Jeruzalémský starosta se svou ochrankou zneškodnil útočníka

Starosta Jeruzaléma Nir Barkat spolu se svou ochrankou zneškodnil na ulici palestinského útočníka. Ten včera na přechodu na rušné třídě v centru města pobodal jednoho chodce. Incident zachytily bezpečnostní kamery. Osmnáctiletý mladík pobýval v Izraeli nelegálně. Zda jednal na vlastní pěst, nebo ve jménu některé z teroristických organizací, zatím není jasné. Palestinec se v současnosti podrobuje výslechu.

Horizont: Starosta osobně zneškodnil útočníka (zdroj: ČT24)

Incident se odehrál v neděli odpoledne, kdy Palestinec zaútočil na ultraortodoxního židovského mladíka. Nožem mu způsobil zranění, která ale nebyla vážná. Útok se odehrál na křižovatce zrovna v momentě, kdy tudy se svým týmem projížděl starosta.

Šéf radnice se spolu s ostatními vydal směrem k agresorovi. Jeden z bodyguardů vytáhl zbraň a donutil mladíka odhodit nůž. Ostatní ho poté povalili na zem a zanedlouho přijela na místo policie.

Policie odvádí zadrženého Palestince
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

„Moje ochranka vytáhla zbraň a donutila mladíka odhodit nůž. Ihned jsme ho stáhli na zem, aby nemohl pokračovat v útoku,“ řekl Barkat novinářům. Pětapadesátiletý politik dříve sloužil jako důstojník v parašutistické brigádě. Bývalý podnikatel s technologiemi byl zvolen starostou v roce 2008.

Zejména po listopadovém útoku v jeruzalémské synagoze se v tamním tisku debatuje o tom, zda už začala, nebo teprve začne třetí palestinská intifáda, tedy lidové povstání. V minulosti tyto protesty trvaly několik let. Minulé intifády byly koncem 80. let, na začátku 21. století při nich pak přišly jen v Jeruzalémě o život stovky lidí.

Místo nedělního útoku:

Vydáno pod