Džihádisté prý zbraně pro pařížský útok pořídili na Slovensku

Paříž - Lednové útoky v Paříži koordinovala trojice teroristů mobilními telefony. Podle vyšetřovatelů si Chérif Kouachi a Amedy Coulibaly hodinu před střelbou v redakci časopisu Charlie Hebdo poslali SMS zprávu. Osobně se sešli naposledy jeden den před útokem. Listu Le Monde to prozradily zdroje blízké vyšetřování. Teroristé údajně koupili zbraně na Slovensku. Slovenský list Nový čas uvedl, že francouzská policie požádala své kolegy o identifikaci sedmi samopalů. Bratislava chce proto zpřísnit nakládaní se zbraněmi.

„Podle informací slovenských médií byly zbraně legálně koupeny v obchodech na západním Slovensku,“ říká bratislavský zpravodaj ČT David Miřejovský. Jednalo se o tzv. expanzní zbraně – samopaly upravené tak, aby v nich nemohlo být použito běžné střelivo, ale jen slepé náboje. Při koupi takovýchto zbraní není na Slovensku, na rozdíl od České republiky, třeba žádat o povolení či předkládat zbrojní průkaz, stačí ten občanský. Slovenské ministerstvo vnitra chce přístup omezit.

Samopaly byly následně vyvezeny do Belgie a poté do Francie, kde se dostaly k teroristům. „Během této cesty je musel nějaký zručný zbrojíř upravit tak, aby mohly opět střílet ostré náboje,“ vysvětluje Miřejovský.

Atentáty málem zmařil virus

Islámští extremisté Amedy Coulibaly a Chérif Kouachi se setkali večer před tím, než došlo ke střelbě v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. Bratři Kouachiové tam zastřelili dvanáct lidí. Coulibaly pak zabil policistku a čtyři židovské zákazníky v pařížském košer obchodě. 

Dvaatřicetiletý Coulibaly měl den před střelbou cestovat do Gennevilliers na severním předměstí Paříže, kde žil Chérif Kouachi. Policie si myslí, že se dvojice sešla kolem půlnoci. Kouchiho manželka totiž vyšetřovatelům řekla, že její muž v noci z 6. na 7. ledna na nějakou dobu odešel z domu. 

Druhý den v 10:19 byla odeslána poslední textová zpráva z Gennevilliers na jedno z čísel používaných Coulibalym, měl jich mít dohromady až třináct. Celkem si měli útočníci vyměnit šest SMS zpráv. V půl dvanácté už útočníci zahájili střelbu v redakci.

Video z 11. ledna, na němž je zřejmě Amédy Coulibaly
Zdroj: ČTK/AP

„Vyšetřovatelé dokonce zjistili, že atentáty málem na poslední chvíli zmařil virus, který schvátil staršího bratra – celý den před útokem zvracel,“ poznamenal zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Všichni tři radikálové byli zabiti policií pouhých několik minut po sobě, a to když drželi rukojmí na dvou různých místech v Paříži. Kouachiové se nacházeli v průmyslové zóně ve městě Dammartin, Coulibaly v košer obchodě. 

Detektivové dosud neměli nezvratné důkazy o koordinaci obou pařížských atentátů. Zatímco Coulibaly se přihlásil k Islámskému státu, bratři Kouachiové k al-Káidě na Arabském poloostrově. 

Z vyšetřování také vyplynulo, že manželka Chérifa byla v úzkém kontaktu s ženou Coulibalyho Hayat Boumeddienovou. Podle některých zpráv jejich manželé komunikovali přes internetové stránky s dětskou pornografií. 

V ulicích Paříže jsou stále tisíce policistů 

Po útocích následovaly četné protiteroristické razie. Strach teď zažívají nejen obyčejní Francouzi, ale spíš muslimové a Židé. V ulicích Paříže pořád hlídkují tisíce policistů a vojáků. Satirický časopis mezitím tiskne dál a nebere si servítky. Nové vydání četly miliony lidí. K heslu Je suis Charlie (Jsem Charlie) se hlásí lidé po celém světě. Muslimové ale proti publikování karikatur proroka Mohameda dál protestují.