Libérie ruší noční zákaz vycházení, ebola prý znovu oslabuje

Monrovia – V západní Africe pozvolna stoupá optimismus. Virus ebola, který zabil během posledního roku přes 9 tisíc lidí, ztrácí na síle. V Libérii dokonce od nedělní noci zrušili noční zákaz vycházení. Odborníci ale přesto varují, že ještě není vyhráno.

Prezidenti tří západoafrických zemí, tedy vedle Libérie také Guiney a Sierry Leone, věří, že ebolu dokážou společným úsilím porazit během dvou měsíců. V ideálním případě by už tedy neměla nikoho nakazit. „Ten boj bude za námi, až nebudeme mít žádný nový případ za 42 dní,“ řekl prezident Sierry Leone Ernest Bai Koróna.

Do konce dubna se má vrátit zpět do vlasti i dalších 1 200 amerických vojáků. Ti v Libérii vybudovali základní infrastrukturu nebo polní nemocnice a vyškolili místní zdravotníky. V terénu na západě Afriky tak zůstane už jen stovka mužů.

Téměř polovina všech nakažených pochází jen ze Sierry Leone. Už koncem ledna ale úřady zrušily v metropoli karanténu. V Guineji a Libérii nyní poprvé po půl roce otevřeli školy. Stále v nich ale platí přísná opatření. Dětem se pravidelně měří teplota a ruce si musí mýt dezinfekcí.

Proti ebole zatím neexistuje oficiálně schválený lék. V Libérii ale teď lékaři testují dvě nové vakcíny. K tomu potřebují 600 dobrovolníků, narážejí ale  mezi lidmi na strach, že při očkování se mohou virem nakazit. Proto zdravotníci každého podrobně informují.

Kromě účinného léku potřebují chudé africké země hlavně peníze. Má jít celkem o 15 miliard dolarů. Do konce loňského roku přitom zasažené státy dostaly jen miliardu. Ke zvýšení humanitární pomoci a její rychlé distribuci proto vyzvalo všechny své členy i OSN.

I když jsou údaje o počtu nakažených povzbudivé, zdravotníci musí i nadále čelit velkým výzvám, sdělila WHO. „V každé z těchto tří zemí došlo ve srovnání s předchozím týdnem k nárůstu počtu bezpečnostních incidentů souvisejících s odpovědí na epidemii eboly,“ dodala organizace s tím, že dochází zejména k výhrůžkám a násilí proti zdravotnickému personálu.

V Guineji bylo odsouzeno 23 lidí, kteří se dopustili násilných činů proti zdravotníkům nebo ve zdravotnických centrech, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ministerstva spravedlnosti. Odsouzení dostali tresty ve výši od šesti měsíců do jednoho roku.