Kyjev bojuje s korupcí, podezření sahají i do Česka

Kyjev – Ukrajinská vláda ohlásila vznik Protikorupčního úřadu, jehož ředitel bude mít velké pravomoci ve vyšetřování úplatků ve státní správě. Ukrajina tak chce smýt nálepku nejzkorumpovanější země v Evropě. Zahraniční investory o tom ale bude muset dlouho přesvědčovat. Objevují se totiž nové případy. V jednom z nich jde o blízkého spolupracovníka samotného premiéra. Do kauzy je možná namočená i společnost Škoda JS.

Opulentní rezidence Viktora Janukovyče se loni stala symbolem obří korupce, kterou bývalý ukrajinský prezident řídil, než utekl do Ruska. Luxusní výbava stála miliony dolarů. V sídle byly třeba zlaté záchody. Janukovyčův ministr daní ze země také uprchl.

Jeho nástupci našli později na ministerstvu izolovanou poradní místnost a informace o korupčním systému, který údajně vysál ze státní pokladny až 11 miliard dolarů. To byla pětina ukrajinského státního rozpočtu za rok 2012. „Celý systém stál v zásadě na falešných smlouvách na neexistující služby nebo zboží,“ potvrdil Ihor Bilous, šéf Ukrajinského daňového úřadu.

Vystopovat a potrestat tuto korupci je zpětně velmi složité. Zmizeli svědkové, dokumenty i další klíčové informace. Před soudem v Kyjevě zatím stanul blízký Janukovyčův člověk, poslanec Jefremov. Jiný podezřelý - Mychajlo Čečetov - spáchal nedávno sebevraždu.

Josef Pazderka, zpravodaj ČT

„Je až fascinující, kam až to může sahat – třeba k vojenským akcím na východě Ukrajiny, které není možné vyhrát, pokud korupční systém bude nadále fungovat. Vázne potom logistika i celá státní správa. Řada expertů říká, že pokud nedojde v dalších týdnech nebo měsících k zadržení velkých ryb, které ukážou, že současná garnitura to myslí vážně, tak se nic příliš nezmění. A lidé čekají na změny.“

Nová vláda v Kyjevě tvrdí, že se chce boji s korupcí intenzivně věnovat. Svá slova ale musí dokázat. Západní donátoři tlačí kabinet k radikálním reformám. Parlament nyní řeší celou sérii protikorupčních zákonů, jež mají radikálně zeštíhlit státní správu a reformovat soudy.  

Vzniká i protikorupční úřad s rozsáhlými pravomocemi. Změny jsou ale pomalé a korupce je stále velký problém. „Snížilo se to na 50 procent. Pořád to je ale víc než jinde v Evropě,“ míní investor Tomáš Fiala. 

Ukrajina má nový Protikorupční úřad (zdroj: ČT24)

S ukrajinskou korupcí je spojována i česká firma

Podezření z korupce se navíc týká i nových vládních politiků. A některá možná sahají i do Česka. Plzeňská společnost Škoda JS vyrábí zařízení pro jaderné elektrárny. Podle švýcarské prokuratury je podezřelá z uplácení vlivného ukrajinského politika Mykoly Martyněnka – za dohazování zakázek přes panamské prostředníky a tajná švýcarská konta. „Silně to zavání výplatou nezákonné odměny za kontrakt, který vám někdo dohodil. A pokud to jde přes off-shore firmu někde v Karibiku, tak to je ukrajinská klasika,“ uvedl šéfredaktor časopisu Novoje vremja Vitalij Syč. 

Škoda JS se brání. Její šéf Miroslav Fiala tvrdí, že šlo o běžné konzultační služby. „Vždycky potřebujete někoho, kdo zná místní prostředí, legislativu a trh a může vám tak poradit a pomoci,“ řekl Respektu. „Nad takovým vysvětlením se můžu jenom usmát…,“ okomentoval to investor Fiala. 

Kyjevští politici teď čekají na další postup švýcarské prokuratury. Případ je citlivý. Poslanec Martyněnko totiž patří k blízkým spolupracovníkům premiéra Arsenije Jaceňuka, k hlavním donátorům jeho politické strany. Sám poslanec podezření z korupce odmítá.

Podle odhadů IMF je velikost stínové ekonomiky na Ukrajině 50 až 60 procent HDP. „Pro Ukrajinu je to velký problém, který ji brzdí. Ukrajina pak není atraktivní pro zahrniční investory, na rozdíl od zemí, které měly v 90. letech stejnou startovní pozici, jako třeba Polsko, tak se země za posledních 20 let prakticky nepohnula z místa,“ poznamenal hlavní ekonom Ery Poštovní spořitelny Jan Bureš. Připomněl, že stát pak není schopný řádně vybrat daně.