Izraelci zvolili „cestu rasismu a okupace“, ozývá se z Palestiny

Ramalláh – Na vítězství Netanjahuovy strany Likud v izraelských parlamentních volbách už reagovala Palestina. Podle mírového vyjednavače urychlí své diplomatické úsilí u Mezinárodního trestního soudu (ICC), kde chce žalovat Izrael. Generální tajemník Organizace pro osvobození Palestiny Jásir Abid Rabbú pak prohlásil, že Izraelci zvolili „cestu rasismu a okupace“. A prezidentův mluvčí sdělil, že Palestině je jedno, kdo bude izraelským premiérem - jednat bude jen s vládou, která uzná palestinský stát s Východním Jeruzalémem jako hlavním městem.

Izraelské volby vyhrál s nečekanou převahou dosavadní premiér. Jeho pravicový Likud získal skoro čtvrtinu parlamentních křesel. Podle mluvčího prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse chce Palestina jednat s kteroukoli vládou, která bude uznávat legitimní mezinárodní usnesení. Pokud se ukáže, že nový kabinet nehodlá řešit situaci pomocí principu dvou států, tak není šance na obnovení mírového procesu, pohrozil mluvčí.

„Je zřejmé, že příští izraelskou vládu bude sestavovat Benjamin Netanjahu, a z toho důvodu, a to říkáme jasně, se obrátíme na haagský tribunál a urychlíme a zintenzivníme své diplomatické úsilí,“ konstatoval hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát.   

Palestinci formálně o členství v ICC požádali 1. ledna. Členem se mají stát 1. dubna. Hned poté chtějí Izrael zažalovat za údajné zločiny spáchané Izraelci za loňské války v Pásmu Gazy a také při „kolonizaci“ Západního břehu Jordánu.   

  • Přičlenění k ICC je součástí širší diplomatické strategie Palestinců. Svým tlakem chtějí donutit Izraelce, aby se stáhli z okupovaných území a odsouhlasili existenci palestinské státnosti.

Izrael na úsilí Palestinců začlenit se do jurisdikce ICC zastavil převod daní a cel vybíraných ve prospěch Palestinců a blokuje jim tak 400 milionů dolarů. Zároveň požádal své spojence a členské státy ICC, aby přestali tuto instituci financovat. Své vojáky hodlá před stíháním chránit.

ICC sám už v polovině ledna zahájil předběžné šetření s cílem zjistit, zda existují důvody pro vyšetřování údajných izraelských válečných zločinů na palestinských územích. Na základě předběžných zjištění má soud rozhodnout, zda zahájí plnohodnotné vyšetřování údajných zvěrstev. To by pak mohlo vyústit až v obvinění konkrétních osob jak na izraelské, tak na palestinské straně.

Zástupce Hamasu vyzval k ukončení mírových rozhovorů

Na izraelský volební výsledek reagovalo také palestinské radikální hnutí Hamas, které ovládá Pásmo Gazy. Hamas nevidí žádný rozdíl mezi izraelskými stranami, uvedl tiskový tajemník palestinského hnutí Hamas Sami Abú Zuhrí. Palestinský odpor je podle něj silný a lídři okupace by měli popřemýšlet o svých postojích po neúspěchu v Gaze. Během letní eskalace konfliktu zemřelo přes dva tisíce Palestinců a 70 Izraelců.

Zástupce Hamasu Ismáíl Radván k Netanjahuově vítězství řekl, že „tento výsledek by měl být pro palestinskou samosprávu a stranu Fatah dostatečným důvodem k tomu, aby se přestaly zabývat těmi absurdními (mírovými) rozhovory (s Izraelem)“. Netanjahuova minulá vláda sice tyto rozhovory obnovila, ale po několika měsících znovu přerušila kvůli sporům o židovské osady.

Netanjahu ohlásil "velké vítězství"
Zdroj: ČT24/ČTK/XINHUA

Netanjahu může za dobrý volební výsledek poděkovat strachu z Íránu, řekl agentuře Reuters nejmenovaný představitel států v oblasti Perského zálivu. Netanjahu založil svou předvolební kampaň na bezpečnostních tématech. Mezi hrozby zařadil právě Írán. „Je to muž, který hodlá rozhodně chránit svůj národ, a to je to, co Izrael nyní chce. S vynořujícím se íránským nebezpečím se dalo Netanjahuovo vítězství čekat,“ sdělil zdroj. 
  
Netanjahu nedávno prohlásil, že je dohoda o íránském jaderném programu špatná. Zemi prý nezabrání vyvíjet atomovou bombu. Země Perského zálivu navíc s obavami sledují rostoucí vliv Íránu na šíity na Blízké východě, v Iráku, v Sýrii a v Libanonu. „Aniž by existovala nějaká tajná dohoda, ve státech Perského zálivu panuje sounáležitost se stanoviskem Izraele, že je třeba omezit vliv Íránu v oblasti,“ řekl Reuters kuvajtský bezpečnostní poradce Sámí Faradž.

EU blahopřála Netanjahuovi k vítězství, Obama gratulaci odložil

Bílý dům je znepokojen prohlášeními Netanjahua, která prý mohou rozdělit jeho zemi. Oznámil to mluvčí prezidenta Baracka Obamy s tím, že hlava státu pogratuluje staronovému izraelskému premiérovi k úspěchu až v příštích dnech. Evropská unie to ústy šéfky diplomacie Federicy Mogheriniové učinila již dnes. Íránské ministerstvo zahraničí považuje všechny izraelské politické strany za agresory a nevidí mezi nimi žádný rozdíl.

Mogheriniová v prohlášení označila Netanjahuovo počínání před volbami za „smělé vůdcovství“. „EU bude s novou izraelskou vládou pracovat na vzájemně prospěšných vztazích a také na obnově mírového procesu,“ napsala.