Je na obzoru dohoda o íránském jádru?

Lausanne (Švýcarsko) – Ve švýcarském Lausanne pokračují rozhovory o íránském jaderném programu, jejichž další etapu v pondělí zahájili ministři zahraničí USA a Íránu John Kerry a Mohammad Džavád Zaríf. Podle harmonogramu by měly být do konce března sjednány hlavní body dohody, jejíž detaily pak budou doladěny v příštích třech měsících.

Rýsuje se v Lausanne dohoda? (zdroj: ČT24)

Cílem je přimět Írán k ústupkům, které budou důkazem toho, že Teherán nepracuje na jaderné bombě. Íránci požadují zrušení všech sankcí proti své zemi. Očekává se, že lausannská jednání budou pokračovat celý týden. Svět s Íránem vyjednává 12 let a za minulých 18 měsíců intenzivních rozhovorů se dostal vůbec nejblíže k možnosti ukončit vleklý spor. Za světové společenství vyjednává Německo a pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN - USA, Rusko, Francie, Británie a Čína.

„Snažíme se dospět k dohodě, ale upřímně musím říci, že nevím, jestli to bude možné,“ citovala agentura Reuters americký diplomatický zdroj. „Írán musí přijmout ještě některá velmi tvrdá a důležitá rozhodnutí, aby vyvrátil obavy ohledně svého jaderného programu,“ dodal. Íránci podle něj během jednání zmínili incident z posledních dní, kdy američtí republikánští zákonodárci zaslali Teheránu dopis, ve kterém varují, že jaderná dohoda s Íránem může trvat jen do odchodu Baracka Obamy z funkce prezidenta. Írán tento dopis označil za „bezprecedentní a nediplomatický“. Toto chování ničemu „nepomáhá, navíc když hovoříme o něčem tak vážném“, uvedl americký diplomat v souvislosti s dopisem.

Ministři spolu v pondělí jednali téměř pět hodin. Poté íránská delegace odcestovala do Bruselu na setkání se zástupci Evropské unie. I francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius novinářům řekl, že při jednáních bylo dosaženo pokroku, nicméně některé „důležité body“ zůstávají stále nevyřešeny.

Zaríf se v Bruselu setkal se šéfkou evropské diplomacie Federikou Mogheriniovou a svými resortními kolegy z Francie, Británie a Německa. „Jsou oblasti, kde ještě musí být dosaženo pokroku. Nicméně fakt, že tu všichni jsme a mluvíme spolu, ukazuje snahu obou stran dosáhnout dohody,“ prohlásil před jednáním britský ministr zahraničí Philip Hammond. Federica Mogheriniová po jednání řekla novinářům, že rozhovory byly „prospěšné“. „Diskutovali jsme o všech zbývajících problémech a o tom, jak se posunout kupředu,“ dodala.

Spolu s Kerrym byl u jednacího stolu ve Švýcarsku i americký ministr energetiky Ernest Moniz; se Zarífem přijel do Lausanne šéf íránského jaderného programu Alí Akbar Sálehí. Ten už v neděli s Monizem hovořil o technických detailech programu. „Jsem velmi optimistický,“ řekl po jednáních Sálehí.