Ve škole samé jedničky, odpoledne útěk k Islámskému státu

Tři britské školačky čekající na autobus, který je doveze za teroristy z Islámského státu (IS) – takové jsou záběry z průmyslových kamer v tureckém Istanbulu. Obdobných příběhů je přitom víc. Británie se proto snaží najít řešení, jak těmto neuvážených cestám dětí zabránit. Islamističtí bojovníci totiž nelákají pouze muže, dnes do svých řad úspěšně verbují i ženy a děti.

Zatímco tři britské dívky mezi patnácti a šestnácti lety Šamima, Amira a Kadiza čekaly osmnáct hodin na autobusovém nádraží v Istanbulu na spoj na východ Turecka, jejich rodiče je zoufale hledali u kamarádů v Londýně. Nikdo netušil, že tři bezproblémové premiantky tajně odletěly, aby se přidaly k Islámskému státu.

Na východě Turecka, kam je dovezl autobus, čekali na dívky převaděči. Britská a turecká vláda se přou, jestli bylo možné je během tří kritických dní zachránit. „Důležité je, aby se v těchto věcech zlepšila spolupráce našich tajných služeb,“ prohlásil mluvčí tureckého ministerstva zahraničí Tanju Bilgic.

Pro britskou společnost je nyní klíčové zastavit radikalizaci muslimů. Stále častěji se mezi nimi totiž ocitají i děti. „Tohle není jen věc policie a hraničních kontrol. Každý hraje roli v prevenci radikalizace naší mládeže,“ řekl britský premiér David Cameron.

Zpravodaj ČT: Ženy jsou v IS vnímány pouze jako matky bojovníků

„Tyto dívky a ženy nečeká nic jiného než ultrakonzervativní islám, jak ho známe například z těch nejkonzervativnějších částí Saúdské Arábie, to znamená nošení velmi nepohodlných způsobů kompletního zakrývání, tedy saúdské abáje, nemožnost vycházet ven jinak než v doprovodu příbuzného nebo alespoň mužského doprovodu, což platí pro dívky od devíti do 45 let, a podobně. Ženy jsou v tomto extrémně fundamentalistickém světě islámu vnímány pouze jako možné matky budoucích islámských bojovníků a nečeká je nic z toho, co si nejspíš tyto mladé naivní dívky představují,“ říká blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó. 

Do Sýrie odjelo už na šest stovek Britů. Mezi nimi i Mohammed Emwazi, známý jako Džihádista John z videí s popravami rukojmí. I v jeho případě tajné služby řeší, jak mohl utéct. Ne kvůli věku, ale proto, že ho sledovaly. Při útěku mu zřejmě pomohlo to, že jako počítačový expert dokázal důkladně zahladit stopy na internetu.

ČTĚTE: Kat západních rukojmí „Džihádista John“ je vysokoškolák z Londýna

Toronto Jane se prozradila na Twitteru

„Chovají se ke mně jako k sestře. Takovou dobrosrdečnost jsem nezažila,“ napsala žena známá jako Toronto Jane na svůj Twitter. Na podzim opustila kanadské Toronto, aby odjela do Sýrie a přidala k Islámskému státu. Svou cestu k džihádistům ale zdokumentovala na sociálních sítích – kromě textu prozrazovala i svou lokalitu.

Právě díky těmto tweetům ji objevil Jeff Weyers, jehož společnost pomáhá úřadům vyhledávat ty, které by mohli na sítích verbíři islamistů nalákat do vlastních řad. Kanaďanka se podle něj pohybovala přímo na klíčových místech Islámského státu i uprostřed bojů – byla ve městech Rakká, Aleppo, Mosul. „Potom, co přijela do města Rakká, začala cestovat napříč Sýrií. To je něco, co jsme u ženy zatím neviděli,“ říká Weyers.

ČTĚTE: Twitter ruší účty islamistů, od podzimu smazal 18 000 profilů

Podle navrhovaných zákonů by žena skončila v rukou policie v momentě, kdyby se do Kanady chtěla vrátit. „Je to velmi zajímavý případ, protože jediný důkaz, který by proti ní měli, by byly zprávy na Twitteru,“ říká bezpečnostní analytička Janice Steinová.

Twitterový účet je od minulého týdne zrušený. Otázkou je, zda se Toronto Jane prozradila nechtěně, nebo to bylo celé léčka. Jisté ani není, zda zprávy v arabštině psala skutečně ona. Podle expertů je možné, že z ní IS udělal špionku. „Jaké informace předává na místě ISIS? A měla nějaké společníky, když ještě byla v Torontu? To jsou otázky, které je třeba vyřešit,“ říká Weyers.

Prostřednictvím sociálních sítí dnes kanadské úřady sledují dalších asi dvacet občanů s vazbami na extremisty. Díky mobilům s GPS signálem se prozrazují hlavně západní bojovníci v řadách teroristů, naposledy před měsícem Novozélanďan Mark Taylor.

Toronto Jane je možná špiónka (zdroj: ČT24)