Útočníci Talibanu zabili ve škole přes sto dětí

Islámábád – Útok bojovníků Talibanu na školu v pákistánském Péšávaru si vyžádal více než 130 mrtvých a 122 zraněných. Po devítihodinové akci armáda kolem 14:00 SEČ oznámila, že všech šest útočníků je po smrti a akce byla ukončena. Radikálové si školu vybrali kvůli tomu, že ji navštěvuje řada dětí pákistánských vojáků.

Ozbrojenci obsadili školu dnes dopoledne místního času a na 500 žáků - převážně ve věku od deseti do dvaceti let - a učitelů zajali jako rukojmí. Šestice útočníků na sobě měla vesty napěchované výbušninami. 

Krátce poté školu obklíčili vojáci a policisté a okamžitě se rozpoutala přestřelka. Většinu rukojmích příslušníci bezpečnostních sil postupně evakuovali, desítky školáků se ale staly oběťmi střelby či explozí výbušnin útočníků.

„Šestý terorista byl zabit v posledním bloku. Bomby nastražené teroristy brzdí tempo čištění objektu,“ uvedl kolem druhé hodiny odpoledne SEČ generálmajor pákistánské armády Asim Badžva.

Jeden útočník se odpálil uprostřed školního hřiště

Nejméně jeden z útočníků odpálil nálož, kterou měl připevněnou na těle, sdělil šéf provinciální vlády Parvíz Chattak. Právě tato exploze, ke které došlo na školním hřišti, má podle BBC na svědomí velký počet mrtvých. Lékař z péšávarské nemocnice oznámil, že řada dětí má střelná zranění v oblasti hlavy a hrudníku. Podle zatím nepotvrzených informací dokonce byla těla některých obětí bez hlavy.

Před nemocnicí se tvoří dlouhé fronty lidí, kteří zareagovali na výzvu a rychle přišli darovat krev. Rodiče se snaží dostat k přijíždějícím sanitkám a zjistit, zda nevezou právě jejich potomky. Řada rodičů zůstává i před školou a snaží se dostat přes policejní zátarasy dovnitř.

Přepadení školy v Péšávaru
Zdroj: ČTK/ZUMA/Ahmad Sidique

Jeden ze zraněných studentů Abdulláh Džamál vypověděl, že v době útoku byl ve skupině žáků osmé, deváté a desáté třídy, kterým tým pákistánských armádních lékařů právě vysvětloval pravidla první pomoci. Podle Džamála zprvu nikdo netušil, co se děje. „Pak jsem viděl, jak se děti kácejí na zem, plakaly a křičely. I já jsem spadl. Později jsem zjistil, že mám v noze kulku,“ uvedl Džamál na nemocničním lůžku. „Všechny děti měly střelné rány. Všechny děti krvácely,“ dodal.

Jeden z učitelů školy agentuře Reuters řekl, že v době útoku probíhaly v některých třídách zkoušky. „Byli jsme právě ve zkouškové místnosti, když útok začal. Půl hodiny nato dorazili vojáci. Teď prohledávají jednu třídu po druhé,“ popsal.

Mapa útoku v Péšávaru
Zdroj: ČT24/bbc.com

Taliban: Chceme, aby okusili naši bolest

K akci se přihlásila pákistánská odnož Talibanu prostřednictvím svého mluvčího Muhammada Churasáního. Představitelé organizace se k útoku rozhodli poté, co „provedli vyšetřování a zjistili, že děti několika vysokých armádních činitelů v této škole studují“. Agentura AP nicméně napsala, že do školy, která se nachází na okraji kasárenského komplexu, chodí i děti z rodin civilistů.

Hnutí sdělilo, že si „školu vybralo jako cíl, protože vojáci si berou za cíle naše rodiny, a my chceme, aby pocítili naši bolest“. „Jedná se o odvetný útok za armádní ofenzivu v Severním Vazíristánu,“ konstatoval Churasání s poukazem na vojenskou operaci namířenou proti Talibanu, která byla zahájena v červnu. 

Pákistánský premiér označil dnešní útok za národní tragédii a vyhlásil státní smutek. Násilí odsoudila také letošní držitelka Nobelovy ceny za mír, sedmnáctiletá pákistánská školačka Malala Júsufzaiová, která ocenění získala za svůj boj za vzdělání dívek. „Společně s miliony dalších lidí na celém světě truchlím nad smrtí těchto dětí, mých bratrů a sester. Porazit se ale nikdy nenecháme,“ prohlásila v reakci na útok nositelka Nobelovy ceny za mír Júsufzaiová. 

Nejvíc dětských obětí bylo v Beslanu

Začátkem září 2004 přepadlo na 30 pročečenských ozbrojenců školu v Beslanu v Severní Osetii a zadrželo v ní 1120 lidí. Po zásahu ruských ozbrojených sil zahynulo 331 lidí z řad rukojmích, z toho 186 bylo dětí. Zabito bylo 31 teroristů a 12 příslušníků speciálních sil.