Merkelová vyzývá Japonce: Minulosti se postavte tváří v tvář

Tokio – Vypořádat se s válečnou minulostí není lehké pro žádný stát. Druhá světová válka byla krutá. Německá kancléřka Angela Merkelová Japonce při návštěvě Tokia vyzvala, aby se postavili minulosti zpříma – stejně jako Němci. Jen tak může podle ní dojít v Asii ke smíření. Merkelová také vyzvala Tokio k velkorysosti. Sousední země Japonsko kritizují. Podle nich nedostatečně přiznává své válečné zločiny.

Merkelová: Japonci by se měli postavit minulosti zpříma (zdroj: ČT24)

Merkelová si během návštěvy Japonska dovolila otevřít citlivé téma druhé světové války. „Je to těžké pro mě jako německou kancléřku, abych radila, jak se vyrovnat se svými sousedy. Idea musí vyjít ze společnosti. Radu zvenčí totiž není jednoduché přijmout,“ podotkla.  

Podle kancléřky by si japonská vláda měla vzít příklad z Německa. „Německo mělo štěstí, že bylo přijato do společenství národů poté, co svět musel čelit strašným zkušenostem s Německem v období národního socialismu (nacismu) a holocaustu,“ uvedla Merkelová v Tokiu. „To by nebylo možné bez velkorysých gest našich sousedů. Také Německo bylo ovšem připraveno postavit se otevřeně, tváří v tvář minulosti,“ dodala. 

Japonský premiér Šinzo Abé by měl letos k 70. výročí konce války vydat veřejné prohlášení. O tom, co bude obsahovat, se spekuluje. Údajně nebude tak vstřícné, jako tomu bylo při dnešní vzpomínkové akci k výročí bombardování Tokia. „Náš mírový závazek nám dává povinnost pokorně čelit minulosti a poučit se z války,“ řekl.  

Panují obavy, že by Abé mohl přijít s přehodnocením omluvy z roku 1995. Toho se bojí i bývalý japonský premiér, který smířlivé gesto učinil. „Je v pořádku, jestliže pozmění mou omluvu. Chci ale, aby se zabránilo jejímu chybnému porozumění a interpretaci,“ konstatoval Tomiči Murajama.   

Na podání ruky Tokia dlouhodobě čekají Čína s Jižní Koreou. Peking požaduje uznání japonských válečných zločinů, včetně masakru v Nankingu. Soul chce navíc i odškodnění pro ženy, které císařská armáda využívala jako sexuální otrokyně.  

Tokio se ale pod vedením premiéra Abého od válečných zvěrstev stále víc distancuje. K pokoře přitom nabádá i jedna z největších autorit v zemi – japonský korunní princ.