Protesty proti policejnímu násilí se samy zvrhly v násilí

New York - Protesty kvůli usmrcení neozbrojeného černocha policistou se v noci na dnešek ve Spojených státech zvrhly v pouliční násilí. V kalifornském Berkeley někteří z maskovaných demonstrantů rozbíjeli výlohy a házeli kamení na policisty. Několik mužů zákona utrpělo lehká zranění. V ulicích města dohlížely na bezpečnost desítky těžkooděnců. „Malá část protestujících se začala chovat násilně. Začali házet kameny a další předměty na naše policisty,“ řekla policejní mluvčí Jenn Coatsová v Berkeley s tím, že protestů se účastnilo asi 200 lidí. Poškozeno bylo několik obchodů.

Demonstrace pokračovaly v USA již čtvrtým dnem. Nejnovější protesty jsou reakcí především na to, že velká porota v New Yorku se tento týden rozhodla neobvinit bílého policistu v případu udušení neozbrojeného černocha Erika Garnera při zatýkacím chvatu. Muž trpící astmatem a vysokým krevním tlakem při zákroku volal „Nemůžu dýchat!“, což je i slogan, který na demonstracích skandují protestující.

Garner, který byl podezřelý z nelegálního prodeje cigaret, se policistům při zatýkání 17. července bránil a byl přitlačen k zemi. Třiačtyřicetiletý zadržený, který byl obézní, trpěl astmatem a vysokým tlakem, si stěžoval, že nemůže dýchat. Poté ztratil vědomí a v nemocnici byl prohlášen za mrtvého. Celý incident zaznamenal na kameru náhodný kolemjdoucí. Obhajoba policisty dosud argumentovala, že za smrtí stálo především Garnerovo chatrné zdraví. Policie uvedla, že Garner se bránil zatčení. Policista Daniel Panteleo, který zákrok prováděl, odmítl, že by použil nedovolený chvat.

Zatýkání Erica Garnera
Zdroj: ČT24

„To, co se v posledních několika dnech děje v amerických městech, je velmi důležité. Je třeba ukázat, že mluvíme jednotným hlasem,“ uvedla jedna z protestujících v New Yorku Judi Flournoyová. Matka zabitého Erika Garnera vyzvala Američany, aby „pokračovali v protestech, nicméně bez jakýchkoli násilností“.

Události: Nepokoje v USA neutichají ani přes víkend (zdroj: ČT24)

Newyorský případ především mezi Afroameričany ještě víc rozjitřil emoce po rozhodnutí velké poroty ve městě St. Louis neobvinit bělošského policistu, který zastřelil osmnáctiletého černošského mladíka Michaela Browna ve Fergusonu na předměstí St. Louis.