří v USA žili několik let. Mrtvým byl šestadvacetiletý Tamerlan. Podezřelí na útěku zabili člena ostrahy Massachusettského technického institutu (MIT) v Cambridge. O den později byl Džochar Carnajev policisty dopaden, když se skrýval v lodi na dvoře jednoho z domů na bostonském předměstí Watertown, a ve vážném zdravotním stavu byl převezen do nemocnice.

- Carnajev byl na nemocničním lůžku obviněn z použití zbraně hromadného ničení a zlovolného ničení majetku s následkem zabití. Prohlásil, že se necítí být vinen, a podle amerického vládního zdroje řekl, že útok byl pomstou za americkou invazi do Afghánistánu a Iráku. Spolu s bratrem prý plánoval také útok na newyorské Time Square.

- Soudní proces s Carnajevem začal formálně 5. ledna výběrem poroty. Celkem 17 z 30 bodů obžaloby umožňuje vynést v případě usvědčení trest smrti.

Vydáno pod