McCain: Když Obama nevyzbrojí Ukrajinu, vezmu to do ruky já

Washington – Vlivný republikánský kongresman John McCain chce připravit zákon o vyzbrojení Ukrajiny, pokud se americký prezident Barack Obama k dodávkám zbraní pro Kyjev sám neodhodlá. Na tiskové konferenci, kde svůj úmysl ohlásil, doprovázela McCaina asi desetičlenná skupina republikánských i demokratických senátorů. Podle posledních zpráv Bílý dům stále není dodávkam zbraní nakloněn, i když to nevylučuje.

NATO dnes potvrdilo, že jako celek Kyjevu zbraně neposkytne a že je na každé zemi zvlášť, jak se rozhodne. Podle českého ministra obrany Martina Stropnického ani Praha neuvažuje o dodávkách zbrojní techniky Ukrajině a bude se v této otázce držet alianční linie. Proti poskytnutí smrtících zbraní Kyjevu se vyslovil i francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová, kteří přijeli na Ukrajinu s návrhem nového mírového plánu.

Americký ministr zahraničí John Kerry, který dnes navštívil Kyjev, řekl, že Obama o možnosti zbraňových dodávek rozhodne brzy. Kerry zároveň zdůraznil, že Spojené státy dávají přednost diplomatickému řešení krize. „Chceme diplomatické řešení, ale nemůžeme zavírat oči před tanky, které překračují hranici z Ruska a přijíždějí na Ukrajinu. Nemůžeme zavírat oči před ruskými bojovníky v neoznačených uniformách, kteří přecházejí hranici a vedou jednotlivé skupiny tak zvaných separatistů v boji,“ řekl Kerry.

Zatím nejjasnější signál, že americká vláda to se zbraněmi Ukrajincům myslí vážně, vyslal nastupující ministr obrany USA Ashton Carter. „Kloním se k tomu poskytnout jim zbraně, včetně těch, jichž se týká vaše otázka: smrtících zbraní,“ prohlásil. Ve Washingtonu se nejčastěji mluví o protitankových střelách, obrněných vozidlech, bezpilotních letounech, radarech nebo komunikačních zařízeních. Američané chtějí pomocí Kyjevu dotlačit ruského prezidenta Vladimira Putina ke změně chování, a dveře diplomacii tak otevřít beranidlem.

McCain, který platí za Obamova tvrdého odpůrce a kritika, dodávky zbraní ukrajinské armádě podporuje. Loni v prosinci americký Kongres schválil právní předpis, který umožňuje zbrojní dodávky na Ukrajinu. Obama sice tento zákon podepsal, nadále ale může rozhodnout, zda zbraně skutečně Ukrajině poskytne. McCainův ohlášený návrh zákona by dodávky automaticky vyžadoval. Ačkoli mají republikáni v Senátu i Sněmovně reprezentantů pohodlnou většinu, prezident může rozhodnutí zákonodárců vetovat.

Ve Washingtonu se v poslední době spekulovalo, že Obamova administrativa změní dosavadní přístup, který je omezen na diplomatickou pomoc a dodávky podpůrného vojenského materiálu, nikoli však zbraní. V úterý ale mluvčí Bílého domu Josh Earnest prohlásil, že je nereálné předpokládat, že USA by mohly Ukrajině poskytnout pomoc v takovém rozsahu, aby se ukrajinské ozbrojené síly vojensky vyrovnaly Rusku. Dodal také, že USA podporují mírové řešení. Tím podle některých komentáře avizoval, že žádné zbraně Washington na Ukrajinu nepošle.