Povstalci prý Debalceve už jen „dočišťují“. Kyjev ale ztrátu města popírá

Kyjev - Ukrajinští povstalci oznámili dobytí strategického města Debalceve, které v posledních hodinách nepřetržitě ostřelovali navzdory příměří dohodnutému minulý týden. Oznámila to ruská agentura Interfax s odvoláním na zdroj z povstaleckého velení. Většina města, které leží na klíčové železniční trati mezi Doněckem a Luhanskem, je prý pod kontrolou vzbouřenců, kteří nyní Debalceve „dočišťují“. Kyjev dobytí města popírá, pouliční boje ale připouští. Ukrajinské ministerstvo obrany rovněž potvrdilo, že separatisté zajali několik vojáků.

Ukrajinská armáda v dnešní informaci o stavu příměří uvedla, že Debalceve bylo celou noc vystaveno dělostřelecké palbě vzbouřenců, kteří obsadili okolní návrší. Samotné město je prý s výjimkou železničního nádraží v rukou vládních vojsk. Nezávislé informace z Debalceve k dispozici nejsou, misi evropských pozorovatelů separatisté do města nepustili.

Ukrajinští novináři přítomní na místě ale ústup vládních vojsk potvrzují. Separatisté podle nich obsadili železniční stanici i sídlo městské policie. Ukrajinská reportérka Olga Hermanová na Facebooku napsala, že příslušníci ukrajinského praporu Kyjevská Rus žádají naléhavou pomoc, ve městě se prý udrží jen příštích 12 hodin.

Armádní mluvčí Andrij Lysenko ztráty pozic v Debalceve popírá. Na tiskové konferenci v Kyjevě řekl, že boje se omezují na okraje města a ke střetům dochází i u nádraží. „Naši vojáci ale pozice drží,“ prohlásil mluvčí.

Ukrajinské ministerstvo obrany později odpoledne potvrdilo zprávy, že část města obsadili povstalci. Na armádní pozice prý útočí s pomocí dělostřelectva a obrněných vozidel. Odmítlo nicméně, že by došlo k zajetí velkého počtu ukrajinských vojáků. Tyto zprávy prý nejsou pravdivé a mají jen vyvolat paniku mezi příslušníky ukrajinských bezpečnostních složek. Úřad ukrajinského prezidenta vyzval Evropskou unii a NATO, aby odsoudily proruské separatisty za porušování příměří.

Putin: Kyjev si musí uvědomit, že existuje pouze mírové řešení

Ruský prezident Vladimir Putin během návštěvy Maďarska řekl, že doufá, že ukrajinská vláda nebude bránit svým jednotkám v Debalceve, aby složily zbraně, a že proruští povstalci umožní ukrajinským vojákům, aby toto strategické město opustili.

Podle Putina boje nepřestanou, pokud si Kyjev neuvědomí, že existuje jedině mírové řešení současného konfliktu. Naznačil také, že Spojené státy už dodávají zbraně Ukrajině. Na tiskové konferenci se ho jeden z novinářů zeptal, co si myslí o dopadech toho, kdyby se USA rozhodly Kyjevu dodávat útočné zbraně. Putin prohlásil, že „podle našich informací jsou tyto zbraně už dodávány“.

Ukrajinští vojáci u Debalceve
Zdroj: Anatolii Stepanov/ISIFA/AFP

Vzdaly se nám stovky ukrajinských vojáků, hlásí povstalci 

Na Twitteru se objevily zprávy, že v bojích v Debalceve utrpěl zranění i vůdce doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko. Byl údajně zraněn jen lehce do nohy a nyní se nachází v nemocnici.

Mluvčí donbaských povstaleckých vojsk Eduard Basurin večer uvedl, že separatisté ovládají již více než 80 procent města a pokračují ve vytlačování ukrajinských jednotek. Podle ministerstva obrany proruské Doněcké lidové republiky zahynulo v bojích za posledních 24 hodin 94 ukrajinských vojáků. Další stovky se jich prý vzdaly, s ostatními probíhají jednání o složení zbraní. Kyjev tyto informace zatím nepotvrdil.

Podle velení ukrajinské protipovstalecké operace ale vzbouřenci i v noci pokračovali v intenzivních útocích na Debalceve. Na město a okolní obce prý pálili z raketometů Grad. Čtyřikrát prý separatisté porušili příměří i v Luhanské oblasti. Ztráty na životech hlášeny nejsou.

V noci na dnešek vypršel termín, kdy měly obě bojující strany zahájit odsun těžké bojové techniky z fronty. Podle shodných zpráv ukrajinského i ruského tisku ale nebyly zaznamenány žádné známky pohybu vojsk. Obě strany se vzájemně obviňují z porušování minských mírových dohod a tvrdí, že s odsunem začnou až souběžně s protivníkem. O odsunu těžkých zbraní měla dnes prostřednictvím videokonference jednat takzvaná kontaktní skupina složená ze zástupců Kyjeva, Moskvy a povstalců. Jednání bylo ale odloženo.

Rada bezpečnosti OSN na svém zasedání vyzvala všechny strany konfliktu, aby zastavily boje. Následně pak přijala rezoluci, která ujednání z Minsku podporuje a vyzývá všechny, aby příměří dodržovali. Rada bezpečnosti, jejímž stálým členem je i Rusko, v rezoluci rovněž potvrdila, že „plně respektuje svrchovanost, nezávislost a územní celistvost Ukrajiny“. Vyjádřila „vážné znepokojení nad tragickými událostmi a násilím na východě Ukrajiny“.

Kvůli bojům uprchl z domova už asi milion Ukrajinců. Nyní potřebují hlavně bydlení přizpůsobené na zimu, jídlo, hygienické potřeby a léky. „Je tu cítit nervozita. Prostí lidé s tím nemohou nic dělat, je to bezmoc,“ konstatoval koordinátor z organizace Člověk v tísni Vladislav Vik o dodržování příměří. Organizace se snaží dodávat lidem jídlo podél frontové linie tam, kde je to bezpečné. „Ve vzdálenějších oblastech rozdáváme také potravinové poukázky, aby si lidé mohli koupit to, co zrovna potřebují. Děláme také zateplování kolektivních center,“ vyjmenoval Vik činnosti Člověka v tísni.