Rok od Majdanu: V Kyjevě vzpomínali i zahraniční hosté

Kyjev – S účastí zahraničních hostů včetně Lubomíra Zaorálka v Kyjevě vyvrcholily několikadenní vzpomínkové akce na loňský masakr v okolí Majdanu a následný pád prezidenta Viktora Janukovyče. Centrem ukrajinské metropole tak prošel tzv. Pochod důstojnosti. Zúčastnil se ho třeba šéf Evropské rady Donald Tusk, německý prezident Joachim Gauck a dalších zhruba 20 zahraničních delegací.

Trasa pochodu byla naplánována místy, kde před rokem vyvrcholily protesty proti Janukovyčovi a proruskému směřování země, zakončení má být na náměstí Nezávislosti. Zde se také uskutečnila modlitba za oběti lidí, kteří zahynuli během tehdejších protestů i při nynějších bojích v Donbasu.

  • Tusk v ukrajinské metropoli prohlásil, že chce v pondělí kvůli pokračující agresi vůči Ukrajině začít jednat s představiteli unijních zemí o dalším zpřísnění sankcí.

„Byla to příležitost setkat se s politickými představiteli Ukrajiny a mluvit o současné situaci. Ze své strany jsme měl příležitost zdůraznit, že dnes předpokládáme za klíčové dodržet principy (mírové dohody) z Minsku,“ prohlásil šéf české diplomacie Zaorálek. „Je třeba prosadit příměří, je nutné zahájit stahování těžkých zbraní a provést výměny zajatců,“ dodal.

Vedle Tuska či Gaucka přijeli mimo jiné polský prezident Bronislaw Komorowski, slovenský prezident Andrej Kiska, litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová nebo lotyšská premiérka Laimdota Straujumaová, jejíž země nyní na půl roku Evropské unii předsedá. Do Kyjeva dorazili také prezidenti Moldavska a Gruzie Nicolae Timofti a Giorgi Margvelašvili, tedy zemí, které mají potíže se separatistickými regiony podporovanými Ruskem.

Při loňských demonstracích na Majdanu byla zabita zhruba stovka lidí. Prezident Porošenko v pátek prohlásil, že stopy vyšetřování masakru z Kyjeva vedou k poradci ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva to ale označila za nesmysl. V pondělí chce ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov veřejnost seznámit s dalšími podrobnostmi vyšetřování. 

Dnešní vzpomínkové akce se konají v době, kdy je v Donbasu stále napjatá situace, ta se ale zřejmě postupně stabilizuje. Ukrajinská armáda a proruští separatisté v noci na dnešek podepsali dohodu o tom, že ještě dnes formálně začne stahování těžkých zbraní z fronty. Podle informací agentury TASS se s odsunem začne v úterý 24. února. Tato operace bude skončena do dvou týdnů, uvedli povstalci.