Matka obviněná z vlastizrady je venku z vazby, ruská justice má problém

Moskva – Ruské úřady propustily z vazby Světlanu Davydovovou poté, co petici na její obhajobu podepsalo přes 50 tisíc lidí. Podle ruských zákonů se tak aférou bude muset zabývat Kreml. Davydovová loni v dubnu varovala Ukrajinu před ruskou invazí a za údajnou vlastizradu jí hrozí až 20 let vězení. Ruská justice se tím ale ocitla ve svízelné situaci: ruská intervence na Ukrajině totiž oficiálně neexistuje, informace o ní tudíž nemůže být vlastizrádná.

Bývalá komunistka, žena v domácnosti a matka sedmi dětí vedla donedávna běžný život na západě Ruska, koncem ledna se ale vše obrátilo naruby, když si pro ni přišla tajná policie. Na dveře jejího bytu ve městě Vjazma ve Smolenské oblasti zazvonili 21. ledna v 8:30. Manžel 37leté Davydovové Anatolij Gorlov v kukátku uviděl místního policistu, který tvrdil, že si na jejich děti stěžovali sousedé. „Když jsem otevřel dveře, vtrhli do bytu uniformovaní muži. Nepředstavili se, jen mě zatlačili do bytu a křičeli na mě, ať jsem v klidu,“ vzpomíná Gorlov. "Jeden v civilu mi ukázal legitimaci vyšetřovatele FSB. Zeptal se Světy: 'Jmenujete se Davydovová? Právě vás zatýkáme.' Pak ji sebrali a odvezli.

Následovala několikahodinová domovní prohlídka, která skončila zabavením všech zápisníků, počítače a notebooku. Až po několika dnech se manžel dozvěděl, že Světlana je v moskevské vazební věznici Lefortovo a je obviněná z vlastizrady, za což jí hrozí až dvacet let vězení. „Pořád jsem z toho v šoku. Poslední tři noci jsem skoro nespala,“ říká Světlana.

Davydovová ze svého bytu vidí přímo na kasárna speciálních sil vojenské rozvědky GRU a loni v dubnu jí přišlo divné, že jsou zcela prázdná. V hromadné dopravě navíc zaslechla telefonát jednoho z vojáků, který mluvil o služební cestě po malých skupinkách a v civilu. Žena si pak jen domyslela, že jednotka byla odeslána bojovat do Doněcku, a rozhodla se zatelefonovat na ukrajinské velvyslanectví v Moskvě a varovat je. „Asi si myslela, že informováním ukrajinské ambasády zachrání několik životů. Určitě to nedělala se špatným úmyslem,“ vysvětluje Gorlov. Dodává, že jeho žena byla proti válce na Ukrajině, pár se ale neúčastnil ani protiválečných demonstrací, ani jiných opozičních akcí.

Davydovová opustila vazbu, obvinění trvá (zdroj: ČT24)

Jenže nejen Kyjev se teď ptá, jak se ruští agenti k informacím vůbec dostali. Jedna z možností je, že odposlouchávají ukrajinskou ambasádu v Moskvě. Advokátka Anna Stavická navíc považuje obvinění Davydovové za nepřípustné, protože příslušný paragraf charakterizuje vlastizradu jako prozrazení státního tajemství či poskytnutí cizímu státu konzultace, které by poškozovaly bezpečnost Ruska. Moskva však vytrvale popírá, že by vyslala své vojáky bojovat na Ukrajinu - a to by podle advokátky prý musela FSB přiznat, pokud by chtěla Davydovovou odsoudit.