Body i ztráty ukrajinských oligarchů v čase války

Kyjev – Jedni z kyjevské revoluce těžili, jiní o své peníze i moc spíše přicházejí. Rok od převratu na Majdanu je možné částečně bilancovat nejen ve společnosti, ale i ukrajinské elitě. V některých případech navíc jejich postavení stále znamená jisté riziko pro demokratickou vládu na Ukrajině.

Nelehké období jistě prožil „čokoládový král“ Petro Porošenko. K politice přičichl už dříve: V minulosti šéfoval radě národní banky, ministerstvu obchodu i ukrajinské diplomacii. Právě on ale ze všech místních oligarchů prožil největší změnu – přesun z podnikatelského prostředí do politické funkce, kterou mu mnozí světoví lídři nezávidí.

Místo ropy a těžkého strojírenství – jak je v mnoha částech Ukrajiny zvykem – pátý nejbohatší Ukrajinec přišel ke svému jmění, které časopis Forbes v březnu 2013 odhadl na 1,6 miliardy dolarů, díky podnikání v oboru cukrovinek. Jeho cukrářské impérium navzdory dlouhodobé válce i ekonomickým problémům země dál vydělává. Porošenko ale vlastní i televizní stanici i podíly v bance. Slib, že většinu svých podniků po zvolení do čela země prodá, zatím nesplnil. K prodeji prý není příliš vhodná doba. Porošenko má nyní podle svého finančního poradce důležitější věci na práci.

Kromě války proti povstalcům jsou to totiž mocenské boje přímo v Kyjevě. Změny na generálním prokurátorství, odchod lidí odpovědných za protikorupční boj či potrestání zločinů z Majdanu, může poukazovat na sílící vliv Porošenkova odpůrce Ihora Kolomojského.

Gubernátor Dněpropetrovska, oligarcha a zarytý nepřítel Vladimíra Putina vydělal ve finančním sektoru a médiích. A podle pozorovatelů se mu daří i dnes. Za aktivní pomoc v boji proti povstalcům má prý příznivou pověst u ukrajinské vlády.

  • Ukrajinistka Lenka Víchová v Horizontu ČT24: „Oligarchové jsou pořád klíčovými hráči v ukrajinské politice, změnila se ale trochu konstelace. Oligarchové jsou v ukrajinské politice a hospodářství činní už od poloviny 90. let a vždy činili obrovský tlak na politiky.“
Achmetov oslavil se svým Šachtarem v roce 2009 zisk Poháru UEFA
Zdroj: ČTK/AP/Ibrahim Usta

Boje naopak tvrdě dolehly na nejbohatšího Ukrajince Rinata Achmetova. Jeho jmění se podle agentury Bloomberg ztenčilo téměř o pětinu. Největší ztráty prý ukrajinský oligarcha utrpěl během posledních tří měsíců, tedy v období nejtvrdších bojů mezi povstalci a ukrajinskou armádou. Ještě v srpnu byl Achmetov v žebříčku světových miliardářů na 88. místě.

V důsledku bojů bylo na Donbasu uzavřeno několik významných šachet a průmyslových podniků, řada dalších byla vážně poškozena. Zničeno bylo víc než 50 procent dálkového elektrického vedení. Těžce postiženy byly dva z největších Achmetovových podniků, hutní závody Azovstal a MMK. Ze stadionu jeho fotbalového klubu Šachťar jsou nyní ruiny. Místo aby mu vydělával, rozděluje v něm jídlo potřebným.

Horizont: Zeslábla moc ukrajinských oligarchů? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod