Palestinec pobodal 11 cestujících autobusu v Tel Avivu

Tel Aviv - Jedenáct cestujících v autobuse pobodal 23letý Palestinec v centru Tel Avivu, tři lidé zůstávají v kritickém stavu. Policie útočníka při pronásledování postřelila do nohy a poté zadržela. Podle policejního mluvčího Mickyho Rosenfelda šlo o teroristický čin. Vojenská odnož palestinského hnutí Hamas útok přivítala.

Rosenfeld upřesnil, že Palestinec ráno pobodal nejprve cestující autobusu a pak, když z místa utíkal, zranil ještě jednu ženu. Členové vězeňské stráže, kteří právě v jiném autobuse projížděli kolem místa činu, ho pronásledovali a dopadli. Předtím muže zasáhli střelou do nohy, přičemž zranění je prý lehké.

Tři zranění jsou ve vážném stavu, jeden dokonce ve velmi kritickém a musel podstoupit několikanásobnou operaci. Těžká zranění utrpěl například řidič autobusu, kterého útočník napadl po ujetí dvou zastávek jako prvního.

Pachatelem je 23letý Palestinec Hamza Matúk z palestinského města Tulkarm na Západním břehu, který v Izraeli pobýval nelegálně. U výslechu se prý mladík k činu přiznal; útok podle svých slov spáchal jako odvetu za loňskou válku v palestinském Pásmu Gazy a reagoval prý také na spory ohledně přístupu na jeruzalémskou Chrámovou horu, která je posvátná pro židy i muslimy.

Zatím není jasné napojení na teroristickou organizaci, s největší pravděpodobností však jde o útok jednotlivce - tzv. osamělého vlka. Člen vedení radikální palestinské organizace Hamas Izzat Rišak ale krvavý útok uvítal jako „odvážný a hrdinský“ čin. Jde podle něj o „přirozenou reakci na okupaci“ palestinských území Izraelem.

Podle izraelského ministra zahraničí Avigdora Liebermana nesou vinu za útok vůdci Palestinců, včetně prezidenta Mahmúda Abbáse. Systematicky prý podkopávají právo na existenci Izraele jako židovského státu. Izraelské úřady posílily podle médií v Tel Avivu bezpečnostní opatření. Premiér Benjamin Netanjahu označil útok za přímý důsledek politiky nenávisti, kterou vůči Židům a jejich státu uplatňuje palestinská samospráva. „Stejný terorismus se nás snaží napadnout v Paříži, Bruselu a jinde,“ dodal.

Pobodání cestujících bylo dalším z řady útoků Palestinců na izraelské civilisty i členy ozbrojených složek, které v posledních měsících doprovázejí zvýšené napětí mezi Izraelci a Palestinci po loňské 50denní válce v Pásmu Gazy. Zahynulo tehdy více než 2 100 Palestinců, většinou civilistů. Oběti na izraelské straně tvořilo 67 vojáků a šest civilistů.